magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

HT Eurep lid mellettAz elektronikai tervezőmunka CAD-támogatásának „célterülete” egyre kevésbé egy-egy részfeladat, hanem a mérnöki munka teljes folyamata – akár önálló tevékenységről, akár tervezők csapatmunkájáról legyen szó. Tipikus példa erre a sokak által ismert Altium Designer CAD-szoftvercsomag, amelynek legújabb, 14-es változatát október elején mutatta be az érdeklődőknek HT-Eurep, a szoftver hazai disztribútora.

 

 

.

A HT-Eurep bemutatója kezdőknek és haladóknak

A HT-Eurep Kft. a témával épp csak ismerkedőket és gyakorlott Altium Designer-felhasználókat egyaránt szívesen látta azon a bemu­tatón, amelyhez a szoftver 14-es változatának megjelenése adta az alkalmat. Az Altium Designer nagyjából egyidős a PC-vel. A 80-as években – akkor még csak a szűken értelmezett NyÁK-tervezés támogatására – dolgozta ki az „ősváltozatot” egy ausztrál mérnök, aki bízott az ötletében, hogy színvonalas NyÁK-tervezést nemcsak „nehézsúlyú” mainframe-számítógépek méregdrága szoftvereivel lehet végezni, hanem a mindenki által elérhető PC-platformon is. 1985-ben alakult meg a Protel cég, amely még ugyanabban az évben bemutatta az első DOS-alapú NyÁK-tervező programját, majd később „Protel for Windows” néven a világ első, Windows-alapú NyÁK-tervezőrendszerét. A 2001-ben Altium névre átkeresztelt cég több, egyes részterületeken eredményesen működő kisebb vállalkozás akvizíciója után ma már a világ minden jelentős piacán – saját cégek vagy képviseletek révén – jelen van.

  me 1

 

me 2


Az Altium fejlesztési koncepciójának máig az a vezérgondolata, hogy a CAD-szoftver fogja át az elektronikai fejlesztési tevékenységet az ötlet első „ceruzavázlataitól” a gyártásba adásig. Ennek értelmében ma már az elvi kapcsolási rajz rögzítésétől a NyÁK-tervezésen át az áramkör-szimuláció, a jelintegritás-analízis, valamint a „programozható logika” (az FPGA és a beágyazott szoftvertechnológia) tervezési folyamatait is igyekszik egyetlen, összefüggő PC-szoftverkörnyezettel támogatni. Ebben az alkatrészkönyvtárak hatékony támogatása is megtalálható, több alkatrész-disztribútor kereskedelmi rendszeréhez online kapcsolat létesült, amely a tervezési munka látványos elemein kívül a rendelések összeállítását, az anyaglisták karbantartását és az árkalkulációt is magában foglalja. Az Altium tervezői számoltak a realitásokkal, nem próbálkoznak meg az egyes fejlesztőknél már rendelkezésre álló, és különböző okokból preferált más CAD-tervezőeszközök erőszakos kiszorításával. A rendszer nyitott, mindkét irányban „átjárható” utat nyit az elterjedt más tervezőrendszerek felé. Lényeges tulajdonsága, hogy a részegységek tervezése hierarchikus, moduláris rendszerbe szervezhető, amely részben az áttekinthetőséget, részben a bevált részegységek tervezésének újrahasznosíthatóságát is szolgálja. Számos tervezési „csapda” elkerülését teszi lehetővé az a képesség, hogy a felhasználó tetszőleges nézetben, valós időben jelenítheti meg a tervezett áramkör 3D-modelljét, amely különösen a bonyolultabb térbeli struktúrával rendelkező elemeknek a panel feletti „légtérben” való ütközéseinek kivédésével, a szerelhetőségi problémák modellezésével segíti a valóban gyárható végtermék előállítását.
    Az előadásra a szoftver legfrissebb verziója, az Altium Designer 14 megjelenése adott alkalmat. Ez a változat is számos újdonságot hordoz a korábbi verziókhoz képest, amelyeket az alábbiak szerint foglalhatunk össze röviden:

 

 • Rigid-flex tervezés. Ez a 14-es verzió legnagyobb újítása. Lé­nyege, hogy a felhasználónak lehetőséget ad a továbbiakban hajlékony NyÁK tervezésére is, amely napjaink elektronikájának egyre fontosabb követelménye. A módszerrel nem csupán a hajlékony régiók formáját tudjuk meghatározni, hanem a hajlítási pontokat és a hajlítási szögeket is.

 • Új Stackup Manager. Az előző pontból következik, hogy szükség van új stackup-szerkesztőre is, hogy könnyebben definiálhassuk a rugalmas és szilárd régiók tulaj­don­ságait, felépítését.

 • Eagle importer. A név önmagáért beszél; eddig csak scriptes megoldás létezett az Eagle-fájlok importálására, kétséges kimenetellel. Az új módszerrel ez a fontos szoftverfunkció egyszerűvé és megbízha­tóvá vált.

