Skip to main content

Városi távhőrendszer webes távfelügyelete

Megjelent: 2014. november 13.

SBCont kezdokepA szolnoki Széchenyi városrészt ellátó távhőrendszer közel harmincéves működés után egy rekonstrukciós projekt keretében újjászületett. A hőközpontok megújultak, és webtechnológiára épülő felügyelet alá kerültek.

 

 

A 2010-ben indult projekt célja a fejlesztések mellett a fogyasztói rendszerek korszerűsítése volt. A magas műszaki követelmények kielégítésén túl az energiamegtakarítási törekvések is komoly jelentőséget kaptak a felújítás megtervezésekor. A városrész 46 hőközpontja és használati melegvízellátása az üzemeltetési veszteségek minimalizálása érdekében átalakult.

A városrész távhőrendszere

Szolnokon a távhőellátást az Alfa-Nova Kft. négy fűtőmű üzemeltetésével biztosítja. A Széchenyi városrészben a város lakosságának körül-belül 20%-a, azaz közel 16 ezer fő lakik. A Széchenyi Fűtőmű (1. ábra) ellátási területén 125 közület és 5041 lakás található. Ez az ingatlanszám megközelítőleg 6000 lakost, 830 000 fűtött légköbmétert és közel 6 km hosszúságú távhőellátó-rendszert jelent.

 

SBCont 1 abra alfa-nova

1. ábra A Széchenyi Fűtőmű

 

A fűtés- és a használati melegvízigény fedezésére a fűtőműben 2 darab egyenként 8,14 MW, 1 db 10,0 MW teljesítményű gázkazán, 1db 3,3 MW-os bio kazán és 3 db 1,61 MW termikus teljesítményű gázmotor dolgozik. A füstgázokkal eltávozó vízgőz fajhőjének hasznosítására 2 db 1,5 MW névleges teljesítményű kondenzációs hőhasznosító berendezést is beépítettek.

A fejlesztés

Az egyre inkább az energiatudatosság felé forduló fogyasztói szokások és a műszaki felmérések egyaránt a fejlesztés fontosságát indokolták. Az utóbbi években a panelprogramnak és a fűtés-korszerűsítéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a hőfelhasználás és a melegvízfogyasztás. Ezekre a változásokra reagálva született meg egy rekonstrukcióval egybekötött fejlesztés gondolata, amelynek célja a távhőellátás minőségének és hatásfokának a javítása.

 

SBCont 2 abra régi

2. ábra A hőközpont a felújítás előtt

 

Az elképzelés szerint a központi használati melegvíz (HMV-) gerincvezeték megszűnik, és helyette utcánkénti HMV-termelők, úgynevezett tömbhőközpontok létesülnek. A módosításoknak köszönhetően a rendszerben jelentős megtakarítások realizálódhatnak. Megtakarítási célszámként a vezetéki hőveszteségnél 2619 GJ, a víz hőveszteségénél 275 GJ, a hőközponti hőveszteségnél 854 GJ szerepelt. A keringetés fenntartására szolgáló villamosenergia-felhasználásnál 79 200 kWh csökkenést prognosztizáltak.
A KEOP-pályázat keretében megvalósult a városrész 46 hőköz­pontjának felújítása. Ebből 14-nél teljes rekonstrukciót terveztek olyan műszaki változtatással, hogy a hőközpont primer fűtési rendszere állítsa elő a használati melegvizet a már meglévő HMV-elosztó rendszer számára (3. ábra). A projekt keretében mindegyik hőközpont korszerű, webtechnológiás szabályozást kapott.

