Skip to main content

Mobilhálózati kapcsolatok Raspberry Pi- és Arduino-platformokon

Megjelent: 2014. augusztus 28.

rs comp3jpgA SparqEE által kifejlesztett új CELLv1.0 egy azonnal használható platform, amellyel a globális mobilszolgáltatások is bevonhatók a projektekbe. Tervezése során az volt a cél, hogy a mobilszolgáltatások ugyanolyan széles körben elérhetők legyenek az Arduino- és a Raspberry-fejlesztők közössége számára, mint a Bluetooth vagy a WiFi.

 

Egy kaliforniai székhelyű vállalkozás, a SparqEE vetette fel egy olyan kisméretű, mobilhálózati fejlesztői kártya ötletét, amellyel a fejlesztők a globális vezeték nélküli lefedettséget is betervezhetik Arduino- és Raspberry-projektjeikbe. Az eredetileg még augusztusban, a Kickstarter közösségi finanszírozási program keretében indított CELLv1.0 globá­lis, vezeték nélküli internethozzáférést tesz lehetővé az Arduino- és Rasp­berry Pi-platformokat alkalmazó projektek számára. Bár a Bluetooth és a WiFi viszonylag nagy sebességű adatátvitelt kínál, a távolság tekintetében egyértelmű korlátokkal rendelkeznek, hiszen csak néhány méteres, illetve néhány tíz méteres körzetben működnek – a mobilhálózat ezzel szemben jelentősen nagyobb hatósugarú, és ideális a „kis adatmennyiségű” projektek számára, amelyeknek több utcányi, illetve városokon vagy akár országokon átívelő távolságban is működniük kell.
A mindössze 36×42×7 mm méretű CELLv1.0 jelenleg a legkisebb, legolcsóbb és legkönnyebben használható mobilhálózati modul a piacon a népszerű fejlesztési platformokhoz. Az eszköz 2G/3G technológiát használ, vagyis elsődlegesen mindenütt 3G-t alkalmaz, és csak ott vált 2G-re, ahol a 3G-csatlakozás nem lehetséges. A mobilhálózaton folytatott kommunikációhoz értelemszerűen SIM-kártyára van szükség. A CELLv1.0 tetszőleges SIM, tehát egy mobiltelefonból kivett vagy feltöltős SIM-kártya használatát is lehetővé teszi. Weboldalán azonban a SparqEE maga is kínál alacsony költségű, a világon szinte mindenütt működő SIM-kártyákat.

Alkalmazások

A mobilkommunikáció hatósugarának ez a – gyakorlatilag korlátlan – növekedése számos lehetséges alkalmazás előtt megnyitja a kaput a fejlesztők számára. Az adott – mondjuk a WiFi vagy Bluetooth  rendszerekhez viszonyított – sávszélességkorlátok miatt például olyan érzékelő alapú, alacsony sávszélesség-igényű projektek jöhetnek szóba, amelyek interneten keresztül küldenek kis mennyiségű adatot. A fejlesztő által választott Raspberry Pi-vagy Arduino-fejlesztő­kártyához csatlakoztatva akár viszonylag egyszerű példaprojektek is megvalósíthatók: távvezérlő segédeszközök ajtók kinyitásához, világító- vagy légkondicionáló berendezés bekapcsolásához, illetve riasztórendszer élesítéséhez egy távoli irodában. De létrehozhatunk egy járművek nyomon követésére szolgáló eszközt is, amelynek segítségével az autótulajdonosok okostelefonjukról vagy számítógépükről közvetlenül megtudhatják, hol található a jármű, vagy akár le is tilthatják annak működését, ha ellopták. Ugyanezt az alapötletet felhasználva kutyákra vagy más háziállatokra is tervezhetünk nyomkövetőt.
A nagyratörőbb és ambiciózusabb projektek közé sorolható egy olyan kisméretű, napelemes, kamerával felszerelt, távvezérelt helikopter (drón), amely a városok légteréből légifotókat, -filmeket és nagyvárosi panorámákat készítene. Elképzelhető egy olyan kihelyezett érzékelőhálózat is, ami jelzőrendszerként működve felügyelné a hidak sajátrezgését, és figyelmeztetne a bekövetkező vészhelyzetekre, illetve a hőmintázatok alapján az erdőtüzekre vagy a part menti tengerszint alapján az áradásokra vagy szökőárakra.

