Skip to main content

Megújult PADS

Megjelent: 2015. június 11.

EDMD PADS kezdoKorunk elektronikát is tartalmazó termékeinek megtervezését ma már ritkán bízzák részterületekre szakosodott mérnökökből álló csapatokra. A mérnök – azon kívül, hogy sokszor egy személyben kell megoldania az elvi és a NyÁK-tervezés, a prototípusfejlesztés és a gépészeti környezethez illesztés problémáit – gyorsan és költséghatékonyan kell gyártható terméket produkálnia. Az ilyen kemény elvárások csak megfelelően hatékony szoftvertámogatással teljesíthetők.

 

Bevált megoldás az új kihívásokra

Egy hardvermérnöknek mindenhez értenie kell

Az üzleti világ folyamatos és növekvő versenyhelyzetet teremt, újabb és újabb kihívások elé állítva a hardvermérnököket. A fejlesztési folyamatok egyre komplexebb és egyre átfogóbb feladatköröket szabnak a mérnökökre, miközben az FPGA/NyÁK-tervezést jellemzően még a nagyvállalatoknál is kisebb, sok esetben szeparált felhasználói csoportok végzik. A kis csoportoknál a költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés tendenciája megszünteti a specializálódást, egy hardvermérnöknek mindenhez értenie kell, a tervezés teljes folyamatát legtöbb esetben neki kell elvégezni, végigkí­sérni vagy legalábbis összehangolni.
A megváltozott körülmények között a kor szakmai és műszaki követelményei is gyorsuló ütemben fejlődnek. Napjainkban az egyre újabb funkciók mellett a forma és a látvány is alapvetően meghatározza a felhasználó élményt és ezzel együtt a fejlesztés alapjait. A funkcióleírást teljesítő elektronikát tehát a formaterv által definiált peremfeltételeknek megfelelően kell elkészíteni. Mindez azt hozza magával, hogy a FPGA/NyÁK-tervezés során ma már olyan kihívásoknak is meg kell felelni, mint az egyre kisebb lapka-alapterület, az alacsonyabb rétegszám vagy akár az alkalmazott komponensek egyre szűkebb térben történő elrendezése. Ezzel párhuzamosan az új funkciókövetelmények teljesítéséhez elengedhetetlen az egyre gyorsabb és nagyobb teljesítményű hardverkomponensek használata.

 

EDMD PADS kezdo

Melyiket válasszam? – skálázható PADS-termékcsalád

A Mentor Graphics® az új idők elvárásainak megfelelve, tapasztalt hardvermérnökök együttműködésével újította meg PADS®-termékcsaládját, amely innovatív technológián alapuló, skálázható funkciókkal rendelkezik.
A PADS Standard elsősorban azoknak a mérnököknek nyújt intuitív és könnyen használható környezetet a kapcsolási rajz készítéshez, akik bizonyítottan hatékony eszközt keresnek kevésbé összetett áramkörök fejlesztéséhez. Már ebben a belépőszintű megoldáscsomagban is megjelennek olyan kiemelkedő eszközök, mint például a fejlett kapcsolásirajz- és layoutszerkesztő. Lényeges fejlesztés a tervezési szabályok Real Time (valósidejű) követésének lehetősége, amely mindig garantálja a minőségi elvárások és előírások szerinti kialakítást. A kétirányú „cross-probing”-funkció tovább növeli a hatékony munkavégzést azáltal, hogy a layout-tervekben történő módosítások automatikusan megjelenjenek a kapcsolási rajzokban és viszont.
A verseny miatt a növekvő műszaki tartalom és az egyre összetettebb kialakítások mellett egyre erősebb a fokozódó termelékenység és hatékonyság iránti elvárás. Ez megköveteli, hogy a tervezőasztalról mielőbb az üzletek polcaira kerüljön a termék. A hardver­mérnököknek a költségek és a megszabott minőségi elvárások megtartásával, de rövidebb idő alatt kell a fejlesztést elvégezniük. Mivel az esetleges tervezési hibákat olcsóbb megelőzni, mint kijavítani, megnőtt az igény egy elérhető és könnyen használható eszközre, amely a kapcsolásirajz- és elrendezéstervezésen kívül olyan magas színvonalú szimulációs eszközöket is tartalmaz, amelyek már a folyamat kezdetétől rendelkezésre állnak.

