Skip to main content

Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny – 2015

Megjelent: 2015. július 21.

konstrukcios 1Az elektronikát gyártó, alkalmazó, üzemeltető és karbantartó iparágak számára létfontosságú a korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező és a technológia változásait követni képes szakmunkások, technikusok képzése. 

 

 

 

 

Ennek bázisai a középfokú műszaki oktatási intézmények, amelyek a tanszemélyzet elkötelezett munkájával kompenzálják a sohasem elegendő erőforrások problémáját ebben az – eszközök és a tananyag állandó frissítése nélkül hamar elavuló – szakmai okta­-tási keretrendszerben. Az oktatás nem hivatalos része az a szakmai verseny is, amely lassan két évtizede magánszemélyek, tanárok és magánvállalkozások önzetlen munkájával, áldozatvállalásával és anyagi támogatásával nyit teret a legjobb diákoknak, hogy szakmai rátermettségüket bizonyít­hassák. A szervezés egyik „motorja”, Diószegi Gyula foglalja össze, amit a versenyről tudhatunk.

2015-ben immár tizennyolcadszor hirdette meg a Divelex Ipari és Szolgáltató Betéti Társaság az Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyt az elektronikai szakképzéssel foglalkozó középfokú oktatási intézmények tanulói számára.

A verseny alapgondolata

1998-ban a verseny két kezdeményezője, Diószegi Gyula és Nagymáté Csaba az egyik budapesti szakközépiskolában oktatott. A számos állami szervezésű tanulmányi verseny mellett felismerték az igényt egy gyakorlatorientált versenyre annak a gondolatnak a jegyében, amely mára a verseny jelmondatává is vált: ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik. Az azóta eltelt évek bizonyították, hogy a verseny alapgondolata pontosan fejezi ki a munkaerőpiac valós igényeit.
Az utóbbi évtizedekben számos nemzetközi ipari vállalat honosított meg hazánkban magas technológiai színvonalú tevékenységet. Ezek a cégek alapvető problémaként fogalmazzák meg a gyakorlati orientáltságú, közép- és felsőfokú képzettséggel rendelkező szakemberek hiányát. Az Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny annak lehe­tőségét segíti megteremteni a maga szerény eszközeivel, hogy a képzésben részvevő tanulók legjobbjai elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt megkívánó versenyhelyzetben mérethessék meg tudásukat. A felkészülés motiváló ereje pedig minden bizonnyal nemcsak a versenyre nevezők, hanem sok más, a szakmája iránt érdeklődő tanuló fantáziáját is megmozgatja – és ezzel végső soron hozzájárul az oktatás színvonalának fejlesztéséhez.

 

konstrukcios 1

A verseny körülményei

Az első verseny megrendezése óta eltelt 18 év során a szervezők hasznos tapasztalatokat szerezhettek. A verseny megrendezésének körülményei az elmúlt években állandósultak. Az Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny kétnapos, és számos gyakorlati megfontolásból a budapesti helyszínek mutatkoztak a legalkalmasabbnak.
A körülményeket jól szemlélteti az idei program vázlatos összefoglalása. Az első versenynapot 2015. 04. 17-én a Bolyai János Mű­szaki Szakközépiskolában rendeztük meg, amikor az egységes építési- és mérési feladatra került sor. A kidolgozandó feladat alapjául szol­gáló áramkört – bipoláris tranzisztorok karakterisztikáját megjele­nítő elrendezést – a Divelex Bt. tervezte meg. Ezt kellett a versenyzőknek megépíteniük, majd mérési utasítás alapján bemérniük, és a mé­rési eredményeket dokumentálniuk. Itt említjük meg, hogy az alkatrészeket a Lomex Kft., a nyomtatott áramköri paneleket pedig a Steki-Impex Kft. bocsátotta rendelkezésre, őket köszönet illeti jelentős támogatásukért.
A versenyre való nevezés feltétele egy önálló, „szabadon választott” pályamű előzetes elkészítése volt. A második napon, 2015. 04. 18-án ezeket mutatták be a pályázók, és ekkor került sor a pályaművek elbírálására is. Ennek a helyszínéül a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre az Újpesti Ipari Parkban található Eltech Center lehetőségeit. Köszönettel tartozunk Király László igazgató úrnak (Bolyai János MSzKI), valamint Kazi Károly ügyvezető igazgató úrnak (BHE) és munkatársaiknak a verseny lebonyolításához nyújtott nélkülözhetetlen segítségükért, valamint a Puskás Tivadar Távközlési Technikum korábbi igazgatójának, dr. Horváth Lászlónak és munkatársainak, amiért mintegy tizennégy éven keresztül otthont adtak ennek a rendezvénynek.

