Skip to main content

A NyÁK-tervezők gondolkodására hangolva

Megjelent: 2014. szeptember 03.

PADS Diff Pair Rules web optA Mentor Graphics piacvezető PADS termékcsaládja jelentős mérföldkövéhez érkezett a PADS VX verziójának megjelenésével. A számos újdonság mellett fontos változás, hogy a termékpaletta kapcsolódik a Mentor Graphics PCB VX platformjához. A tervezési időt csökkentő számos újítás mellett támogatott például a PADS és a Mentor Graphics magasabb szintű szoftverei közötti adatcsere a központi adatbázis segítségével. Ezen kívül az új VAULT megoldás a verziókezelésen túl a  projektvezetői feladatok elvégzését is gyorsítja. A fejlesztéseket a felhasználók visszajelzései alapján,  igényeiket maximálisan figyelembe véve, a tervezők gondolkodására hangolva valósították meg.

Az új PADS VX termékcsalád a Mentor Graphics PCB termékeinek alapját képező VX-platformjára épül, amely a jelenkor igényeinek hatékony kiszolgálását a várható jövőbeli elvárásokat is figyelembe véve teszi lehetővé. Az új metodika gyorsan elsajátítható, a tervezői gondolkodáson alapul és továbbfejlesztett módszereket tartalmaz, melyekkel már a tervezés fázisában keletkező esetleges hibák is tovább csökkenthetők.

A tervezési idő csökkentésének egyik alappillére a tervezési katalógusok megfelelő kezelése, karbantartása és az igény szerint felparaméterezett termékek gyors felhasználhatósága, szükség szerinti cseréje és a csere miatti változások hatékony, hibamentes leképezése mind a kapcsolási rajzon, mind a Layout-tervekben. A rendszer a beépítésre kiválasztott termékekről minden információt a központi adatbázisban (Central Library) tárol, legyen szó akár a kapcsolási rajzok elkészítéséhez szükséges szimbólumokról, akár az alkatrészek Layout-tervbe illesztéséről vagy a rendelési információkról (erről további információ ezen a linken). A szoftvermegoldás több mint tízezer IPC-komponenst tartalmaz az Open Design Alliance (ODA) weboldalakhoz kapcsolódva, amelyekről az elemtár a beépített varázsló segítségével további termékekkel bővíthető. Természetesen a neves komponens-beszállítók adatbázisaiban is lehetséges a komponensek keresése és a saját adatbázis a kiválasztott termékkel bővíthető. Az új szoftvermegoldás lehetővé teszi az IPC-7361B kompatibilis Footprint-ek és a hozzájuk tartozó Land Pattern-ek gyors elkészítését, katalóguselemkénti rögzítését a tervezési folyamatok egységesítése érdekében, a méretek és tervezési szabályok rögzítésének lehetőségével (további információ).

A Mentor Graphics fejlesztői elsődleges fontosságot tulajdonítanak a kapcsolásirajz-készítés egyszerűsítésének, ezért minden új szoftververzió kibocsátásakor újdonságokkal találkozhatunk ezen a téren. Nem kivétel ez alól a PADS VX sem, amelyben a felhasználás egyszerűségét többek között az új grafikus megjelenési lehetőségek támogatják. Az egyes parancsok aktiválásakor a használatot bemutató videók segítik. Az eddigi verziókban is egyedülálló funkcionalitást, produktivitást biztosító „Auto Routing” parancsot szintén továbbfejlesztették. Az kész tervek ellenőrizhetők a tervezési szabályok, kényszerek betartása szempontjából, az eltérések grafikus megjelenítésével.

A Layout-tervek és a kapcsolási rajz közötti kapcsolatot a szoftver a központi adatbázis segítségével folyamatosan ellenőrzi. Az új fejlesztéseknek köszönhetően az ellenőrzés minden további beavatkozás nélkül, automatikusan történik. Ráadásul a változtatások követése mindkét irányból megtörténhet, azaz a Layout tervekben történt változások megjelennek a kapcsolási rajzokban is (további információ).

A VAULT-megoldás verziókezelési funkciója megtalálható volt már a korábbi PADS-megoldásokban is. Az PADS VX-ben a funkciók tovább bővültek a projektvezetői, ellenőrzési feladatokban résztvevők munkáját segítő funkciókkal (további információ). Újdonság az is, hogy a kapcsolási rajz és a Layout-tervek egy környezetben tekinthetők meg és hasonlíthatók össze. Ha egy komponenst kijelölünk a kapcsolási rajzon, az a Layout-tervben is kijelölődik  és viszont. Két tervezési verzió összehasonlításakor a különbségeket a listázáson kívül grafikusan is megjeleníti a rendszer. A tervezők együttműködését, a projektvezetők ellenőrzési feladatainak támogatását segíti, hogy a tervekhez megjegyzések fűzhetők, mellyel csökken az ellenőrzés ideje, lerövidülnek a kommunikációs utak és csökken a félreértésekből adódó hibázás lehetősége.

 

Cross Probing web opt

 

A PADS VX – a kategóriájában egyedülálló módon – felhőszolgáltatás keretében is elérhető, kipróbálható. A PADS VX 14 napos próbaverziója innen letölthető.

A PADS VX termékek hivatalos magyarországi viszonteladója az EDMD Solutions Kft. A cég küldetése az elektronikai ipar magas szintű kiszolgálása a Mentor Graphics termékportfoliójával, valamint a célcsoport hatékonyságának növelése a MECODES-termékekkel, egyedülálló módon teremtve meg az elektronikai mérnökök és a terméktervezők (ECAD/MCAD) közötti kétirányú kommunikációt.

A Mentor Graphics piacvezető technológiai megoldásai lehetőséget adnak a profitabilitás növelésére, különös tekintettel a piacképes termék gyors előállítására, a magas minőségi elvárások teljesítésére és a költségek alacsony szinten tartására. Partnereink sikerei további fejlesztésekre inspirálnak. A Mentor Graphics elektronikai tervező, valamint  a MECODES-együttműködést segítő szoftvermegoldások jelentős segítséget nyújtanak ebben a piaci szereplőknek, versenyelőnyt garantálva számukra.

 

 

Mentor Graphics szoftverdisztribúció Magyarországon

mentor mecodes logok OKA Mentor Graphics (www.mentor.com) termékeinek hivatalos magyarországi képviseletét és disztribucióját az EDMD Solutions Kft. látja el. Rajta keresztül a hazai piac számára is közvetlenül elérhetővé váltak a világ vezető elektronikai tervezőszoftvereit fejlesztő Mentor Graphics E-CAD-szoftvermegoldásai. A cég port­foliójával – a NyÁK-tervezéstől a szi­mulációs megoldásokig – az elektronikai tervezés teljes folyamatát lefedi. A termékportfólió fontos eleme a MECODES (www.mecodes.eu) szoftvermegoldás, amely hidat képez az elektronikai mérnökök és a terméktervezők között. A MECODES segítségével lehetővé válik az E-CAD- és M-CAD-szoftvereket használó fejlesztők közvetlen és azonnali együttműködése, és párhuzamos munkavégzése.

 

Szerző: Nadj István – EDMD Solutions Kft.

 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Még több EDMD Solutions 

 

Címkék: Mentor Graphics