Skip to main content

A PRQA kibocsátotta a QA C++ statikus szoftverelemző készletének új verzióját

Megjelent: 2014. augusztus 22.

prqa-logo666A PRQA programozáskutató cég új verziót bocsátott ki abból a már korábban is sikeres szoftver-termékcsaládból, amely jelentős terheket vesz le a C++ környezetben dolgozó szoftvermérnökök válláról. A QA C++ 3.2 verzió kiterjesztett „lefedettséget” ad a C++’ 11 verzióban bevezetett új nyelvi képességekhez.

 

Teljes C++’ 11-támogatás a QA C++ 3.2 verziójában

A PRQA programozáskutató cég jelentős fejlesztést hajtott végre a QA C++ szoftveranalizáló szoftvertermékén. A 3.2 változat az az új kiadás, amelyről a fejlesztő cég azt állítja, hogy a C++ szoftverkörnyezethez ma elérhető legjobb statikus szoftveranalizáló eszköz, jelentős új funkciókat is bevezet. A QA C++ nélkülözhetetlen segédeszköz azoknak az egyre növekvő számú szoftverfejlesztő csapatoknak, akik áttértek a C++ 11. verziójának használatára. A QA C++ új változata már „lefedi” a C++ 11. új konstrukcióit (rvalue-hivatkozás, felhasználó által definiálható literálok, noexcept operátor, alias template, constexpr kulcsszó, alignof, alignas, öröklő és delegáló konstruktorok stb.) Annak érdekében, hogy eleget tegyen a szoftverbiztonsági problémák felismerésére irányuló, egyre növekvő igénynek, a QA C++ most egy előrekonfigurált csoportosítási rendszert érvényesít, amely egy könnyebben használható mechanizmus a biztonsággal kapcsolatos kódolási szabályok betartásához. A PRQA CERT C++ lefedettsége a CERT weblapján is megtalálható.

A programok minősítéséhez használható metrikák száma a QA C++ előző verziójához képest gyakorlatilag megduplázódott (26-ról 53-ra nőtt), és a 3.2. verzióban már 26 funkció-, 16 fálj- és 8 osztályalapú metrika érhető el. Ezek nagy részét a Hersteller Initiative Software (HIS) definiálta az automotív ipar szoftverminőség-mérési követelményeinek teljesítéséhez. Ezek a bővítések kiterjesztik a QA C++ képességeit a metrika-alapú kódminősítési mérések tekintetében éppúgy, mint a kódolási szabványok használatának kikényszerítésében.

Tovább javították annak lehetőségét, hogy a QA C++ egybeintegrálható legyen automatikus kódgeneráló szoftvereszközökkel (pl. Rhapsody). Megkönnyíti a géppel generált, és kézzel írt programkód-részletek megkülönböztetését, segítve a programfejlesztőt abban, hogy az utóbbiakra fókuszálhassa a figyelmét.

A V3.2 egy sor más jelentős finomítást is tartalmaz, mint például az adatok inicializálását a konstruktorokban, implicit konverziót az előjeles és előjel nélküli adatformátumok között, továbbá a stream-operátorok felüldefiniálását. Mindezel tovább javítják a szoftvereszköz pontosságát.

A QA CC+ új funkcionalitásaival néhány rövid video megtekintésével is megismerkedhetnek.

 

 

A PRQA Programming Research céget 1985-ben alapították. Az ISO9001- és TickIT-tanúsítványokkal rendelkező társaságot a szakma a statikus programelemzés, a programozási szabványok betartásának automatikus ellenőrzése, a programhiba- felderítés úttörőjeként ismeri, amelynek termékeit több mint 3000 cég használja. A PRQA az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Indiában és Írországban rendelkezik telephelyekkel, a kereskedelmi képviseletet pedig világméretű disztributor-hálózat látja el.

 

 

 

(forrás: PRQA sajtóközlemény, 2014 augusztus)