Skip to main content

Maxim Integrated: digitális feldolgozású rádió frontend

Megjelent: 2013. június 19.

maximA telefon és a televízió után a rádiót is elérte a digitalizálás hulláma. Ennek egyik „kézzelfogható” jele, hogy a Maxim Integrated Products (Maxim) MAX2173 típusjellel „RF-to-Bits” fantázianéven digitális rádióműsorvevő (DAB – Digital Audio Boradcast) hangolóegységet (tunert) mutatott be autós és más mobil DAB/FM-termékekhez. Az eszközbe rádiótunert, AD-átalakítót és digitális szűrőket építettek be, és I2S-interfészen keresztül közvetlenül csatlakoz­tatható egy DSP-hez. Ezáltal a végtermék tervezője mentesül a „kényelmetlen” analóg „előfeldolgozási” feladatoktól, és a DSP-alapú alapsávi jelfeldolgozásra koncentrálhat.

 

Ezzel a megoldással, az alapsávi szoftver cseréjével – szükség esetén – rendszerfrissítésre is mód van. Végeredményben jelentősen csökken a hagyományos RF-tunerek ára, mérete, alkatrészeinek száma és szerelési költsége. A digitális szűréssel kiegészített AD-átalakító csökkenti a kimeneti digitális adatsávszélességet és az alapsávi DSP számítási terhelését. A rádió frontend és a DSP-funkciók világos szétválasztása egyszerűsíti a rendszertervezést, a DSP felszabaduló kapacitása pedig egyéb funkciók és a jövőbeni fejlesztések céljára tartható fenn.
A MAX2173 a DAB, az FM és a T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Borad­cast) szabványok szerinti alkalmazásokhoz használható a 76…108 MHz-es FM, a 168…240 MHz-es VHF III- és az 1452…1492 MHz közötti L-sávokon. Integráltan tartalmazza a digitálisan vezérelt kvarcoszcillátort és a pontos működéshez szükséges, stabil tápfeszültségeket szolgáltató LDO-feszültségszabályozókat.

www.maxim-ic.com