Skip to main content

A GW Instek új, digitális asztali multimétere

Megjelent: 2015. január 28.

Rapas-1-abra kezdokepA tajvani műszerfejlesztő cég, a GW Instek folyamatosan fejleszti készülékeit, közöttük a nagy pontosságú, nagy felbontású asztali multimétereit is. Cikkünk rövid áttekintést ad a legújabb fejlesztésű GDM-8351 típusjelű, 5½-digites felbontással rendelkező multiméterről.

 

A GW Instek teljesen új fejlesztésű, 5½-digites, kettős méréssel és kijelzéssel rendelkező GDM-8351 típusjelű, digitális multiméterét (1. ábra) kettős VFD-kijelző, maximum 120 000 pont felbontású kijelzés, DC-feszültségméréskor 0,012% alappontosság és USB/RS232C interfészek jellemzik. A szokásos mérési alapfunkciókon kívül (AC/DC-feszültség, AC/DC-áram, AC+DC-feszültség és áram, 2- és 4-vezetékes ellenállásmérés, frekvenciamérés, hőmérsékletmérés, valamint hangjelzéses folytonosság- és dióda-ellenőrzés) a készülék kapacitásmérő funkcióval is rendelkezik. Ezen túlmenően a használatot olyan további kiegészítő funkciók teszik kényelmessé, mint a max./min. érték mérése, dB, dBm, mért érték összehasonlítása, kijelzés kimerevítése, valamint matematikai függvények, mint (MX+B, 1/X, %) stb.
A külső vezérlési lehetőségeket bővíti, hogy a digitális I/O-interfész nemcsak az összehasonlításhoz általában használt mért értéket szolgáltatja a kimenetén, de lehetőség van a jelkimenetet definiálni a kimeneti értékek halmazának egyes értékeihez is. Öndefiníciós üzemmódban a felhasználó az I/O-interfészt egyszerű digitális áramkörként használhatja. A külső vezérléshez szükséges összes jel a kimeneteken érhető el, ami egyszerűsíti a felhasználó dolgát a külső áramkör felépítésekor.

 

Rapas cikk1kep


Az eszköz távvezérelhető, és az adatgyűjtő funkcióival kapcsolatban megemlítjük, hogy a GDM-6351 alapkiépítésben tartalmazza az RS-232C- és USB-interfészt, amelyek segítségével, megfelelő szoftver használatával megvalósítható a készülék távvezérlése és a mért adatok kiolvasása. Az USB-interfész lehetséges üzemmódjai közül mind az USBCDC-, mind az USBTMC-üzemmód választható. USBTMC- üzemmódban a felhasználó a készüléket az USB-porton keresztül ugyanúgy vezérelheti, mintha GPIB-interfészt használna. Ezzel a viszonylag drága GPIB-csatlakozás költségeit meg lehet takarítani.

Kiemelkedő egyedi tulajdonságok

A kijelzett számjegyek száma (2. ábra) nem változik a mérési sebesség változtatásával. A GDM-8351 a hasonló kategóriájú multiméterek között a legnagyobb mérési sebességgel rendelkezik, és három mérési sebesség közül választhatunk (lassú, közepes, gyors). A legnagyobb mérési sebesség DC-feszültség mérésekor 320 mérés/s. Az 1. táblázat a beállítható mérési sebességeket mutatja a mérési funkciók függvényében.

 

Rapas cikk ME 2015 1 2-1

Fő- és kiegészítő kijelzés

A GW Instek egyéb 6½ és 5½-digites multimétereihez hasonlóan a GDM-8351 VFD-típusú, kettős kijelzéssel rendelkezik (3. ábra).

 

Rapas cikk 3


A két kijelzés közül az egyik a fő beállított mérési funkció eredményét, a másik a fő mérési funkcióhoz rendelt kiegészítő mérés eredményét jelzi ki, pl. a DC-feszültség és -áram, vagy DC-feszültség és a jel AC-összetevője együtt jeleníthető meg. A 2. táblázat az összerendelhető fő- és segédfunkciókat mutatja.