 

SBCont 3 abra hőközpont

3. ábra A hőközpont a felújítás után

A felügyeleti rendszer

A kivitelezés során a tömbhőközpontokba Saia PCD2.M5540-es, az alhőközpontokba PCD1.M2120-as vezérlőegységek kerültek. A helyszínen a rendszer főbb adatait egy grafikus kijelzőn ellenőrizhetik az üzemeltetők (4. ábra). A hőközpontok jelentős hányada a mikrohullámú kommunikációnak köszönhetően már a távfelügyeleti rendszer része (5. ábra). Ahogy a 6. ábrán is látható, a megjelenítés hagyományos internetböngészőn történik. A nyitó képen a felügyeleti rendszernek egyfajta menürendszere látható, amelyből a hőközpontok technológiai ábrái, trendjei, valamint a tömbhőközpontok HMV-összesítője érhető el egy kattintással. Ez utóbbi egy összefoglaló táblázat, amelyről a HMV-ellátás legfontosabb paraméterei olvashatóak le.

 

SBCont 4 abra panel

4. ábra A helyszíni kezelőpanel

 

SBCont 5 abra hőközponti-elosztó

5. ábra A mikrohullámú antenna és a vezérlőszekrény

 

SBCont 6 abra nyitókép

6. ábra A nyitókép

 

Érdemes közelebbről megnézni egy hőközpont weblapját (7. ábra). Az áttekinthető sémarajzon csak a legfontosabb információk szerepelnek, mint például az előremenő és visszatérő körök hőmérséklete, nyomása vagy éppen a szelepek állapota. A megjelenítő kép nagysága azonban lehetővé teszi, hogy a fentieken kívül más fontos információk is megjelenhessenek. Kijelzésre kerülnek a hidegvízmérő óra adatai, valamint a beérkező hidegvíz hőmérséklete is. A lap jobb oldalán találhatóak a vezérlőgombok. Itt lehet a fűtést, a HMV-előállítást be-, illetve kikapcsolni, továbbá itt válthatunk a kézi és az automata üzemmód között. A távhőrendszer kialakításakor már volt szó róla, hogy a tömbhőközpontok alá további hőközpontok csatlakoznak. Értelemszerűen az „ugrás az alhőközpontra” gombbal tudunk eljutni az alhőközpontok lapjára. Ahogy a 8. ábrán is látható, ezek adatai már nem külön lapon, hanem felsorolásszerűen követik egymást.

 

SBCont 7 abra tömbhő

7. ábra A tömbhőközpont megjelenítő képe

 

SBCont 8 abra alhő

8. ábra Az alhőközpontok megjelenítő képe

 

A tömbhőközpont képére visszatérve számos további paraméter is látható a vezérlőgombok mellett. Ezek jelentőségéről és feladatáról bővebben egy későbbi lapszámban megjelenő cikkünkben olvashatnak, amelyben a felügyeleti rendszer készítője osztja meg tapasztalatait, milyen is egy webes megjelenítésű távfűtőrendszer létrehozása programozói szemmel.

Az eredmények

Ahhoz, hogy a rekonstrukciót összességében értékelhessük, ejtsünk néhány szót az elért eredményekről. A kitűzött megtakarítási értékek teljesültek. A felújításnak köszönhetően – főleg a különböző veszteségek kiküszöbölésével – évente 100 000 m3 földgáz megtakarítását lehet elérni. Ez egyrészt költségszinten is pozitív eredmény, hiszen ez a csökkenés az alacsonyabb fogyasztói áraknak teremti meg a lehetőséget. Másrészt azonban a fűtőmű környezetterhelésében is javulást eredményez, ugyanis a rekonstrukciónak köszönhetően az üvegház- hatású gázkibocsátás éves mennyisége 247 tonna egyenértékkel csökkent. Összességében elmondható, hogy a szolnoki Széchenyi-városrészt ellátó távhőrendszer a megvalósított fejlesztésnek köszönhetően számos egyedi, gazdasági és szakmai értelemben egyaránt értékes tulajdonsággal gazdagodott.

 

Szerző: Dudás Anita – SB-Controls Kft.

 

SB-Controls Kft.
2092 Budakeszi, Kagyló utca 1-3.
Tel: +36 23 501170, fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

 

Még több SB-Controls

 

Címkék: Saia | távhő | távfelügyelet