Mobilkapcsolat egyszerűen

Mivel a mobiltechnológiában a fejlesztőknek számos lehetséges buktatóval kell számolniuk, a cég teljes körű segítséget nyújt abban, hogy az adatokat kiolvassák az eszközökből. Például – mivel a CELLv1.0 mobilkapcsolata az interneten keresztül kommunikál – be kell állítani az adatkiszolgálókat. A fejlesztők természetesen a saját kiszolgálóikon is beállíthatják a CELLv1.0 használatát, de – igen segítőkészen – a SparqEE is rendelkezésre bocsát ingyenesen elérhető kiszolgálókat szabványos RESTful implementáción keresztül (1. ábra), és példákat közöl arra is, hogyan kell a funkciót üzembe helyezni. Mindezek segítségével a felhasználók az eszközeikről könnyen letölthetik az adatokat az „internetfelhőn” keresztül a számítógépükre, okostelefonjukra vagy bármilyen internetkompatibilis eszközükre (2. ábra). Mivel teljesen nyílt forrású projektről van szó, a SparqEE CELLv1.0-csomagja a kártya, az antenna és a tápkábel mellett nyílt forrású fejlesztési segédeszközöket, köztük a kódot, kapcsolási rajzokat, EAGLE és DesignSpark formátumú nyákfájlokat, tervfájlokat, példákat, képeket és egyéb hasznos eszközöket is tartalmaz. A SparqEE a weboldalán (www.sparqee.com) egy fórumot is fenntart a fejlesztői projektek számára.

 

rs comp1

1. ábra

 

rs comp2

2. ábra


Amikor a Kickstarteren eredetileg útjára indult, a CELLv1.0 két elemet, egy mobil és egy kivezető/áthidaló kártyát tartalmazott. Az új kialakítás azonban csupán egy kártyából áll (3. ábra), amelyet úgy egyszerűsítettek, hogy egy USB-kábelen kap tápellátást a megfelelő Arduino- vagy Raspberry Pi-csatlakozóból. Az egykártyás kialakításra való áttéréssel lényegében mindössze négy csatlakozóvezetékre volt szükség: TX, RX, a földelés (GND) és a feszültségreferencia (Vref), ami 3,3 vagy 5 V-os rendszer használatát is lehetővé teszi.

 

rs comp3jpg

3. ábra

A CELLv1.0 műszaki adatai

A CELLv1.0 mobilhálózati modul fontosabb műszaki jellemzői: 3,7…5 V-os bemeneti feszültség, tápellátás USB-kábelen vagy a tüskesoron keresztül; áramfelvétele készenlétben kevesebb, mint 5 mA, szolgáltatások nélkül átlagosan kevesebb, mint 75 mA, átlagosan 500 mA és legfeljebb 2,3 A.
A csatlakozás műszaki jellemzői: WCDMA/HSDPA 2100/1900/900 MHz, 384 kbit/s vagy 3,6 Mbit/s letöltési HSDPA sávszélességgel; GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; soros interfész (UART, tetszőleges feszültség, pl. 3,3 V vagy 5 V) és USB2.0 interfész (tápellátás, USART és modem). Ezenkívül Windows-, Linux- és Android-illesztőprogramok elérhetők. A SparqEE már kapható – kizárólag az RS Componentsnél.

 

Szerző: Mark Cundle – műszaki marketingigazgató – RS Components

 

RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 408 8371
Fax: +36 1 408 8372
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rscomponents.hu

Még több RS Components

 

Címkék: Raspberry | Arduino | mobilkommunikáció