Skip to main content

Felügyeleti rendszer fejlesztése kúpos zúzógép megelőző karbantartásához

Megjelent: 2015. április 22.

NI zuzogep 1 abra„Már öt napnyi LabVIEW Core-, LabVIEW FPGA- és LabVIEW Real-Time-képzés után biztosak voltunk abban, hogy a LabVIEW-környezet remek megoldás.“ - Christian Épié, O’Mos

 

 
 
A kitűzött feladat

Felügyeleti rendszert kívántunk kialakítani zúzógéphez, amely k­épes érzékelni a helytelen anyaghasználatot, mérni a mechanikus belső alkotóelemek kopását, létrehozni az adatbázist az elhasználódó gépészet modellezéséhez, valamint csökkenteni az állásidőt és a karbantartási költséget.

 

NI zuzogep 1 abra

A megoldás

A fizikai jellemzőket érzékelőlánc segítségével gyűjtöttük, amelyet az NI CompactRIO-platformjával elemeztünk. Valósidejű diagnosztikát valósítottunk meg az NI LabVIEW Real-Time Module-lal, a gépek állapotának megjelenítését és naplóállományok kezelését pedig a LabVIEW-szoftverrel oldottuk meg.
A kúpos zúzógép a kőzetek feldolgozására szolgáló technológiai lánc egyik eleme, feladata a részecskeméret csökkentése. Műkö­dése során egy álló és egy mozgatható kúpos pofa között zúzza össze az anyagot.
A kifejlesztett felügyeleti rendszert két azonos Metso Minerals gyártmányú, HP4 típusú zúzógépen használják. Ezek egyenként 25 tonnát nyomnak, meghajtásukat 315 kW-os aszinkronmotor végzi. Mindkét gép óránként 400 tonna anyag feldolgozására képes.

 

NI zuzogep 2 abra

A CompactRIO képes öt különböző típusú érzékelő jelét kezelni

Mérési adatok két tucat érzékelőtől

A felügyelethez különféle fizikai paramétereket kell feldolgozni és elemezni. Az érzékelők között hat gyorsulásmérő, hat Pt100-as hőmérsékletmérő szonda, négy induktív érzékelő, négy analóg nyomáskapcsoló és két átfolyásmérő található. Ezek közül néhány beépítve, az adott részegység közelében található, míg mások – például a hidraulika felügyelete és a fordulatszámmérők – a gépen kívül kaptak helyet.

 

NI zuzogep 3 abra

A gépkezelő LabVIEW-ban készült kezelőfelületen felügyeli a zúzógép működését

Nyitott megoldás keresése

A projekt kapcsán először online felügyeleti rendszerek gyártóit kerestük fel. Hamar világossá vált számunkra, hogy a javasolt megoldások zártak és egységesítettek, ezért csak részben tudták kielégíteni az igényeinket.
Ezt követően a National Instrumentsnél (NI) kijelölt kapcsolattartónknak is eljuttattuk az igényeinket. Az NI-platformok és tech­nológiák egyértelműen a legjobbnak bizonyultak problémánk megoldására. Ekkor már csak egyetlen nyitott kérdés maradt: hogyan tehetünk szert olyan tudásra, melynek révén a rezgéselemzési és diagnosztikai szakértelmünkből LabVIEW-programot alkot­hatunk?
Már öt napnyi LabVIEW Core-, LabVIEW FPGA- és LabVIEW Real-Time-képzés után biztosak voltunk abban, hogy a LabVIEW-környezet remek megoldás. A képzés ösztönzőleg hatott, úgy tudtunk továbblépni, hogy közben biztosak lehettünk abban, hogy jó munkát fogunk végezni.

Kiemelkedő minőségű kezelőfelület

A LabVEW Development System lehetővé tette egy kiemelkedő minőségű kezelőfelület (HMI) kialakítását, ezért nem volt szükség további felügyeleti rendszer megvásárlására.

A CompactRIO alkalmazkodik a mostoha környezethez

Azért választottuk a CompactRIO platformot, mert masszív kivitelű és könnyen üzemeltethető zord környezetben – például egy kőfejtőben is. Mindezeken kívül, alacsony energiafogyasztása révén zárt tokozatban is jól működik, jó minőségű csatlakozója kiválóan tűri a rezgéseket és a hőmérséklet-változást, nem rontja a felügyeleti rendszer megbízhatóságát.
A kifejlesztett rendszer az NI cRIO-9074 valósidejű vezérlőbe épített NI 9233, NI 9203 és NI 9481C modulokból épül fel. Az alkalmazás fejlesztése LabVIEW-ban, a LabVIEW Real-Time és LabVIEW FPGA modulok segítségével zajlott.

A vállalat fejlődésének záloga

Kisméretű, főként szolgáltatásokra specializálódott cégünk számára az NI-termékek felfedezése és használata kiemelkedő fontosságú a jövőbeni fejlődés szempontjából. Nagyra értékeljük az NI technológiáját, valamint az NI felelős kapcsolattartóinak szakszerű, professzionális munkáját.
Ügyfelünk rendkívül elégedett volt a felügyeleti eszköz által kínált szolgáltatásokkal. Mindezeken felül már az NI-termékekkel szerzett első tapasztalataink révén bizonyosak lehettünk afelől, hogy képesek leszünk saját rezgéselemző berendezést fejleszteni, valamint szolgáltatáskínálatunkat javítani.

 

Szerző: Christian Épié – O’Mos

 

O’Mos

L’Abbaye
35310 Mordelles
Franciaország
Tel: +33 (0) 6 88 13 00 68
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

National Instruments Hungary Kft.
1117 Budapest
Neumann J. u. 1/E 2. em. (Infopark E ép.)
Tel.: +36 1 481 1400
Fax: +36 1 203 3490
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://hungary.ni.com
Szakmai tanácsadás: 06 80 204 704
Technikai kérdések: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Még több National Instruments

 

Címkék: LabVIEW | compactRIO | gépdiagnosztika