Skip to main content

Tele a gabonatár – liszttermelés gombnyomásra

Megjelent: 2015. február 10.

vipa01Jó néhány munkafázisnak kell megtörténnie a szántóföldtől a pékségig ahhoz, hogy a búzából liszt, majd végezetül kenyér és péksütemény legyen, ami aztán az asztalra kerül. A felső-ausztriai Pergben található Nestelberg hámozó- és tárolómalom példáján azt mutatjuk be, hogy a VIPA Elektronik-Systeme GmbH átfogó automa­tizálási komponenseire támaszkodva milyen automata összmegoldást sikerült megvalósítani.

 

Az őszi aratás után megtelik a Nestelberg-hántolómalom tartálya, mégpedig biogabonával, és nem csak Felső-Ausztria területéről. „Csaknem 2500 tonna tönköly, búza, árpa, zab stb. gabonafélét raktározunk el 24 cellába” – tájékoztat Peter Pilsl, a Nestelberg-malom termelési felelőse. Az érkező gabonát felülről betöltik, megtisztítják (eltávolítják a kövecskéket, a gyommagvakat és hasonlókat) majd mérlegelik.
A tisztítás és mérlegelés folyamata során a gabona alulra kerül, ahol meghántolják, és újra felraktározzák a kiválasztott silóba. Ahhoz, hogy egy ilyen nagyságrendű berendezést optimálisan lehessen automatizálni, a teljes folyamat tüzetes ismerete szükséges. A teljes tervezés, kapcsolószekrény-építés, kábelezés, programozás, a vizualizáció, valamint a beüzemelés felelősségét a MESTA villamossági vállalkozás mérnöke, Andreas Stingeder viselte. A felépítés és beüzemelés során Stingedert részben a malom üzemvezetési funkciójával is felruházták, és azóta saját megfogalmazása szerint ismeri „a malomtechnika szinte minden apró csínját-bínját”.
A malomüzemeltetőnek már arra is lehetősége nyílik, hogy a Zenon (HMI /SCADA-szoftver) vizualizációs rendszere segítségével (amely a szintén osztrák VIPA-partner, a COPA-DATA szoftvertervező terméke) minden releváns paramétert beállítson. Először a gabona fajtáját lehet kiválasztani és aztán a kívánt munkafolyamatot – legyen az hántolás, raktározás, betöltés – egyszerűen és áttekinthetően, néhány egérkattintás segítségével beállítani. Ha a beérkező gabonféle számára beállították a kívánt folyamatot, akkor a malomüzemeltető munkatárs csupán megnyomja a „start” gombot a központi vezérlőpulton, és már be is indul a malom. Ezzel a megoldással a folyamat egyszerűbbé teszi a malomfelelős életét, aki ilyen módon egyedül is végezheti a munkáját a teljesen automata malomban.

 vipa01

 A Nestelberg-hántolómalom: teljesen automatizált. 1 fő által kezelhető

 

vipa02

A Zenon SCADA segítségével áttekinthető és egyszerű kép
alakítható ki

Gyors megvalósítás

„Egy ennyire komplex berendezés egyszerű kezelése nagymértékben függ a felhasznált komponensektől. Ez volt az első közös projektünk a VIPA Elektronik-Systeme GmbH-val. A VIPA (a Yaskawa-csoport tagja) megoldása számomra világosnak és ésszerűnek tűnt, és a kezdetektől fogva illett a megbízásunkhoz. Egész idő alatt nem voltak problémáink az eszközökkel” – hangsúlyozza Andreas Stingeder.
„Pedig az előrehaladás során egyre több eszközre volt szükségünk. Eleinte csak a vezérlésről beszéltünk. Majd további beszélgetéseink során felismertük, hogy több olyan aspektus is van, amiben érintkezünk” – teszi hozzá Martin Zöchling ügyvezető a háttércsapat nevében. – „Ennek az volt az oka, hogy a projekt elején az ügyfél még nem volt biztos abban, hogy mely területeket szeretné automatizálni. Ez csak további idő elteltével kristályosodott ki. Most már viszont a VIPA-vezérlésektől és az I/O-rendszerektől kezdve a Yaskawa-komponen­seken át egészen a Zenon-szoftverig mindent a VIPA Elektronik-Systeme GmbH-n keresztül szerzünk be. Ennek az az előnye, hogy minden egy kézből származik. Főleg a háttérszolgáltatás, a kompetens partnerek és a gyors szállítási idő győzött meg minket” – folytatja az automatizálási szakember, Andreas Stingeder.