 • Beágyazott alkatrészek elhelyezése. Az új verzióval a felhasz­náló képes köztes jelrétegeken is alkatrészeket elhelyezni.

 • Via-kitöltés tetszőleges helyeken. A nagyobb földfelületeken az árameloszlás tudatosabb irányítása érdekében tetszőleges for­májú és elhelyezkedésű területeket via-raszterrel lehet kitölteni.

 

  HT

 

Az újdonságokról bővebben a http://www.altium.com/en/products/altium-designer/whats-new webhelyen tájékozódhat az érdeklődő.

 

Az előadók néhány pontban foglalták össze, miért érdemes az Altium Designer-t választani:

 • Tudás/ár arányban messze a legjobb a piacon,

 • egy egész termék tervezésére alkalmas integrált fejlesztőkörnyezetet egyesít egyetlen licencben,

 • komoly (magyarul is elérhető) technikai támogatás áll mögötte,

 • a felhasználók „közösségi háttere” a honlapon és a wiki-n keresztül (Altium Live, Altium Wiki) is elérhető,

 • a szoftver felhasználóbarát, könnyen kezelhető (tervezők véleménye gyakorlati tapasztalataik alapján),

 • dinamikusan fejlődő szoftver, a jövőben is ideális megoldás a csúcstechnológiát igénylő NYÁK-ok (eszközök) tervezéséhez.

 


Néhány gondolat előadásról, helyszínről és rendezésről

Egy CAD-szoftver bemutatója komoly feladat az előadóknak. Jó lenne, ha a bemutató úgy tudna „életszerű” lenni, hogy közben gördülékeny is, de ezek ellentmondó követelmények. Az „életszerűség” azzal érhető el, ha az előadó a projektfájl létrehozásától a technológiai fájlok elkészítéséig ott, a helyszínen, a nézők szemeláttára megold egy egyszerű feladatot. A „gördülékeny” megoldás feltétele egy „vérprofi” előadó – amolyan főállású „igehirdető” – aki pontosan tudja, hogyan kell a hallgatóság számára újdonságot, érdekességet jelentő szoftverszolgáltatást vonzóan, frappánsan „tá­lalni”. Az előbbi típusú bemutatónál mindazokat a kitérőket és kevésbé látványos, néha improvizatív részleteket is vállalni kell, amelyek nélkül egy valós feladat nem oldható meg. Az elegáns, villogó bemutató viszont elfedi

a hallgató előtt, hogy az elején (sem) jár annak a „tanulási görbének”, amelynek az előadó a tetőpontján áll. A HT-Eurep nem vesződött azzal, hogy válasszon a két megoldás közül; mindkettőt választotta. Az életszerű változatot magyar, a „brillírozósat” angol nyelven hallgathattuk végig, és végeredményben a használat „hétköznapi realitásaiból” éppen úgy ízelítőt kaphattunk, mint a csak hosszú használattal elsajátítható, felsőfokú megoldásokból. Ez éppen úgy hasznosnak és előnyösnek bizonyult, mint az a megoldás is, hogy a szervezők a kétnapos programot a kezdők számára is „fogyasztható” első napra, és a gyakorlott felhasználók részvételére számító workshop-szerű másodikra választották szét.

    E sorok írója „hivatalból” számos hasonló rendezvényen vesz részt. Ha ezek témája szélsőségesen eltérő, és az érdeklődők egészen más szakterületről érkeznek is, van egy probléma, a színhely kiválasztása, amivel egyazon módon kell megbirkózniuk a rendezőknek. Ez különösen a nagyobb létszámú résztvevőt vonzó eseményekre igaz, amelyekhez nem elegendő a rendező cég saját infrastruktúrája. A tipikus megoldás ilyenkor vagy egy oktatási intézmény szabad kapacitásának, vagy egy hotel rendezvényszolgáltatásainak igénybevétele. Az előbbinél van esély arra, hogy – természetesen a megfelelő befogadóképességen kívül – az előadás érthetőségének feltételei, a megfelelő hangosítás és az olvashatóan kivetített prezentáció eszközei bizonyára rendelkezésre állnak, míg a szakszerűen „catering”-nek nevezett vendéglátáséi nem mindig ideálisak. A hotelek adottságainál fordított a „súlyozás” – ott több esetben a konferenciatermek adottságai maradnak el a várakozástól. Márpedig az előadóterem minőségében nem szabad; a „cateringével” pedig nem célszerű kompromisszumokat vál­lalni. A HT-Eurep most sikerrel oldotta meg a kettős feladatot: a Hélia Hotelben kitűnő akusztikájú előadótermet találtak, amelyben a prezentáció minden ülőhelyről jól látható volt, és az előadót még akkor is érteni lehetett, amikor a vezeték nélküli mikrofon „kifára­dása” után „unplugged” módon  folytatódott az előadás. A cate­ringet pedig várakozás és zsúfoltság nélkül, színvonalasan és gördülékenyen oldotta meg a hotelszemélyzet. A résztvevők összességében hatásos és informatív előadás tanúi lehettek.

 

Tóth Ferenc