Skip to main content

DesignSpark Electrical – forma, használhatóság, kiterjedt funkciók

Megjelent: 2015. október 13.

RS Comp Ds 2Az RS Components bemutatja a DesignSpark Electrical programot, amelynek célja, hogy megismertesse a tervezői szoftverek által nyújtott előnyöket mindazokkal, akik még soha nem használtak elektronikai CAD-eszközöket. Az új szoftver főleg az elektronikai tervezőmérnökök és szakemberek számára hasznos, jelentős idő- és pénzbeli megtakarítást kínálva számukra.

 

Elektromos CAD-tervezőcsomag az RS Componentstől

 A DesignSpark Electrical kiterjedt funkciókkal rendelkező elektronikai CAD-szoftvercsomag, amelyet kifejezetten professzionális elektronikai tervezési projektek létrehozására alkottak meg. A Schneider Electric által támogatott DesignSpark Electrical kulcsfontosságú előnyöket nyújt a vezérlőpanelek és gépek elektronikai rendszerének tervezésében részt vevő mérnökök számára: ez a nagy pontosságú és hibaelkerülési funkciókkal ellátott szoftver gyorsabb és hatékonyabb tervezési folyamatot tesz lehetővé, és ezzel segít időt megtakarítani a szakembereknek. 

A DesignSpark Electrical számos intuitív és könnyen használható funkcióval, többek között intelligens, specializált elektronikai tervezői, valamint valósidejű hivatkozási és érvényesség-ellenőrzési eszközökkel rendelkezik. A szoftverben tervrajzkészítő alkalmazás, bekötési diagramok és kétdimenziós panel- és házelrendezések is helyet kaptak, az SQLite-adatbázisban tárolt és valós időben frissülő projektadatok pedig teljes körű irányítást biztosítanak az érintkezők és jelentések felett.

Alkatrészkönyvtár

A DesignSpark Electrical terjedelmes könyvtára több, mint 250 000 – ebből 80 000 Schneider Electric-gyártmányú – alkatrészt és komponenst tartalmaz. Ezek az elemek egyszerűen hozzáadhatók az egyéni tervekhez. A szoftverbe integrált kényelmes és könnyen használható „Anyagjegyzék” (BOM) jelentés segítségével gyorsan előállítható az ajánlatkérés anyagjegyzéke, amelynek segítségével a felhasználó egyszerűen megrendelheti a tervhez szükséges alkatrészeket az RS-től.

 

RS Comp Ds 1

Projektmenedzser

A szoftver projektmenedzser-funkciója révén a felhasználó megnyithatja a korábban létrehozott projekteket. Új projektet is létrehozhat akár az előre beállított sablonok alapján is, amelyek mindegyike szabványos konfigurációt, valamint projektadatokat és dokumentumokat tartalmaz. A sablonok használata időt takaríthat meg, mivel ezek már tartalmazzák az alapvető beállításokat, például a projektben kötelezően használt mértékegységrendszert (metrikus, angolszász), a használni kívánt szimbólumkönyvtárat (IEC- vagy ANSI- szabvány stb.), a grafikus opciókat és így tovább. A haladó felhasználók természetesen üres projektet is nyithatnak, amely nem tartalmaz konfigurációt, adatokat és dokumentumokat – ebben az esetben a projekten való munkavégzés előtt minden opciót a felhasználó állíthat be.

Helyszínek

Az egyszerű dokumentumkönyvek kezdetben általában egy fedlapot, vázlatlistát, bekötési diagramot és elektronikai sémavázlatot tartalmaznak. A szoftverben a projektekhez úgynevezett „helyszín” (pl. motorterem, vezérlőpanel vagy csatlakozódoboz) tartozik; az adott projekt különböző „helyszíneit” pedig általában kábelek kötik össze. Minden kiválasztott elektronikai alkatrészhez – relé, motor, kontaktor, sorkapocs stb. – tartozik egy helyszín, amely alapján az elektronikai alkatrészek helyszínspecifikus listákba rendezhetők. Hasonlóképpen a vázlatokhoz is tartozik helyszín, ezért a vázlatokhoz csatolt szimbólumokat a rendszer automatikusan az adott helyszínhez tudja társítani. A helyszínfunkció segítségével a mérnökök ugyanazt a szoftvert használhatják, akár kis léptékű, egyhelyszínes projekt, akár jóval nagyobb, többhelyszínes tervek esetében.

