Skip to main content

LED Konferencia – az idén hatodszor

Megjelent: 2015. február 12.

LED 1 kep„Csendes forradalom” zajlik körülöttünk: a ledes világítás, ami hat éve, az első LED Konferencia megrendezése idején még csak a világítástechnika „nagy ígérete” volt, mára szinte a környezet- és energiatudatosan gondolkodó vállalkozások és a hétköznapi emberek természetes választásává vált. A témával hatodik éve foglalkozó konferencia résztvevőinek azonban máig maradt bőven „megbeszélnivalója”.

 

Amikor a Világítástechnikai Társaság (VTT) 2010-ben először rendezett szakmai konferenciát a ledek alkalmazásairól, már érzékelhettük azt a lehetőséget, hogy a ledek néhány év alatt széles alkalmazási piacot hódítanak el az energiapazarló izzólámpáktól és a környezetre veszélyes anyagokat tartalmazó fénycsövektől. A ledekkel szembeni érdeklődés szinte megfoghatóan „lógott a levegőben”, de váratlanul nehéznek bizonyult az izzólámpákra-fénycsövekre sok évtized alatt kialakult fogalmak „ráhúzása” a led fényforrásokra és világítótestekre. Rendkívüli elvárások fogalmazódtak meg, és az akkoriban induló kereskedelmi értékesítés erősen „marketingvezérelt” tájékoztatásai, az összehasonlíthatatlan fogalmak szinte tetszőleges összehasonlítgatása komoly nehézségeket okozott nemcsak a laikus közvéleménynek, de még a szakma egyes művelőinek is a ledes világítási technológia helyes értékelésében. Az első LED Konferencia azt a tiszteletet érdemlően nehéz feladatot vállalta magára, hogy megpróbál „rendet vágni” ebben a fogalmi zűrzavarban, és reális képet alkotva „oszlatni” a kritikátlanul magas elvárásokat és az eltúlzott szkepticizmust egyaránt.

 

LED 1 kep


Azóta a ledvilágítás már jelentős szeletet hasított ki magának a vilá­gítástechnika piacából. Az új technológia lényegében elfogadottá vált, annyira „hétköznapivá”, hogy ma már nincs hírértéke annak, ha jelentős közvilágítási projekteket ledes világítótestekkel valósítanak meg, vagy a személyautókban látjuk viszont a legigényesebb alkalmazásokban. Fel is vethetnénk a kérdést, hogy a LED Konferencia nem vált-e „okafogyottá”. Miért kell egy „hétköznapi” használati tárgyról kétnapos szakmai összejövetelt szervezni? Úgy tűnik, a technológia fejlődése a kérdőjelek egy részére időközben valóban meggyőző választ adott. Sok kérdés azonban még ma is nyitott a mérés, az összehasonlíthatóság, a szabványosítás, a fogalmak egyértelműsítése területén, mindenképpen van még bőven tennivalója a szakma művelőinek.
Nagy János, az idén 20 éves VTT elnöke megnyitó beszédében ugyancsak arra utalt, hogy a ledek világítástechnikai alkalmazása mit sem vesztett az aktualitásából. 2015 a Fény Nemzetközi Éve is, amelyben az Európai Fizikai Társulat az ENSz és az UNESCO támogatásával a fénnyel kapcsolatos kutatás, oktatás, a számtalan alkalmazási és ipari fejlesztési terület jelentőségét hangsúlyozza és egyben a soros LED Konferenciára is fokozott figyelmet irányít. A terület aktualitásait tárgyaló publikációkat a VTT kétévenként megjelenő évkönyvében az idei konferencia résztvevői is kézhez kapták.

 

LED 2 kep


A VTT elnöke megemlítette, hogy a rendezvényre 180-190 érdeklődő regisztrált, de a megjelentek sokszorosa, aki ugyanúgy érintett a ledes világítástechnika alkalmazásában, továbbra is a – nem ritkán kétes értékű – marketinginformációkból tájékozódik. Továbbra is szükség van tehát a szakmai kritikát is kiálló, megbízható ismeretek minél szélesebb körű elterjesztésére mind a megvalósításban és karbantartásban dolgozó szakemberek, mind a végfelhasználók körében. Nagy János megköszönte az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának, hogy Tavaszmező utcai oktatási komplexumában otthont adott a konferenciának, egyben azonban hiányolta is, hogy a résztvevők között nem lát diákokat, akik ezen a módon tanulmányaikhoz kaphatnának hasznos kiegészítő ismereteket. Ezzel a vendéglátó nevében a Konferencia résztvevőit üdvözlő Vajda István, a kar dékánja is egyetértett, és az egyetem feladatának nevezte, hogy a jövőben a kar diákjai is nagyobb mértékben vehessenek részt a hasonló rendezvényeken[1]. Kiemelte, hogy 2015 a Tudomány Éve az Óbudai Egyetemen, amelyet részben a tudományos eredményeik fokozottabb megjelenítésével, részben pedig azoknak az oktatásban a gyakorlati képzésben való intenzívebb felhasználásával kívánnak elérni. Kétségtelen, hogy ezeknek a terveknek a megvalósításában jelentős a szerepe a szakmai és tudományos rendezvények és az oktatás szorosabb együttműködésének.
Az előadások közül – a fontosabbakat kiemelve – az élettartam mérése, a ledvilágítás sajátosságainak a szabványokban való érvényesülése, a valóban összehasonlítható paraméterdefiníciók kérdése bármelyik eddigi konferencián is szerepelhetett volna, és vélhetően a jövőben is foglalkoztatja majd a terület szakértőit. Hasonlóan „örökzöld” téma a kültéri világítások területe. A klimatikus szélsőségek és a nagy fényáram-igény, az elvárt nagy megbízhatóság és hosszú élettartam olyan „feszes” követelményrendszert jelent, amelynek maradéktalan kielégítésére a ledek új generációira, intenzív kutató-fejlesztőmunkára és megvalósított projekteken szerzett tapasztalatokra egyaránt szükség van.

 

Szerző: Tóth Ferenc

Még több LED Konferencia

 

Címkék: Magyar Elektrotechnikai Egyesület | Világítástechnikai Társaság 

 


[1]A szerkesztő megjegyzése. Megfontolásra érdemesnek tartom, hogy  a diákok számára a szabad férőhelyek erejéig regisztrációs díj fizetése nélkül is látogathatók legyenek az előadások. Egy ilyen – a rendező szervezet számára többletkiadást nem jelentő – megoldással bizonyára több diákhoz juthatna el a konferencia szakmai üzenete.