 

EDMD tablazat

 

Független vagy kisebb projektcsapatban dolgozó mérnököknek, akik komplexebb feladatokat látnak el, a PADS Standard Plus kínál megoldást. Ebben a magas szintű elrendezés- és kapcsolásirajz-tervezésen kívül elérhető a kategóriájában egyedülálló HyperLynx®-technológiára épülő, integrált analízis és ellenőrző eszközkészlet is. A könnyen kezelhető modulok alkalmazásával a jelintegritás (signal integrity), a tápelosztó hálózat (power integrity) megfelelősége már a tervezés fázisában elemezhető. Ezt a termikus szimuláció lehetőségei teszik teljessé. Ez számos prototípusgeneráció költséges és időigényes legyártását teszi feleslegessé, értékes időt és költséget megtakarítva ezáltal.
A fejlesztési folyamatban a megfelelő alkatrészek megtalálása és kiválasztása rendkívül időtrabló, és nagy figyelmet igénylő tevékenység. Az alkalmazott komponenseket úgy kell összeválogatni, hogy azok egyaránt megfeleljenek a műszaki és a gyárthatósági szempontoknak. Ebben nyújt támogatást a központi alkatrészkönyvtár, amely a saját katalóguselemek készítésének támogatásán túlmenően több, mint 360 ezer komponens adataihoz enged hozzáférést a rend­szerbe teljes egészében beépülő PartQuest™ weboldalon keresztül. A katalóguselemek a Digi-Key-alkatrészszámokon (part numbers) kívül tartalmazzák a kapcsolási rajzokhoz elengedhetetlen szimbólumukat, valamint a beültetésükhöz szükséges NyÁK-mintázatot (footprintet) is, jelentősen csökkentve a későbbi feldolgozáskor jelentkező hibalehető­ségeket.
A múltban a jelentős komplexitású, összetett tervezési feladatokra csak a nagyvállalati környezethez kialakított rendszerek kínáltak megfelelő eszközöket. Azonban ezek a megoldások a kisebb projektcsapatban vagy függetlenül dolgozó hardvermérnökök szá­mára szinte elérhetetlen költségű infrastrukturális beruházást igényeltek. Az átfogó ismeretekkel rendelkező mérnököknek, akiknek a fejlesztés teljes folyamatát át kell látniuk, a PADS Professional piacvezető Xpedition®-technológiára épülő megoldása ad választ, amely szigorú határidők és termelékenységi elvárások betartásával képes megfelelni a legigényesebb és legbonyolultabb tervezési és szimulációs elvárásoknak.
Bár az auto-routing-funkciók már régóta elérhetők, mégsem tudták maradéktalanul elnyerni a tervezők bizalmát. Ma is sokan választják az idő- és élőmunka-igényes kézi nyomvonaltervezést, hogy elkerüljék az utólagos bonyodalmakat. Innovatív változást hoz ebben a témakörben a Sketch Router™ megjelenése, amely új szintre emeli a termelékenységet. A rendszer figyelembe veszi a tervező szándékát és a tervezési megkötéseket, majd az előre megadott „Sketch” (vázlat) által vezérelt pályát alapul véve, automatikusan kialakítja és elrendezi a nyomvonalat.
Napjaink fejlesztési folyamatában egyaránt fontos a formaterv és a vevői igényeket maximálisan kielégítő funkció. Az új kihívásoknak csak a két szakterület szoros együttműködésével, folyamatos kommunikációjával lehet határidőre, megfelelő minőségben és a fejlesztési költségeket alacsony szinten tartva megfelelni. A PADS Professional – egy teljesen integrált 2D/3D-s környezet által – már az elrendezéstervezés szakaszában lehetővé teszi az elektronikai és a gépészeti tervezés optimalizált együttműködését. A komponensek kiválasztása és elhelyezése egyaránt lehetséges 2D- vagy 3D-környezetben az alkatrészek, az alaplapstruktúra és a burkolat fotorealisztikus 3D-megjelenítésével együtt.
A megújult PADS-termékcsalád a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően lépést tart a változó igényekkel, olyan költséghatékony megoldást kínálva felhasználóinak, amelynek jól skálázható funkciói kompromisszummentes teljesítményt nyújtanak, és – legyen szó akár egyéni, akár kisebb projektcsapatot vagy nagyvállalati felhasználói környezetet igénylő feladatról – folyamatos versenyelőnyt garantálnak.

 

Mentor Graphics ‑ szoftvermegoldások az EDMD Solutions Kft.-től

MentorGraphics LOGOA Mentor Graphics (www.mentor.com) termékeinek hivatalos magyarországi képviseletét és disztribúcióját az EDMD

Solutions Kft. látja el. A CAD-Terv cégcsoport tagjaként működő vállalkozáson keresztül tavaly óta a hazai piac számára is közvetlenül is elérhetővé váltak a világ vezető elektronikai tervezőszoftvereit fejlesztő Mentor Graphics E-CAD-szoftvermegoldásai. A cég portfóliójával – a NyÁK-tervezéstől a szimulációs megoldásokig – az elektronikai tervezés teljes

folyamatát lefedi.

mecodes logo

A termékportfólió fontos eleme a MECODES (www.mecodes.eu) szoftvermegoldás, amely hidat képez az elektronikai mérnökök és a terméktervezők között; s segítségével lehetővé válik az E-CAD- és M-CAD-szoftvereket használó mérnökök közvetlen és azonnali együttműködése, és párhuzamos munkavégzése.

 

 

Szerző: Fülöp Attila – EDMD Solutions Kft.

 

EDMD Solutions Kft.
1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.edmd.hu

Még több EDMD Solutions

 

Címkék: Mentor Graphics | PADS | Mecodes | NyÁK-tervezés