Skip to main content

A Raspberry Pi modellválaszték áttekintése

Megjelent: 2015. május 21.

RS Comp RPi Compute ModuleA Raspberry Pi valóban gyorsan lett világsikerré. A nyílt szoftvermodell mintájára kidolgozott nyílt hardvert a számítástechnika alapjainak bemutatására tervezték, de az eredeti elképzelést messze túllépve, a hobbieszköztől a professzionális fejlesztésekig számos területen talált alkalmazásra. Az eszközcsalád egyik globális forgalmazója, az RS Components vezető munkatársa mutatja be a jelenleg elérhető modelleket, jellemző funkcióikat és a különféle alkalmazásokban megmutatkozó előnyeiket.

 

A Raspberry Pi alacsony költségű, mégis rendkívül erőteljes tanulási és fejlesztési platformot kínál a felhasználók egész sorának. Bár eredetileg oktatási célra tervezték, a Pi nagy teljesítményű fejlesztési platformként is széles körben elterjedt, és a legkülönfélébb alkalmazásokban használják. Eddig jóval több, mint 5 millió egységet adtak el, ezalatt pedig a platform körül óriási tudásbázis alakult ki, amit az új projektek fejlesztésének szolgálatába lehet állítani.
Az 1. táblázat a Raspberry Pi modellcsalád jellemzőit foglalja össze.

 

RS Comp cikk tablazat

 1. táblázat A Raspberry Pi A- és B-modellek összehasonlítása

A- és A+ modellek

Az A és az A+ a család gyakran háttérbe szoruló, „könnyűsúlyú” tagjai, pedig ideális megoldást jelentenek olyan alkalmazásokban, ahol nincs szükség Ethernet-kapcsolatra vagy több USB-portra. Az A és A+ fogyasztása a funkcióik kisebb számának köszönhetően kevesebb és kisebb az ebből eredő hőleadásuk is, miközben a Pi B-modelljével azonos számítási teljesítményt nyújtanak. A legújabb A+ -modell az eredeti természetes továbbfejlesztése, új elrendezése kisebbé és könnyebbé teszi, operációs rendszere pedig egy microSD-kártyán található. Az A+ alacsonyabb energiafogyasztása az új, hatékonyabb szabályozóknak köszönhető, amelyek a rendszerbe beépített fejhallgató-csatlakozó hangminőségén is javítottak. Az A és az A+ közötti jelentős különbség még az, hogy az utóbbin már megtalálható az új 40 érintkezős GPIO (General Purpose Input/Output, általános célú bemenet/kimenet) csatlakozó. Az új GPIO visszafelé kompatibilis a korábbi – 26 érintkezős GPIO-val rendelkező Pi-modellekhez tervezett – bővítőkártyák óriási választékával. Azonkívül, hogy több érintkezője van, az új GPIO a Raspberry Pi HAT (Hardware Attached on Top – felülről csatlakoztatott hardver) szabványt is támogatja (lásd a „HAT-hatós Pi-kiegészítés” fejezetet).

 

RS Comp RPi ModelA

Raspberry Pi Model A+

A B- és B+-modell

A két USB-port, az Ethernet-port, a teljes HDMI és az 512 MB-os SDRAM miatt az eddigi népszerűségi „toplistát” a B-modell vezeti. A 700 MHz-es ARM-processzor és a VideoCore IV® GPU adja a méretekhez képest jelentékeny számítási teljesítményt, az operá­ciós rendszer pedig egy szabványos SD-kártyán helyezkedik el.
A B-modell népszerűsége révén hatalmas mennyiségű, nyílt forráskódú szoftver született, amelyek jelentősen meggyorsíthatják az új projektek fejlesztését.
A B+ modell jobb, hatékonyabb teljesítményszabályozással, az USB-portok számának megkétszerezésével és az új, 40 érintkezős GPIO-csatlakozóval korszerűsíti a platformot. A hatékonyabb tápegységgel is megtámogatott négy USB-portnak köszönhetően számos alkalmazásnál már nincs szükség külső USB-hubra. Az A+-hoz hasonlóan az operációs rendszer itt is egy microSD-kártyán található, és egy dedikált, alacsony zajszintű szabályozónak köszönhetően javult a fejhallgató hangminősége.

