Skip to main content

Voltak magyar kiállítók Hannoverben

Megjelent: 2014. július 22.

Hannover MesseA 2014. évi 5. számunkban megjelent „Hannover Messe van…” című cikkünk visszhangra talált. A NIVELCO Ipari Elektronikai Zrt. marketing-munkatársa, Nádasdi Csaba levélben tájékoztatott arról, hogy több magyar kiállító is részt vett a szakvásáron, és hiányolta erről a beszámolókat a hazai sajtóban. Levelét – az említett cikkünk kiegészítéseként, a levélíró jóváhagyásával – vitaro­vatunk­ban[1] kivonatosan, egyébként minimá­lisan szerkesztve közöljük.

 

Tisztelt Főszerkesztő Úr!
Nagy örömmel és érdeklődéssel olvastam a 2014/5-ös számban megjelent „Hannover Messe van.…” című cikket az Önök lapjában. Levelemmel az utolsó előtti bekezdésre szeretnék reagálni, mert úgy gondolom, annak ellenére, hogy Hannover tényleg messze van Magyarországról nézve, azért a Magyar Elektronika szakfolyóirat olvasójaként személy szerint nagyon kíváncsi lettem volna, hogy Önnek, mint Magyarországról érkezett látogatónak, mi a véleménye arról, hogy magyar cégek is képesek megjelenni a világ legnagyobb technológiai vásárán, legnagyobb német, illetve nemzetközi konkurenciák nagyobbnál nagyobb árnyékában. A mi cégünk, a NIVELCO Ipari Elektronika Zrt. például a Weidmüller hátsó falánál ☺ …, amerre a képek tanúsága szerint Főszerkesztő Úr is közel járt.
Ami azt illeti, sok magyar látogatóval én se találkoztam a kiállítás egyhetes időtartama alatt, de azért akadtak páran. Például valamelyik, (talán több különböző) vízműves cégtől volt egy csapat, akik kimondottan megörültek nekünk, hogy megtaláltak….
…Térjünk a lényegre. A Hannover Messe honlapján 8 magyarként feltüntetett kiállítót találtam. Íme a lista:

InterGest Hungary …

Ők valami globális – minden országban jelen lévő – Befektetési Tanácsadó és Üzleti Szolgáltató Társaság, szóval őket kapásból le is húzhatjuk a listáról…

NIVELCO Process Control…

A NIVELCO ugyebár egy körülbelül 200 főt foglalkoztató, 100%-ban magyar, családi tulajdonú cég, amely 2012-ben ünnepelte 30. évfordulóját, és habár csak minden második (páros) évben, de 1989 óta rendszeres résztvevője a Hannover Messe, leánykori nevén az INTERKAMA kiállításnak. Sokféle különböző mérési elven működő ipari szintmérő műszereket gyártanak, és az ultrahangos szinttávadók területén a világ negyedik legnagyobb gyártójaként tartják számon. Olyan, több nagyságrenddel nagyobb konkurenciákkal versenyeznek, mint a Siemens, Endress+Hauser, Krohne és a Vega. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy utóbbi kettő nem volt jelen saját standdal a Hannover Messe kiállításon. A NIVELCO hannoveri kiállításának apropója a 2012. év végén debütált, saját fejlesztésű, K-sávú PiloTREK impulzusradarok két új kivitelének bemutatása volt.

Meta-Vulk…

Ők szintén egy családi tulajdonú cég… Ők nem csak a Hannoveri Vásáron, de emellett még számos nemzetközi ipari vásáron is részt vesznek. Igazán figyelemreméltó, pedig a Hannover Messe honlapján található adatlapjuk szerint ők egy 50-100 főt foglalkoztató cég…

Magyarmet Finomöntöde…

Náluk volt szerencsém gyárlátogatni, mert beszállító partnerünk, a NIVELCO számára is gyártanak öntvény alapanyagokat. 220 főt foglalkoztatnak, szintén 100% magántulajdon, minőségi öntészeti termékeket gyártanak elsősorban exportra…

GuMetall…

Ők szintén magyar magántulajdonú (nem túl nagy) cég, akik az Ipar Napjai mellett tiszteletüket tették a Hannover Messe-n is. A Meta-Vulk-hoz hasonlóan ők is a fém-gumi kötéses rezgéscsillapítók speciális területével foglalkoznak (többek között)….

Stringbike…

Erre rákeresve egy R&D projectet találtam, amit kétfős „garázscég” jegyez. A Hannover Messe holnapján fellelhető adatlapjuk egy igen innovatív, lánc nélküli kerékpárt mutat be, és ha jól olvastam a saját honlapjukon, akkor a (Schwinn)-Csepel gyártóval kooperálnak.

