Skip to main content

Rendszerbe foglalt energiamenedzsment

Megjelent: 2016. június 09.

head-office-schneider-electric-le-hiveAz ISO 50001 minősítés alkalmazása akár 50%-os megtakarítást is eredményezhet a vállalatoknál.

 

 

 


Az épülettulajdonosokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy létesítményeiket hatékonyabban működtessék. Ennek hajtóereje a magas energiaköltség. Az új energiahatékonysági szabályozások is abba az irányba terelik a tulajdonosokat, hogy megértsék energiafelhasználásuk csökkentésének fontosságát, és konkrét lépéseket tegyenek ennek elérésére. A nemzetközi ISO 50001 energiairányítási rendszerszabvány mindkét cél elérésében segíti a vállalatokat, amelyek két környezetvédelmi tanúsítási program, a BREEAM[1] és a LEED[2] által elérhető elismerésre is szert tehetnek.

Szabályozási háttér

Az országok energiamenedzsment és optimalizációs lépéseket követelnek meg a területükön tevékenykedő vállalatoktól. Magyarországon törvény írja elő a vállalatok energiaauditálását. Ezek teljesítésében, illetve kiváltásában segít az ISO 50001, amely meghatározza az energiamenedzsment-rendszerek fejlesztésével, megvalósításával, karbantartásával és továbbfejlesztésével kapcsolatos követelményeket. Célja, hogy segítsen a létesítmények energia-hatékonyságának növelésében, felhasználásuk optimalizálásában és az üzemeltetési költség csökkentésében. A cégek érdekeltek a tanúsítvány megszerzésében, mivel az ehhez szükséges intézkedésekkel csökkenthetik CO2-kibocsátásukat és energiafogyasztásukat, átfogó energiamenedzsment-riportot készíthetnek, fenntarthatósági programokat valósíthatnak meg, erősíthetik vásárlóikban az energiatudatos beszállító/eladó képét, versenyképességet növelhetnek, valamint teljesíthetik a kormányzati és beszállítói elvárásokat.

Hive ISO

Energiamegtakarítás – számokban

Az ISO 50001 bevezetése (2001) óta számos nagyvállalat, köztük a Google és a Samsung is foglalkozott a minősítéssel. Az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértőjének, a Schneider Electricnek a párizsi központja, a Le Hive világelsőként kapta meg a tanúsítványt. A francia székhely a vállalat aktív energiahatékonysági megoldásainak gyakorlati alkalmazását demonstrálja (beleértve a pontos adatelemzést, a napi felügyeletet és a dolgozók attitűdjét fejlesztő oktatást). Ennek következtében a Le Hive éves energiafogyasztása a 2009-es 150 kWh/m² szintről 1 év alatt 110 kWh/m²-re, 2014-re pedig 74 kWh/m² -re csökkent, ami több, mint 50%-os csökkenést jelent. Ezzel már 2014-ben túlteljesítették a 2020-ra előirányzott energiahatékonyság mértéket. Az optimalizálás az energián kívül a víz és a szennyvíz hatékony kezelését is eredményezte (100%-os újrahasznosítással vagy visszanyert energiával).

Power Monitoring Expert dashboard

Folyamat, rendszer, szemlélet

Egy szokványos energiaaudittal ellentétben az ISO 50001 nem csupán pillanatfelvétel az épület energiafogyasztásáról, hanem segít egy olyan, az egész szervezetre kiterjedő rendszerszemlélet kiépítésében, amely optimalizálható energiafogyasztást eredményez. Az adatok felhasználásával folyamatot alakít ki, új teljesítménycélokat állít fel, amely a létesítményt töretlen fejlődési pályájára helyezi. Az ISO-szemléletű folyamat négy lépésből áll: tervezés, cselekvés, mérés, visszacsatolás. A Schneider Electric ISO 50001-
alapú energiamenedzsment-megoldásának lényege, hogy a szervezeteknek teljesítménymérést kell kiépíteniük és alkalmazniuk, majd az adatokat elemezve hatékonyságfokozó intézkedések megtervezésével és kivitelezésével be kell avatkozniuk. Majd újra mérni kell, hogy a beavatkozás meghozta-e a kívánt eredményt.
A tapasztalatok szerint a fogyasztásmérők beépítése és rendszeres leolvasása már önmagában is 5-8%-os energiamegtakarításra ösztönöz. Ha a vállalat ezt továbbfejleszti és rendszert épít, valamint monitoringszoftvert üzemeltet, és rendszeresen beavatkozik, akkor ez az érték akár elérheti a 30%-ot is.
A hatékonysági mutatókat jelentősen befolyásolja a társaság tevékenységének jellege. Ettől függően a szabvány alkalmazása akár 50%-os energiamegtakarítást is hozhat. Magas energiahányadú vállalatoknál a beruházás akár néhány hónapon belül is megtérülhet.
A Schneider Electric komplett megoldást kínál, amely a rendszeren kívül az eszközökre és készülékekre is kiterjed. A közép- és kisfeszültségű energiaelosztó berendezéseket rendszerbe illeszti, az üzemeltetéshez pedig ISO 50001-es tanúsítványt szerzett energiamonitoring szoftverrel rendelkezik. A „Power Monitoring Expert” platform például azzal segíti a szabvány által felállított követelmények teljesítését, hogy adatokat és riportokat szolgáltat az eredmények ellenőrzéséhez és a döntéshozatalhoz.

Power Monitoring Expert

 

Az ISO 50001-ről

Az ISO 50001 irányelvet a 2000-es évek elejének energiamegtakarítási igénye és az állandóan növekvő energiaár hívta életre. Sorra jelentek meg elemzések, amelyek számtalan energiafaló tevékenységet és nem hatékony fogyasztót tártak fel. Ennek következtében 2008-ban az ISO nemzetközi szabványügyi szervezet létrehozott egy projektbizottságot ISO/PC 242 néven. E testület keretében 44 ISO-tagország szakértőivel és 14 megfigyelővel együtt dolgozták ki az ISO 50001 tanúsítvány végleges követelményrendszerét. A fejlesztésben az UNIDO és a World Energy Council (WEC) is részt vett.
Azóta több olyan szoftver is rendelkezik ISO 50001-es tanúsítvánnyal, amely képes az ISO-minősítéshez adatokat szolgáltatni. Ezek az ISO-szabványok nem kötelező érvényűek, inkább a piac követeli meg létjogosultságukat. Magyarországon az „energiahatékonysági törvény”[3] és annak végrehajtási rendelete[4] rendelkezik az energiamenedzsmentről. Ezek előírják, hogy a vállalatoknak energiaauditot kell végezniük, amit azonban ki lehet váltani például az ISO 50001-es minősítés megszerzésével és szervezeti szintű bevezetésével.
Az ISO 50001 szabványnak megfelelő energiamenedzsment-rendszerek vállalati szintű bevezetéséről további információkat talál ebben a tanulmányban:
http://www2.schneider-electric.com/documents/product-services/en/services/professional-services/ems/ISO50001_Whitepaper_June_2012.pdf

 

(forrás: Schneider Electric sajtóközlemény)

www.schneider-electric.hu


Még több Schneider Electric

Címkék: energiamenedzsment

 


[1]  Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology

[2] Leadership in Energy and Environmental Development

[3] 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról

[4] 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról