Skip to main content

Adatgyűjtési megoldások Ethernet-alapú rendszerekben

Megjelent: 2014. december 05.

WAGO1A termelés közben gyűjtött adatok felhasználása nemcsak a termelés hatékonyságának az érté­kelésére szolgál, hanem általa monitorozható a termelés közbeni energiafelhasználás, minőségbiztosítási okokból a gyártási paraméterek, könnyedén ütemezhető a karbantartás, és még hosszasan sorolhatnánk. Nem egyszerű feladat azonban a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű adat kiértékelése, azokat folyamatosan, valós időben kell elérhetővé tenni a felhasználók számára.

 

 
Adatgyűjtés

Adatok tárolására és megosztására rendkívül sok lehetőség kínálkozik. Adat- és működésbiztonsági okokból nem kedvező megoldás, ha egy gyártó cég adatelemző osztálya közvetlen kapcsolatban áll a terepi szinttel. Egy gyártás esetében például nem kell, hogy mindenki hozzájusson a termék receptúrájához. Sokkal biztonságosabb és hatékonyabb, ha az adatokat egy szervergépen osztják meg. Ezáltal könnyen kivitelezhető, hogy mindenki csak a neki szükséges, illetve releváns adatokhoz férjen hozzá. Ezzel sok időt és erőforrást takaríthatnak meg, és számos biztonsági kockázat is csökkenthető. A WAGO PLC-családjában megtalálható ethernetes vezérlőkkel egyszerűen megoldhatók az ilyen jellegű feladatok. Például az MS-SQL, MY-SQL, FTP, direkt socket kommunikáció stb. könnyedén illeszthetővé válik minden méretű és típusú rendszerhez.

 

WAGO1

A WAGO 750-0880 PLC

Szabványos adatgyűjtési megoldások

Az SQL (Structured Query Language – strukturált lekérdezőnyelv) segítségével relációs adatbázisokhoz lehet csatlakozni. Az adatbázi­sokban nemcsak rögzíteni lehet a PLC-adatokat további felhasználás céljára, hanem kiolvasni is lehet onnan (az egyszerű adateléréseken kívül összetett lekérdezéseket, paraméterek szerint válogatott adat-részhalmazokat is). A már meglévő adatbázisok rekordjait adatokkal feltölteni meglehetősen komplex feladat. Egy adatbázisba írás sok lépésből áll, amelyeket a felhasználónak egyesével kezelnie kell. Ilyen például a bejelentkezés ha hitelesítés szükséges, az adatok elrendezése egy speciális keretrendszerbe, hogy az adatbázis hiba nélkül olvasható és tárolható legyen, kijelentkezés. Egy adatbáziskezelő környezet alacsony szintű kezelése elrettentően bonyolult lehetne, de a WAGO PLC-k programozása CoDeSys-programozási környezetben rendkívül egyszerűvé teszi, köszönhetően annak, hogy a WAGO a programozók rendelkezésére bocsátja a már előre megírt funkcióblokkjait. Ezen funkcióblokkok paraméterezése egyszerű feladat, nem igényli az adatbázisok mélyreható ismeretét.
Az FTP az angol File Transfer Protocol kifejezésből származik, alapvető célja fájlcsere két távoli számítógép között. Az FTP használatával egyszerűen lehet nagy mennyiségű adatot „egyben” továbbítani, nincs szükség hozzá egy megtervezett adatbázisra. Az operá­ciós rendszerek nagy része – és ez ma már a mobil operációs rendszerekre is igaz – alapszolgáltatásként vagy könnyedén telepíthető alkalmazásként kínálja az FTP-szerverfunkciót. Az FTP kliens–szerver architektúrát alkalmaz, ahol a szerver csak a kliens kérdéseire válaszol. Nincsen olyan esemény, amelynek hatására magától kezdeményezne kommunikációt, nem küld broadcast-üzeneteket sem. Az FTP csak TCP-t használ, UDP használatára nincs lehetőség. Ezzel garantálható, hogy az egyes csomagok, adatok biztosan megérkeznek a szerverre. A WAGO PLC-k túlnyomó többsége beépített FTP-szerver funkcióval van ellátva, de az előre elkészített funkcióblokkoknak köszönhetően pillanatok alatt FTP-kliens funkcióval is el lehet látni. Az FTP-kliens képes csatlakozni más FTP-szerverekhez is, ahogy ezt egy megvalósult alkalmazási példán keresztül a későbbiekben be is mutatjuk.

Kötetlen megoldások egyedi igényekhez

Adatok rögzítésére remek megoldást kínál a socket alapú kommunikáció is. Ebben az esetben a programozó teljesen szabadon használhatja a PLC minden képességét. Egyedi üzenetkereteket generálhat, amelyekkel teljesen tetszőleges funkciókat hozhat létre. Ebben az esetben mind a szerver-, mind a kliensoldalt a felhasználónak kell kezelnie. Ez egyedi programok és interfészek gyors és kényelmes létrehozására is lehetőséget ad. Például egy egyszerű JAVA programozási nyelven írt program segítségével adataink egyszerűen – és ami még ennél is fontosabb: platformfüggetlenül – átvihetők egy másik rendszerbe.

 

Wago2

A 750-0880 PLC valós környezetben

Alkalmazási példa

Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari gyártó- és fejlesztő cégénél megvalósítottak egy olyan innovációt, amelyben a feladat része volt egy gyors és megbízható adatrögzítő rendszer felépítése is. A hűtőgépekhez használt lamellák gyártásának monitorozását kellett megoldani. A mért értékeket nemcsak regisztrálni kellett, hanem megjeleníteni is. A megjelenítés két részből áll. Egyrészt egy egyszerűbb megjelenítésből, amely a gyártósor mellett teszi elérhetővé az ott szükséges részinformációkat. Ez az egyszerűbb megjelenítő-rendszer egy WAGO 750-880 PLC beépített webszerverén fut. Másrészt szükséges egy fejlettebb megjelenítés, amely a termeléskiértékelés adataiba nyújt betekintést. Ezt egy szerver végzi. A termelés-kiértékelés automatizált, az adatok egy FTP-szerverről származnak, ahová az adatokat rendszeres időkö­zönként a WAGO-PLC tölti fel. Amennyiben az FTP-szerver nem érhető el, akkor a PLC a memóriájában tárolja az adatokat, ezáltal lehetőség nyílik az adatok kézi másolására.
A WAGO PLC-család számtalan adatgyűjtési megoldást kínál mindazok számára, akiknek a megbízhatóságon kívül az adaptivitás és a költséghatékonyság is fontos követelmény. A WAGO ethernetes vezérlőcsaládja nemcsak egy ipari vezérlőtől általánosan elvárható képességekkel rendelkezik, hanem minden olyan követelménynek is eleget tesz, amit egy adatrögzítő állomással szemben támasztunk.

 

Szerző: Maczenkó József – WAGO Hungaria Kft.

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170
Fax: +36 23 502 166
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.wago.hu

Még több WAGO

 

Címkék: ftp | adatgyűjtő | PLC