Elektro-Montör…

Nem találtam utalást a tulajdonosra, de a holnapjukon szereplő mondat mindent elárul róluk: „Az elmúlt időszakban cégünk egy kis üzemből egy közel 100 főt foglalkoztató nagyüzemmé nőtte ki magát. Gyártmányaink közel 80%-a exportra készül, de folyamatosan bővül hazai vevőkörünk is. ”

KONsys International…

Kicsit „kakukktojás” a listán, mert alapvetően szoftveres cég. Ők, úgy látom, tipikusan az a magyar cég, amelyek első körben inkább nem fedik fel, hogy magyarok, hiszen még a nevük is az, hogy International.
A főoldalukon pedig van nyelvválasztás, de csak az angolt lehet kiválasztani,… van belőle magyar változat, ahol viszont csak a magyar nyelv választható. Mindenesetre a honlapjukon feltüntetett referencia lista egészen jól csengő nevekből áll, és nem is kevés van rajta ezekből a nevekből.

 

A listázott 8 cég közül 7 igazán figyelemreméltó. Mindenféle multinacionális anyavállalati háttértámogatás nélkül megmutatták magukat a világnak. Ha ebből a hétből kivesszük a két „kakukktojást”, a Stringbike-ot és a KONsys International-t, még mindig marad 5 név a listán. Persze ebben az 5 cégben nemcsak az a közös, hogy kis vagy maximum közepes méretű magyar és családi tulajdonú vállalatok, hanem hogy 80-90%-ban exportra termelő cégek. Ez azt jelenti, hogy olyan magas hozzáadott értéket képviselő, kiváló minőségű termékeket állítanak elő, amire világszinten is van kereslet. Nem német vagy bármilyen más nemzetközi mamutvállalatok magyarországi leányvállalatai, akik sok esetben csak Kínában bérgyártatott termékeket akarnak eladni itthon. Pont fordítva csinálják, itthon termelnek és a belföldi piac mellett az export színtéren is sikeresek. Pont emiatt voltak ott Hannoverben.
Nincsenek sokan, de azért meg lehet őket találni, éppen csak keresni kell. Annak ellenére, hogy ezek a cégek megmutatták magukat elsősorban a rengeteg távol-keleti, illetve a szépszámú közel-keleti, plusz a világ számos pontjáról Hannoverbe sereglett látogató szá­mára, sajnos azok a magyar szakemberek, akiknek nem volt lehetőségük elutazni, ők még csak a médiából se tudtak értesülni arról, hogy kis-hazánkat kik képviselték a világ egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléjén. Pedig ezeknek a cégeknek volt mit bemutatniuk, és meg is mutatták a nagyvilágnak, hogy mire is képesek, épp csak a magyar sajtó nem igazán számolt be erről. Szerintem kár…

Nádasdi Csaba, marketing

 

 


A vonal alatt

Hogy a Hannover Messe látogatójaként nem sikerült megtalálnom az említett cégeket, részben érthető, mivel a levélíró által felsorolt cégek közül ötnek a szakmai profilja kifejezetten messze esik a Magyar Elektronikáétól. A rendelkezésre álló rövid idő az előre egyeztetett partnertalálkozók lebonyolítására és a lap elsődleges érdeklődési körébe tartozó, piros szőnyeggel megjelölt automatizálási kiállítási komplexum meglátogatására hagyott csak lehetőséget. Vélhetően ugyanígy tesz minden „nem időmilliomos” szakmai látogató is: az érdeklődésének megfelelő kiállítóhelyeket részesíti előnyben. A levélíró által felsorolt magyar kiállítók standjai viszont túlnyomórészt nem a „piros szőnyeges” csarnokokban álltak. Egyetlen kivétel épp a levélíró munkahelye, a NIVELCO standja, amitől eszerint nem járhattam messze, de elvétettem a zsúfolt csarnokban. Utólag őszintén sajnálom, hogy nem jutottam el minden kiállító magyar vállalat standjához, szívesen tudósítottam volna kiállítási tapasztalataikról és sikereikről – ez elmaradt a látogatásom számos előre nem tervezett kitérőjének, elhúzódó beszélgetésének, rögtönzött programváltozásának következtében. Bízom viszont abban, hogy Nádasdi Csaba levelének közlésével sikerült valamelyest pótolnunk a hiányt.

Tóth Ferenc, főszerkesztő

 

 

 


[1]Pro & Kontra rovatunk bárkinek a rendelkezésére áll, aki nevének és elérhetőségének feltüntetésével a szakmát érintő bármely közérdekű kérdésben tárgyszerű, releváns véleményét kívánja kifejteni. A szerkesztőség azonban fenntartja magának a jogot, hogy bármilyen értelemben jogsértő, újdonságot nem tartalmazó, a lap vállalt szakmai céljaival és etikai normáival összhangban nem álló, vagy nem megfelelő nyelvi színvonalú írások közlését megtagadja, vagy – a szerző hozzájárulásával – rövidítve, az idegen nyelvű véleményt magyar nyelvre fordítva közölje. – A szerk. megj.

 

Címkék: Hannover Messe | magyar cégek