 

konstrukcios 2

Az érintettek tájékoztatása

A versenyszervezés munkáját médiatámogatóink (ElektroNET, Magyar Elektronika, Techmonitor, Műszaki Magazin) is segítették, akik a nyomtatott sajtóban vagy online portáljukon hozták nyilvánosságra versenyfelhívásunkat, továbbá a felhívást a Magyarors­zági Elektronikai Társaság (MELT) is közzétette honlapján.
Ugyanakkor igyekeztünk az oktatási intézményeket közvetlenül is megszólítani elektronikus úton továbbított – mintegy másfél száz – levelünkben.
A felhívás eredményeképpen 29 tanuló jelentkezett 21 pályaművel, az ország egész területéről tizenhat oktatási intézményből. Külön kell szólnunk egy külhoni, dunaszerdahelyi szakközépiskoláról (Stredná odborná skola), ahonnan – Tóth István tanár úr áldozatos munkájának köszönhetően – hosszú évek óta jelentkeznek pályázók.

A pályaművek témái

A benyújtott pályaművek – mint minden évben – az idén is meglehetősen változatos képet mutattak. Számosan jelentkeztek mikrovezér­lőt tartalmazó áramkörrel, megjelentek a szokásos hangfrekvenciás erősítők, robotok, de találunk a pályaművek között FPGA-t tartalmazó áramkört is, amely messze meghaladja a középfokú elektronikai oktatás elvárásait.

Az eredmények

A verseny második napján került sor az eredményhirdetésre, amelynek dobogós helyezettjeit a táblázat tartalmazza. A lista néhány érde­kessége:

  • Az első helyezett felkészítő tanára édesapja, az Intézmény igazgatója.

  • A második helyezett iskolájából korábban még soha nem neveztek pályaművet, mégis, az első induláskor sikerült dobogós helyezést elérniük.

  • A harmadik helyezett versenyző iskolájából már több alkalommal is neveztek, de dobogós helyezést most először sikerült elérniük.

Ezúton is gratulálunk – nemcsak a helyezetteknek, de az összes versenyzőnek is, mivel meggőződésünk, hogy ennek a szokásostól merőben eltérő versenynek minden résztvevője – az első helyezettől a helyezetlenekig – győztesnek mondhatja magát.

Versenyünk támogatói

Köszönjük a szponzorok segítségét, akik tárgyjutalommal vagy a­nyagi felajánlásukkal támogatták a versenyt. Külön említést érdemel a Rohde & Schwarz Österreich Budapesti Irodája, amely a méréshez az általuk gyártott digitális oszcilloszkópokat rendelkezésünkre bocsátotta, sőt, egy ilyen műszert fel is ajánlott az első helye­zett iskolája részére; továbbá a National Instruments Hungary Kft.-t, amely évek óta gondoskodik az első helyezett jelentős értéket képviselő tárgyjutalmáról.

A zsűri

A versenyben nyújtott teljesítményt elbíráló bizottság, amely az idén új taggal bővült, mint minden évben, most is igyekezett a legjobb tudása szerint minősíteni és rangsorolni az első nap egységes építési- és mérési feladatát, valamint a pályaműveket. A zsűri a legjobb tudása szerint tárgyilagos döntést hozott. Álljon itt köszönetképpen a döntéshozók neve: Bakk László, Farkas Viktor, Jáger Sándor, Nagymáté Csaba, Náday István.

A helyezettek

Végül, de nem utolsósorban álljon itt a 2015-ös Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny helyezettjeinek, a rendezvény főszereplőinek neve (1. táblázat). „Kézzel fogható” jutalmakkal csak őket díjazhattuk, de minden résztvevő kiérdemelte az elismerést. Végül a versenysorozat vitathatatlan nyertese a szakmánk is, amelynek ifjú szakemberei a verseny révén is felkészültebben, a kihívások elfogadására alkalmasabban kezdhetik pályafutásukat.

 

verseny tablazat

1. táblázat A verseny helyezettjei

 

A versenyen készült fotók a www.elektronikai-kitek.5mp.eu honlapon is megtekinthetők. Úgy véljük, a 2016-ban megrendezendő XIX. Országos Elektronika Konstrukciós Versenyre is érdemes pályázni a „versenyképes” korosztály tagjainak. Javasoljuk, hogy a versenyünket támogató médiában keressék a 2016. évi, XIX. Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny versenyfelhívásának megjelenését, vagy tanáraiknál érdeklődjenek a részvételi lehetőségekről.

 

Szerző: Diószegi Gyula – villamosmérnök – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

www.elektronikai-kitek.5mp.eu