Kiegészítő funkciók

A GDM-8351 a sok mérési alapfunkció (AC-feszültség/áram, DC-feszültség/áram, AC+DC-feszültség/áram, 2- és 4-vezetékes ellenállásmérés, hőmérséklet, frekvencia, folytonosság- és dióda-ellenőrzés és kapacitásmérés) mellett kiegészítő funkciókkal (max./min. érték mérése, dB, dBm, matematikai függvények (Mx+B, 1/X, %) szerinti mérés és összehasonlítás) is rendelkezik. A kiegészítő funkciókat a 3. táblázat, a kezelőfelületet a 4. ábra mutatja.

 

Rapas cikk4

Kényelmesen használható digitális ki- és bemenetek (I/O)

Ugyancsak lényeges különbség a hasonló készülékekhez képest, hogy a digitális I/O (4. táblázat, 5. ábra) két üzemmódban használható (általános és öndefiníciós üzemmód).

 

Rapas cikk5


Általános üzemmódban az I/O-kimeneteken felső határérték-túllépés (Hi Fail), alsó határérték-túllépés, megfelelő érték (Pass) és mérés vége (EOM) jelek jelennek meg. A jelek megjelenése az összehasonlítási funkcióban megadott értékekhez tartozik, ezért külső egységek triggerjeleként is használható.  
Öndefiníciós üzemmódban a felhasználó kimeneti feltételeket adhat meg négy kimenethez (SET1-SET4) külső vezérlőjelek előállításához.

Ingyenes készülékvezérlő és adatgyűjtő megoldás

A GDM-8351 ingyenes ExcelAddins szoftver telepítése után a Microsoft Excel-vezérlőmakrókat bocsát a felhasználó rendelkezésére a készülék egyszerű vezérléséhez és a mért adatok gyűjtéséhez. A gyűjtött adatok az Excel diagramrajzoló funkciójával grafikusan is megjeleníthetők. Ezzel nemcsak a megfelelő vezérlőszoftver fejlesztéséhez szükséges idő és költség takarítható meg, de megszünteti a külön­böző programok között adódó kompatibilitási problémákat is.

A készülék főbb műszaki adatai
  • AC/DC-feszültségmérés tartományok: 100 mV-1000 V,  

  • A legjobb felbontás: 1 µV,

  • Sávszélesség az összes méréstartományban 20 Hz…100 kHz,

  • A legjobb DC-pontosság ±0,012% a mért értékre vonatkoztatva

  • DC-árammérés: 10 mA…10 A, a legjobb felbontás 100 nA, a legjobb pontosság ±(0,05% + 15 digit),

  • AC-árammérés: 10 mA…10 A, a legjobb felbontás 1 µA, sávszélesség 20 Hz…100 kHz, a legjobb pontosság 0,5%,

  • Ellenállásmérés: 100 Ω…1000 MΩ, a legjobb felbontás 1 mΩ, a legjobb pontosság ±(0,05% + 8 digit), 2- és 4-vezetékes mérési mód,

  • Kapacitásmérés: 10 nF…100 µF, a legjobb felbontás 0,01 nF, legjobb pontosság ±(2 0% + 4 digit),

  • Frekvenciamérés: feszültségjelnél 10 Hz…1 MHz, áramjelnél 20 Hz…10 kHz,

  • Hőmérsékletmérés: K-típusú hőlemmel ‑200...+300°C, a legjobb felbontás 0,01°C.

 A készülék 3 év garanciával kerül forgalomba.

 

Szerző: Pástyán Ferenc ‑ RAPAS Kft.

RAPAS Kft.

1184 Budapest, Üllői út 315.
Tel.: +36 1 294 2900, fax: +36 1 294 5837
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rapas.hu

Még több RAPAS

 

Címkék: GW Instek | multiméter