Skip to main content

100%-os biztonságú leolvasás DataMan vonalkód-olvasókkal

Megjelent: 2015. március 17.

Cognex-Heinz-1abraSokunk számára ismerős jelenet, amikor bevásárláskor a pénztáros többször is áthúzza az olvasó felett egy termék vonalkódját, míg a sikeres leolvasás meg nem történik. Ez a mozdulat egy tömeggyártási folyamatban nem engedhető meg. Az esettanulmány arról számol be, hogyan valósítják meg egy gyártósoron a 100%-os leolvasási biztonságot.

 

A HJ Heinz az egyik legelismertebb és legjobb nevű, az egész világon jelenlévő vállalat, amely széles választékban gyárt különböző élelmiszereket. Az Egyesült Királyság Cumbria megyéjében található egyik gyárukban csecsemők részére állítanak elő tejport, és itt csomagolják be a terméket a külföldi forgalmazáshoz is. A termék előállításánál – érthető okokból – maximális élelmiszer-biztonsági követelményeket kell teljesíteni, amelynek része a teljesen megbízható azonosítás is. Emiatt rendkívül fontos a vonalkódok tökéletes leolvasása.
A DataMan® vonalkód leolvasók (1. ábra) alkalmazása előtt a gyárban címkeellenőrzést használtak az azonosításhoz. Ebben a rendszerben a vonalkódok beolvasását egy olyan leolvasóval oldották meg, amely csak egyirányú, vízszintesen elhelyezkedő vonalkódokat tudott leolvasni. Annak ellenére, hogy a rendszerbe – a fokozott biztonság érdekében – beépítettek egy másik, önálló leolvasó egységet is a függőleges helyzetű vonalkódok leolvasásához, a két leolvasó nem volt képes lépést tartani a gyártás sebességével. A gyár menedzserei ezért olyan megoldást kerestek a rendszer modernizálásához, amely 100%-os leolvasási pontossággal tud működni, és teljesen kizárja a hibás csomagolások kockázatát. Ezért megbízták az Olympus Automation céget azzal, hogy telepítsen egy tökéletes olvasási pontossággal rendelkező vonalkód feldolgozó rendszert.

 

Cognex-Heinz-1abra

1. ábra


Az angliai Peterborough városban található Olympus Automation a Cognex céggel együttműködve oldotta meg a vonalkódok hibátlan azonosítására kapott feladatot. A rendszerbe fixen beépített DataMan vonalkód-olvasókat alkalmaztak (2. ábra), mivel ezek a – fejlett funkciókat beépítetten tartalmazó – készülékek a leképezett vonalkódokat valós időben dolgozzák fel, és azonnal információt szolgáltatnak arról, hogy a vonalkód leolvasása sikeres volt-e. A feladat követelményei között az 1D-kódok olvasása szerepelt, de a DataMan vonalkód-olvasók a 2D-kódok felismerésére is képesek. Ezt a felhasználó a gyártás tervezett modernizálása során tudja majd a közeljövőben hasznosítani.

 

Cognex-Heinz-2abra

2. ábra


A DataMan vonalkód-olvasókat a fejlesztő cég a képek nagy felbontása, a leolvasott képek megjelenítése, a nagy sebességű Ethernet-kommunikáció képessége, a nagy olvasási sebesség és a robusztus kivitel miatt választotta ki. A nagysebességű gyártósoron percenként 97 dobozt töltenek meg, és mivel a dobozok henger alakúak, az 1D-vonalkódok biztos leolvasásához a dobozokat forgatni szükséges. A dobozok hengeres alakja és fényes felülete miatt a dobozforgató egységbe hat darab DataMan vonalkód-olvasót (3. ábra) építettek be egymás után (fix helyzetben). A dobozokat a forgatóegység 360°-kal körbeforgatja, miközben minden vonalkód-leolvasó háromszor két képet készít. Ez a módszer a garancia arra, hogy minden doboz vonalkódját legalább két különböző vonalkód-olvasó olvassa le.

 

Cognex-Heinz-3abra

3. ábra


Ha a vonalkód-olvasó nem megfelelő kódot olvas be, vagy bármilyen okból nem történik meg a vonalkód leolvasása, akkor fényjelzés és a képernyős kezelőfelületen (4. ábra) megjelenő riasztás hívja fel a kezelő figyelmét, aki leállítja a gépsort, majd kiveszi a h­ibás terméket. Ezzel érhető el, hogy a nem hibátlanul azonosítható, „rossz” dobozok ne haladjanak tovább a gyártósor következő műveletéhez. A leolvasás sikerességéről az Olympus PDX Autocoding standard rendszer hoz létre feljegyzéseket, ami lehetővé teszi a gyártás folyamatos felügyeletét. A rendszerhez ezenkívül még tintasugaras nyomtatók (Domino és Markam csomagnyomtatók) is tartoznak, amelyek minden csomagra rányomtatják a megfelelő adatokat, és előkészítik a csomagokat a szállításhoz.

 

Cornex-Heinz-4abra

4. ábra
    
A rendszer fő előnyei:

  • megszűnt a gépsornak a vonalkód-leolvasási hibák miatti állásideje,

  • megszűnt a rossz helyre csomagolt és a nem megfelelően azonosítható dobozok miatti minőségi probléma,

  • megvalósul a helyes adatok alkalmazásához szükséges nyomtatásellenőrzés.

Robin Sandman, a Heinz műszaki igazgatója a következőket je­gyezte meg: „A Heinz az Olympus Automation és a Cognex cég Autocoding rendszerét választotta, mert ez volt az egyetlen olyan ajánlat, amely 100%-os leolvasási pontosságot vállalt. Az Autocoding-rendszerbe beépített minőség-ellenőrzési rendszer, valamint az Olympus cég 24-órás műszaki támogatása további hozzáadott értékkel járul hozzá a gyártási tevékenységünk hibátlanságához.”

 

 

A Cognexről

A Cognex Corporation gépi képfeldolgozási és ipari azonosító rendszerek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, tehát olyan készülékekkel, amelyek „látnak”. A Cognex világvezető a gépi képfeldolgozás és ipari azonosítás iparágában; képfeldolgozási és azonosítási rendszereit világszerte alkalmazzák a legkülönbözőbb ellenőrzési, azonosítási és irányítási alkalmazásoknál a gyártási és terjesztési folyamat során. Legfőbb piacainak az autógyártás, az élelmiszerek és italok előállítása, a gyógyszeripar és a logisztika, valamint az eredeti terméket előállító (OEM-) gyártók számítanak. A Cognex székhelye az USA Massachusetts államában van, és regionális irodákat működtet Észak-Amerika, Európa, Ázsia és Latin-Amerika területén. A Cognex Kelet-Európában is folyamato­san növeli helyi jelenlétét, így ma már technikai támogatást és csoportos képzést kínál irodáiban a lengyelországi Wroclawban, és Budapesten. További részletekért látogasson el a Cognex webolda­lára a www.cognex.com címen.

 

 

A Cognex társaság további híreit, esettanulmányait
a www.industrymedia.eu/hu/ portálon olvashatja el.

 

Cognex Hungary Kft.
Berzsenyi Zsolt
Értékesítési Igazgató,
Délkelet-Európa és Magyarország
1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.
Tel.: +36 1 501 0650
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cognex.com

Még több Cognex

 

Címkék: DataMan | vonalkód olvasó