Skip to main content

Árnyékolt mérődobozok a fejlesztők és a tömeggyártás számára

Megjelent: 2015. május 21.

RS 1 abraA kategóriájában a legjobb árnyékolási jellemzőkkel rendelkező, új, R&S®TS7124–jelű, árnyékolt mérődoboz megbízható és reprodukálható méréseket tesz lehetővé. A kézi működtetésű és automatizált változatban is kapható eszköz azonos mérési körülményeket biztosít mind fejlesztési, mind gyártási környezetben.

 

Az új, R&S®TS7124-jelű, árnyékolt mérődobozok (1. ábra) számos különféle szabvány szerint működő – többek között mobiltelefonok, RFID-, Bluetooth®-, ZigBee-, WiMAX™; közeltéri kommunikációs (NFC), ISM-, GPS-, illetve WLAN-berendezések – bevizsgálását teszik lehetővé az összes vonatkozó követelmény és alkalmazás szempontjai szerint. Ideális megoldást nyújtanak RF-mérődobozként – akár a gyártástervezés diagnosztikai eszközeként, akár gyártási környezetben –, ha árnyékolt és reprodukálható vizsgálati környezetre van szükség.

 

RS 1 abra

1. ábra Az R&S®TS7124-típusjelű, árnyékolt mérődoboz egy jelgenerátorral és egy analizátorral együtt kompakt mérési elrendezést alkot, amellyel számos különböző szabvány szerinti rádiófrekvenciás átvitelt alkalmazó eszközök mérhetők be. Az ábrán egy R&S®SMBV100A-típusú jelgenerátorral és egy R&S®FSV- típusú spektrumanalizátorral együtt látható

Nagyobb térfogatú, mégis kompakt

A tágas kialakítású, R&S®TS7124-jelű rádiófrekvenciás mérődoboz a termékcsalád legújabb tagja, amely a kisebb, R&S®TS7121- és R&S®TS7123-jelű mérődobozok családjához csatlakozik. A 19” szélességű, műszerszekrénybe szerelhető új kamrák nagyobb teret adnak a vizsgált eszközöknek, ugyanakkor azok a műszer-összeállítások, amelybe beépítik azokat, továbbra is a kompakt méretkategóriába sorolhatók.
A kisméretű RF-mérődobozok egyik fontos jellemzője csatolási tényezőjük. Ez az R&S®TS7124-jelű, árnyékolt mérődobozok esetében optimális, mivel elegendő hely van az antennacsatolók és a vizsgált eszköz között.

Kiváló hatékonyságú árnyékolás

Az RF-mérődobozok legfontosabb paramétere, az árnyékolási hatékonyság az R&S®TS7124 esetében kivételesen nagy, 300 MHz és 6 GHz között 80 dB-es elnyomással rendelkezik. Ez a kiemelkedő érték éppúgy, mint a kismértékű reflexió is, a kiváló minőségű nyelőanyagoknak köszönhető.

Antennaelrendezések bármilyen alkalmazáshoz

A mérések összevethetősége érdekében elengedhetetlen az eredmények reprodukálhatósága, amiben az antennák kulcsszerepet játszanak. Az R&S®TS7124-jelű, árnyékolt mérődobozban különböző antennaelrendezések használhatók. Több antennával ellátott kamra esetén egyedi sugárzási karakterisztika alakítható ki, és meghatározott irányokban mérhető a kisugárzott teljesítmény. Az újonnan kifejlesztett, több antenna elhelyezésére szolgáló antennatartó (2. ábra) befogókereteibe helyezett antennák tetszés szerinti helyzetbe állíthatók. E tartó anyagtulajdonságai elhanyagolható hatást gyakorolnak az RF-mérésekre. A szélessávú spirális antennát kiegészítő, új Vivaldi-antennák (3. ábra) nagy nyereséggel rendelkeznek, és kiváló megismételhetőséget biztosítanak.

 

RS 2 abra

2. ábra Az antennatartóban több állítható antenna is elfér, így meghatározott irányokban mérhető a kisugárzott teljesítmény

RS 3 abra

3. ábra Az RF-mérődoboz antennái minden elvárásnak megfelelnek

Masszív kivitel tömeggyártási környezetekhez

Masszív felépítésüknek köszönhetően az RF-mérődobozok több millió nyitást-zárást képesek elviselni anélkül, hogy árnyékolási jellemzőik érzékelhetően csökkennének. A különleges hengerekkel ellátott nyitó-záró mechanizmusú, ütésálló automatizált modell ezért megbízhatóan használható a tömeggyártásban.

Rugalmas összeállítás bármilyen alkalmazáshoz

Mind a laboratóriumi, kézi működtetésű változat, mind a gyártási környezetekhez készült, automatizált mérődoboz a vizsgálati körülmények összevethetőségét teszi lehetővé, mivel mindkét mérődoboz azonos, reprodukálható mérési elrendezést tesz lehetővé. Ezenkívül az RF-mérődobozok Ethernet- vagy RS232C- felületen keresztül távvezérelhetők. Mivel a követelmények alkalmazásonként különbözőek lehetnek, az RF-mérődobozok elő- és hátlapján árnyékolt kábelátvezetéssel ellátott csatolópanelek találhatók (4. ábra), amelyek többféle módon konfigurálhatók Ethernet-, USB-, száloptikai- és pneumatikus csatlakozásokhoz.

 

RS 4 abra

4. ábra A csatolópanelekkel (itt a hátoldali látható) bármilyen igényt kielégítő kábelátvezetés kialakítható


A kiváló minőségű, R&S®TS7124-típusjelű, árnyékolt mérő­doboz megfizethető áron nyújt megbízhatóságot mind laboratóriumi, mind gyártási környezetben. A termék 2015. első negyedévétől rendelhető meg.

 

Szerző: Iratxe Fernández Antón – Rohde & Schwarz


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460, fax: +36 1 412 4461
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

 

Címkék: árnyékolt | mérődoboz