Skip to main content

Kábelvédő rendszer robotokhoz

Megjelent: 2015. október 06.

powerbelt-robokit-0abraA robotok mozgása közben a robotkarhoz szerelt fej egység vagy szerszám működéséhez számos villamos erőátviteli vagy adatkábelt, esetenként pedig pneumatikus tömlőt kell a karhoz rögzítve továbbítani. Ezek a robotkar bonyolult mozgása közben sem sérülhetnek meg, és idő előtti elhasz­nálódásukkal sem szabad a robot üzemkészségét veszélyeztetniük. Ehhez ajánl meg­oldást a Powerbelt Kft. a koreai CP System Co, Ltd. kínálatából.

 

 

 

 

 

 

A CP Sysytem Co, Ltd. egyedülálló kábelvédő rendszereket fejlesztő cég, amely energialáncokat, kábelvédő tömlőket és szerelvényeket, továbbá robotkarokhoz használható „ROBO-KIT” készleteket gyárt Koreában. A CPS kiváló minőségben és elérhető árakon – Magyarországot is beleértve – már 32 országba exportálja termékeit.
A CPS a koreai cégek közül elsőként fejlesztette ki új kábelvédő rendszerét, a „ROBO-KIT”-rendszert, amely robotok kábeleit védi a megcsavarodástól és sérülésektől. A „ROBO-KIT”-rendszer lehetővé teszi a kábelek optimális megvezetését, minima­lizálja a súrlódást és érintkezésüket más objektumokkal. Nemcsak a robotok szabad mozgását teszi lehetővé, hanem meg is hosszabbítja a kábelek élettartamát.

Az új RDD-rendszer jellemzői

A gyártási folyamatok során nagyon sok robotot használnak, amelyek mozgó részeivel kábelek és más vezetékek mozognak együtt. Ezek a kábelek általában a robotkar fejéhez csatlakoznak, illetve olyan szerszámokhoz, amelyek több irányban képesek mozogni működés közben. A kábelek és tömlők könnyen tönkremehetnek, ha folyamatosan megtörnek, vagy ha a robotfej nagy sebességgel hirtelen eltávolodik a géptesttől, megrántva ezzel a kábeleket. Az RDD-rendszer egyedi kialakításával ezekre a problémákra nyújt megoldást; könnyedén zsugorodik össze és nyúlik ki, miközben védi a kábeleket a közvetlen behatásoktól (1. ábra).

 

powerbelt-robokit-6abra

1. ábra

A robotkarok kábelvédelmének fontos elemei

 

• Kábelrendező végdugó

A VCG-jelölésű elem (2. ábra) a kábelek végrögzítését szolgálja. Ez az alkatrész csökkenti a kábelek mozgását, továbbá a különböző méretű lyukaknak köszönhetően a kábelek kényelmesen elhelyezhetők benne. Elősegíti a kábelvédő tömlőben a kábelek pozíciójának megtartását, és ezzel elkerülhető a megcsava­rodás.

 

powerbelt-robokit-1abra

2. ábra

 

• Forgózsámoly

A forgózsámolyra (3. ábra) helyezett tömlőbilincs a roboton, az egység forgása során csökkenti a mechanikus nyomást, ezáltal a kábelvédő tömlő a robotkarral együtt biztonságosan fordul.

 

 powerbelt-robokit-2abra

3. ábra

 

• Kábelvédő tömlő

A „CPSFLEX PAR”-tömlők (4. ábra) magas minőségű Polyamid 12 anyagból készülnek, és rugalmasságuknak köszönhetően kivá­lóan alkalmazhatóak robotokon. A tömlő használatával – könnyű kezelhetősége miatt – a karbantartási idő is csökkenthető, ugyanis nagyon egyszerűen vágható a kívánt hosszra. A termék IP68-védelmi szabvánnyal rendelkezik.

 

powerbelt-robokit-3abra

4. ábra

 

• Szimpla- és duplacsuklós elemek

A szimpla- (5. ábra) és duplacsuklós elemek bilinccsel rögzíthetők a robottestre vagy akár a forgó zsámolyra is. Együttes használatuk hozzájárul a robotfejek és azok önállóan is mozgó, speciális részeinek rugalmasságához; csökkentik a mechanikus terhelést, képesek megvezetni és rögzíteni a roboton futó kábeleket és tömlőket. A duplacsuklós elem (6. ábra) decentralizálja a mechanikus terhelést a megvezetett elemeken.

 

powerbelt-robokit-4abra

5. ábra

 

powerbelt-robokit-5abra

6. ábra

 

Power Belt Kft.
1194 Budapest, Hofherr Albert u. 38/B
Tel.: +36 1 455 2079
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.powerbelt.hu

Még több Power Belt

 

Címkék: CP System | robotkar | kábelvezetés