Makrók

A szoftver lehetőséget nyújt arra is, hogy a felhasználó tárolja a vázlatok bizonyos elemeit (úgynevezett makróit), ezeket pedig a makró­kezelő segítségével csoportokba rendezze. A felhasználó kijelölheti, majd a makróböngészőbe húzhatja az alrendszereket. A program automatikusan megszámozza és tárolja őket, de a folyamatot a felhasználó közvetlenül is irányíthatja. A létrehozást követően a makrók szűrőfeltételek alapján különböző csoportokba sorolhatók, és bármely későbbi projektben felhasználhatók – ez lerövidíti a tervezési folyamatot, valamint lehetővé teszi a gyakran használt rendszerek és alrendszerek állandó újrafelhasználását és javítását.

Felhasználói kezelőfelület

A program kezelőfelülete könnyen használható, amelyet a felhasználó ráadásul igényei szerint testre szabhat. Hozzájárul, hogy a mérnök – dolgozzon akár kis- vagy nagyvállalatnak – gyorsan megtervezhesse és piacra juttathassa termékét. A DesignSpark Electrical felépítése lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználó az általa megválasztott bonyolultsági szinten dolgozzon, ezért a felület mindig letisztult és átlátható marad. A programot megnyitva a szoftver kezelője öt menüt lát, amelyek közül négy (Fájl, Nézet, Eszközök, Súgó) minden Windows-felhasználó számára ismerős lesz, az ötödikből (Könyvtár) pedig a könyvtárak érhetők el. A menük száma azonban elektronikai sémavázlat szerkesztése esetén tizenháromra bővül.
Az egyes menükhöz tartozó opciók a DesignSpark Electrical főablakának tetején található sávban láthatók. Ezenkívül alkatrészpaneleket is talál, amelyeket egyszerűen kiválaszthat, helyükre húzhat, majd elhelyezhet a vásznon. A komplexebb funkciókat (pl. alkatrész-tulajdonságok módosítása) az objektum kijelölése után dupla kattintással vagy a jobb gombbal lehet elvégezni.
A testre szabható gyorselérési eszköztár a gyakran használt műveleteket, egy a dokumentum- és alkatrészböngészőket megjelenítő panelt, valamint számos egyéb funkciót tartalmaz. A mérnök ezenkívül a felhasználói felület grafikus megjelenését is saját ízléséhez igazíthatja, például módosíthatja a háttér és a kijelölők színét, a vonaltípusokat, a szövegstílust, meghatározhatja a kurzor és az egér beállításait, illetve azt, hogy metrikus vagy angolszász mértékegységeket kíván-e használni.

Revíziók és megosztás

A revíziókezelés nyomon követi, hogy mikor, mely felhasználó milyen dokumentumokat hoz létre és/vagy módosít. Rögzíti az ellenőrzés és a hitelesítés dátumát, ezenkívül pedig lehetőséget nyújt a további részletek egyéni beállítására. A megosztás is egyszerű, akár a nyomtatókezelő segítségével ténylegesen kinyomtatott példányokról, akár az „Import/Export”-menüben generálható PDF- vagy a legtöbb CAD-program által használt DWG-formátumú dokumentumokról van szó. Többfelhasználós környezetben a projektek egy központi szerveren archiválhatók, ezért a tervezőcsapat különböző tagjai bármikor elérhetik azokat, és elvégezhetik, majd menthetik módosításaikat.

Súgó- és oktatóanyagok

A program használatához a helyi számítógépen tárolt, tehát internetkapcsolat nélkül is használható súgó- és oktatóanyagok, valamint az online súgó nyújt segítséget. A programmal ismerkedő felhasználó a kényelmesen elhelyezett oktatópanelt is bekapcsolhatja, amelyről részletes oktatóanyagok, letölthető példák és azokhoz tartozó videók érhetők el, közvetlenül a felhasználó alapértelmezett böngészőjében. Az indulást az első lépéseket bemutató PDF-dokumentáció könnyíti meg, amely különösen a CAD-szoftverek használatában járatlan felhasználók számára hasznos, hiszen többek között a program alapvető funkcióit is bemutatja.

 

RS Comp Ds 2

 

RS Comp Ds 3

 

RS Comp Ds 4

Nyelvek

A program angol, német, francia, olasz, japán, koreai, spanyol és (egyszerűsített és hagyományos) kínai nyelven érhető el.

Ingyenes letöltés

A DesignSpark Electrical a hu.rs-online.com oldalról ingyenesen letölthető. Ugyanezen az oldalon oktató- és támogatóanyagok széles választékát is megtalálja, amelyek komoly segítséget nyújtanak a mérnöki munka megkezdésében.


RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 580 2262, fax: +36 1 580 2264
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
hu.rs-online.com

Még több RS Components

 

Címkék: DesignSpark | Electric | elektromos tervező | ingyenesen letölthető