 

RS Comp RPi Model B

Raspberry Pi Model B+

A Pi 2 B-modell

A Pi 2 elődei sikerére építve jelentős teljesítménynövekedést kínál. Az új ARM Cortex-A7 900 MHz-es, négymagos processzor és az 1 GB-os SDRAM a korábbi modelléhez képest körülbelül hatszoros teljesítményt nyújt. A fejlesztőcsapat a korábbi modellekkel való szoftver- és hardverkompatibilitás terén is kitűnő munkát végzett. Ennek eredményeképpen a B-modellel használható, nyílt forrású szoftverek óriási választékának nagy része a Pi 2-es verzióval is használható. A Pi 2 mérete is megegyezik a B+ modellével, tehát ehhez is használhatók a már jól ismert burkolatok és kiegészítők. A Pi 2 nagyobb teljesítménye az operációs rendszerek szélesebb köre előtt is megnyitja a kapukat. Ugyanis a Microsoft már előre jelezte, hogy elérhetővé teszi a Windows 10 Pi 2-modellre telepíthető változatát, amely a kisüzemi fejlesztői közösség tagjai számára ingyenesen elérhető lesz.

HAT-hatós Pi-kiegészítés

Az extra GPIO-érintkezők mellett a Pi 2 és a + modellek új, 40 érintkezős GPIO-csatlakozója nyitja meg az utat az új Raspberry Pi HAT (Hardware Attached on Top, felülről csatlakoztatott hardver) szabvány előtt. A bővítőkártyák használatának egyszerűsítését célzó HAT-konfigurációs rendszer a GPIO-csatlakozó két érintkezőjének használatával észleli a csatlakoztatott kártyán lévő I2C EEPROM-ot. Ha HAT-eszközt észlel, a Pi az EEPROM-ból beolvassa a kártya részletes adatait, és annak igényei szerint konfigurálja a GPIO-érintkezőket. Ehhez már nincs többé szükség a „feketelistafájlok” manuális módosítására és más manipulációkra, ezért a HAT a fejlesztők és a végfelhasználók számára is jelentősen egyszerűbbé teszi majd a kiegészítők telepítését.

A Raspberry Pi Compute Module

A Compute Module egy speciális egység, az általa kínált igen sokoldalú platform lehetővé teszi, hogy a berendezésgyártók a Raspberry Pi előnyeit saját készülékeikbe ültethessék át. A B-modellen ala­puló Compute Module kisméretű, 200 érintkezős SODIMM-formátum­ban kapható, és az összes I/O-hozzáférés a SODIMM-foglalaton keresztül történik. A Compute Module nagyobb foglalata az I/O-k óriási választékához nyújt hozzáférést: pl. 46 db GPIO, 2 db CSI-kamera, 2 db DSI-kijelző. A projektfejlesztés támogatására egy dedikált Raspberry Pi Compute Module-készlet is elérhető, ami a csatolófelületek széles skálájához nyújt könnyű hozzáférést.

 

RS Comp RPi Compute Module

A Raspberry Pi Compute Module


A Raspberry Pi az alacsony költségű és kisméretű A+ modelltől a nagy teljesítményű Pi 2-ig kiváló fejlesztési és alkalmazási platformot kínál a hobbitevékenységtől a tanuláson át a professzionális megoldásokig húzódó alkalmazásspektrumban, a zavarba ejtően bőséges kiegészítő-választék pedig számos fejlesztési feladatot tesz kész elemekből megoldhatóvá. 

 

Szerző: Simon Duggleby – félvezetőkért felelős marketingvezető – RS Components

 

RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 580 2262
Fax: +36 1 580 2264
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
hu.rs-online.com

Még több RS Components

 

Címkék: Raspberry Pi | Compute Module