 

vipa05

Minden összesített és részletes információ látható a HMI/SCADA-szoftveren keresztül. Már a távkarbantartás is készülőben van

 

Részletesen

Részletesebben megvizsgálva a Nestelberg-malom lényegében két berendezésből áll. Az egyik rész egy silóberendezés, ahol a gabonát tárolják, a másik pedig egy hántoló. Ezt a két részt egy gyors és kommunikatív, VIPA-gyártmányú központi vezérlő irányítja, mégpedig a legújabb SLIO CPU 015 típus, bővített memóriával. A vezérlő a vízszintes és függőleges irányba szállító berendezések motorjai, valamint a szállítócsigák, szelepek, adagolók, szintmérők és zsilipérzékelők vezérléséért felelős. Továbbá egy Ethernet-kapcsolaton keresztül a vezérlés a Zenon vizualizációval is össze van kötve.
„A kommunikáció általában Profibuson történik, holott a Yaskawa-frekvenciaváltók szinte minden buszrendszerrel kompatibilisek” – magyarázza Christian Karl, a VIPA Elektronik-Systeme projektvezetője. Összesen 3 db Yaskawa V1000 frekvenciaváltót alkalmaztak itt. Ezek a frekvenciaváltók nem csak kis méretükről és nagy teljesítményükről híresek. „Ezek a frekvenciaváltók valóban nagyon robusztusak. Áramkimaradások vagy hirtelen nagy árammegugrások, amelyek vészleálláskor jelentkeznek, egyáltalán nem rendítik meg őket. Volt már szerencsém más frekvenciaváltók esetében az ellenkezőjét tapasztalni” – meséli Stingeder. – „Robusztusságukat annak köszönhetik, hogy a fejlesztők nagyon szélesre dimenzionálták a tűrési sávot, ezért viszonylag sokat bírnak” – egészíti ki Christian Karl. Arra az esetre, ha esetleg mégis valamilyen zavar lépne fel a berendezés működése során, szöveges hibajelentéseket építettek be a Zenon segítségével. Ilyen módon azonnal felismerhető, hogy hol jelent meg a hiba, és erről az üzemeltető is azonnal értesül.

 

vipa04

A Nesterlberg-hántolómalom termelési felelőse, Peter Pilsl nagyon meg van elégedve a SCADA-szoftverrel, és a központi vezérlőpultról végzi az irányítást

 

vipa03

A teljes berendezést egy VIPA SLIO CPU 015 vezérlő SLIO I/O-kkal irányítja. A rendszerben összesen 230 analóg bemenet és 160 kimenet található

Meggyőző eszközcsomag

„Minden feladathoz illő rendszer a VIPA Elektronik-Systeme kínálatából ideális választás volt a projekt számára. A jövőben is alkalmazni fogom ezeket a termékeket – jelenleg nem tudok mást elképzelni. De ez nem csak a kiváló termékeknek köszönhető. Ha kérdéseim támadnak, fel tudom hívni a VIPA munkatársait, és rövid időn belül hasznos választ és megoldási javaslatot kapok, tehát kompetens céggel van dolgom” – foglalja össze az elhangzottakat Andreas Stingeder. A malom műszaki felszerelését egy eWon-távkarbantartási rendszer egészíti ki, amelyet nagy előrelátással beépítettek. Már ez a termék is nagyon régóta megtalálható a bécsi székhelyű VIPA portfóliójában. Segítségével a Nestelberg-malom ügyvezetősége minden termelési adatot, állapotot távolról is ellenőrizhet interneten vagy mobil eszközön keresztül.

 

vipa06

Christian Karl, a VIPA Elektronik-Systeme termékfelelőse és Andreas Stingeder, a MESTA villamossági vállalkozás részéről

 

(Ezt a szakmai cikket első alkalommal az osztrák AUTlook magazinban (www.autlook.at) közölték. Lapszámunkban a szerző engedélyével, Allwinger Judit (VIPA) magyar fordításában közöljük.)

 

Fotók és tényforrás: Thomas Altmann 

Szerzők: Thomas Altmann, Helmut Mitteregger


VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG 1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

Még több VIPA

 

Címkék: automatizálás | HMI | SCADA