Skip to main content

Altium Designer: az egyszerűtől a komplex elektronikai fejlesztésekhez

Megjelent: 2015. november 13.

Altium DesignerAz Altium Designer CAD-szoftvercsalád – az összetett, sokoldalú szoftver-alkalmazásokhoz hasonlóan – soha sem „készül el” igazán; egyre újabb szolgáltatásokkal bővítve próbálja megkönnyíteni felhasználói munkáját. Ezt bizonyította a Computer Controls Hungary Kft. 2015. október 27-i Altium-konferenciája.

 

A számítógéppel támogatott NyÁK-tervezés korai szakaszában számos konkurens fejlesztőeszköz kidolgozásához fogtak hozzá a fejlesztők. Az idő előrehaladtával a kevésbé sikeres megoldások „kihullottak a rostán”, a sikeresebb fejlesztők pedig erőiket egyesítve dolgoztak tovább. Végeredményben a megmaradt, máig is sikeres megoldások száma jelentősen lecsökkent. A piac 90%-án ma négy neves tervezőszoftver osztozik, ezek közül is a teljes piac legnagyobb, 60%-os hányada az Altium Designer megoldását használja. Ezt a vezető helyet azonban csak folyamatos fejlesztéssel lehet megtartani. A folyamatos fejlődés teszi szükségessé, hogy az Altium Designer-termékcsalád hazai képviseletét ellátó Computer Controls Hungary Kft. rendszeresen, évente tájékoztassa már meglevő ügyfeleit az újdonságokról, az alkalmazás használata iránt érdeklődő potenciális partnereket pedig megismertesse a tervezőrendszer alapjaival, és használatából fakadó előnyökkel.

Mire jó az Altium Designer?

Az elektronikai termékfejlesztési folyamat az ötlettől a tömeggyártásig az alábbi fázisokra oszlik: Specifikáció → Elvi kapcsolási rajz készítése → NyÁK-tervezés → NyÁK gyártás → Összeszerelés → Prototípus-tesztelés → Gyártás. Ebből a folyamatból az Altium Designer az Elvi kapcsolási rajz készítése → NyÁK-tervezés szakaszra kínál megoldást. Ezt a két folyamatot a legegyszerűbb hobbiprojekttől a jelentős szakmai apparátust, többfős együttműködő teameket foglalkoztató professzionális szintig minden elektronikai fejlesztésnél el kell végezni. Az Altium Designer 1985-ig visszavezethető fejlődéstörténete során világossá vált, hogy a különböző bonyolultságú tervezési projektekhez különböző szintű megoldásokat kell kidolgozni, nem utolsósorban azért, mert a szoftver beszerzési és üzemeltetési költségeinek arányban kell állnia a megoldandó feladat költségvetésével. Ennek megfelelően a termékek egész hierarchiáját dolgozták ki. Fontos szempont, hogy a kezdetben kétdimenziós szemléletű NyÁK-tervezés során ma már az alkatrészek magasságának, térbeli helyfoglalásának figyelembe vételét is lehetővé teszik az új generációs tervezőszoftver-kiadások. Ezzel a mechanikai tervezés és a NyÁK-tervezés között eleven kapcsolat jön létre, amely a tervezési folyamat közben történt változásokat is követhetővé teszi a társszakmák tervezői számára.

Az Altium cég azonban nem csak a közvetlen tervezési munka számítógépes támogatására dolgoz ki mérnöki segédeszközöket. Az összetettebb termékek fejlesztésén rendszerint már többfős fejlesztőcsapatok dolgoznak, amelyek tagjai nem ritkán az elektronikai fejlesztést a mechanikai tervezéstől elválasztó határvonalat is átlépve működnek együtt egy komplex fejlesztési folyamatban. Munkájuk összehangolása sem nélkülözheti az informatikai támogatást. E feladat sikeres megoldását segítheti az Altium Vault szoftvereszköz, mely a tervezési projektek és az alkatrészkönyvtárak tárolására és kezelésére ad egy biztonságos, nyomonkövethető megoldást.

 

Altium Designer

A Computer Controls cégről

A hazai piac szereplőit „név szerint” ismerő szakemberek számára is újdonság lehet a Computer Controls cég a hazai piacon. Azonban fontos tudniuk, hogy csak a név új. A korábbi HT-Eurep cég vette fel a tulajdonos vállalatcsoport nevét. A hazai leányvállalat munkatársait, üzleti tevékenységi körét és az ügyfeleik bizalmára érdemesítő munkastílusát továbbra is megtalálják a HT-Eurep korábbi üzleti partnerei.

 

Computer Controls Kft.
1037 Budapest, Montevideó u. 3/A
Tel.: +36 1 339 5219
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ccontrols.hu

Még több Altium Designer

 

Címkék: Computer Controls | NyÁK-tervezés | E-CAD | M-CAD