Skip to main content

HT-Eurep szakmai nap

Megjelent: 2014. december 08.

Maxim Szemin Illustr verzDecember elején a HT-Eurep Kft. szakmai tájékoztatóra hívta meg az analóg és kevert jelű elektronikával foglalkozó fejlesztőmérnököket. Az egynapos előadássorozat keretében bemutatták a HT-Eurep által képviselt elektronikai vállalatok listájának újdonságát, a Maxim Integrated Products félvezetőfejlesztő- és gyártócéget.

 

A HT-Eurep Kft. a svájci székhelyű Computer Controls cég magyarországi leánycége. Az anyavállalat négy tevékenységi körre koncentrál: a beágyazott termékfejlesztés eszközei közt a Keil és az Altium-érdekeltségi körbe tartozó Tasking, a fejlesztést és tesztelést támogató szoftvereszközök között az Altium Designer és a JTAD Technologies, az elektronikai műszergyártók területén a Goodwill-Instek, a TTi és a pico Techology, az alkatrészek körében az Alliance Memory, a Silicon Labs, a Premier Magnetics, az Acam Mess-electronic, legújabban pedig a Maxim Integrated Products szerepel a képviselt vállalatok között – ismertette Tokovics Ákos, a rendezvényt szervező HT-Eurep Kft. házigazdája.

HT-Eurep csapat

A HT-Eurep csapata

 

A Maxim Integrated nem ismeretlen a hazai fejlesztők előtt, hiszen már eddig is sokan használtak különféle forrásokból beszerzett Maxim-eszközöket, és egyebek között a Magyar Elektronika Szakfolyóirat is rendszeresen szemlézi a vállalat új termékeit. A Silicon Valley-beli céget 1983-ban nyolc mérnök alapította. Mára a világ 14 országában 31 fejlesztőközpontot működtető globális félvezetőgyártóvá nőtte ki magát. Munkatársainak száma megközelíti a 9000-et. Ha figyelembe vesszük, hogy a Maximnak „nem szokása” nagy létszámú kereskedelmi irodákat fenntartani világszerte – Kelet-Európában például mindössze két munkatárs látja el a képviseletét – akkor a cég alkalmazottai által képviselt fejlesztő-tervező potenciál ugyancsak „felértékelődik”. Ezáltal mindenképpen a világ jelentős, innovatív félvezetőgyártói közé sorolhatjuk, különösen az analóg és a kevert jelű elektronikai eszközök területén. Ez akkor is igaz, ha a Maxim az első emlékezetes sikerét tipikusan digitális áramkörrel, egy RS-232-interfésszel érte el. A cég korábbi történetét ismerők tudják, hogy a „fejlesztőbarát” koncepció évekkel ezelőtt nem egyszer vezetett a szállítási határidők „laza értelmezéséhez”, de azóta a Maxim jelentős erőfeszítéseket tett a szállítási megbízhatóság fokozására. Ma több mint 89%-ban a megrendelő által kívánt időben, 94%-ban a visszaigazolt dátum szerint szállítanak, az átlagos teljesítési határidő 2014-es adatok szerint 5,5 hét. A szállítókészségnek és -megbízhatóságnak ez a növekedése viszont nem ment a korábbi erény, a „fejlesztőbarát” alapállás rovására.

Az analóg fejlesztés mára – egyebek közt a Maxim fejlesztőmunkájának is köszönhetően – a korábbi „építőkocka-gyártásból” (erősítők, AD/DA-konverterek, interfészelemek, teljesítményelektronikai alapáramkörök) mára összetett, alkalmazásorientált analóg alrendszerek fejlesztésévé alakult át, amit az is jól jellemez, hogy a Maxim teljes árbevételén belül a magas fokon integrált analóg áramkörök részaránya az utóbbi öt évben megháromszorozódott, és mára a cég árbevételének felét képviseli.

 

HT-Eurep Maxim Szemin hallgatosag

 

A cég bemutatását követően a hallgatóság ízelítőt kapott a Maxim több mint 600 terméket magába foglaló választékából. A bemutatott témakörök a következők voltak:

  • Szenzor interfész áramkörök

    Ellenállásos, szilíciumszenzoros, hőelemes hőmérsékletérzékelők, kalibrátor-áramkörök, nyomástávadók építhetők a Maxim integrált elektronikus megoldásaival.

  • Real time clock áramkörök

    A valós idejű órák széles körben alkalmazható alternatívája a Si-MEMS-alapú, teljes mértékben integrált frekvenciameghatározó elemre épülő RTC-megoldás. Előnyei: beépített rezonátor, kis méret és fogyasztás, kiváló ütés- és rázásállóság, elhanyagolható üregedés, jó hőkompenzálás, pontosság.

  • Teljesítménymérési megoldások

    Az integrált teljesítménymérők az okos „elszámolási” energiamérőkön kívül a berendezésekbe (háztartási készülékekbe, intelligens energiaelosztókba stb.) építhető, energiatudatosságot fokozó „lokális” energiamérőkben is helye van.

  • Audio-áramkörök

    Az audiotermékeinek fő alkalmazási területe a fogyasztási cikkek és ezen belül is a mobileszközök hangrendszere (hangszóró- és fülhellgetó-erősítők, kodekek stb.).

  • Programozható analóg termékek – PIXI-technológia

    A PIXI-technológia összetett analód- és kevert jelű, egyedi megoldások létrehozására alkalmas az integrált feldolgozóelemek programozható összekapcsolásával és paraméterezésével.

  • Analóg építőelemek

    Az összetett, célorientált analóg áramkörök számos hagyományos analóg alkatrészt (erősítőket, komparátorokat, referenciaforrásokat, kapcsolókat és multiplexereket) helyettesítenek, de ezek mind korszerűbb, jobb paraméterekkel rendelkező és árhatékonyabb változataira ma is szükség van.

  • Tápegység-áramkörök

    Az elektronika nélkülözhetetlen „hátországa”, a tápellátó rendszer megvalósításához is számos megoldással járul hozzá a Maxim választéka.

 

Az előadások részletes anyagát ide kattintva letölthetik és megtekinthetik az érdelkődők.

 

A Maxim (és a HT-Eurep Kft. által képviselt többi márka) termékeiről a cég a továbbiakban is tervez szakmai bemutatókat – kövesse híreinket, időben szólunk.

 

Szerző: Tóth Ferenc

 

Még több HT-Eurep

 

Címkék: Computer Controls | Maxim Integrated