Skip to main content

Energiamenedzsment-lehetőségek a PASS Scadá-ban

Megjelent: 2020. október 08.

Process Automatica2021-től a gazdálkodó szervezetek rendeletben történt szabályozás szerint kötelesek villamos almérőket telepíteni, és azok mérési adatait megfelelő módon kezelni. A PASS Scada erre teljes körű megoldást biztosít.

 

 

 

 

Az 1/2020.(I.16.) MEKH rendelet és annak módosításai szerint a gazdálkodó szervezetek 2021-től a meghatározott, 2022-től pedig szigorított feltételek szerint kötelesek villamos almérőket telepíteni, valamint azok mérési adatait megfelelően feldolgozni és továbbítani. A telepítési feltételek rövid összefoglalása az alábbi táblázatban látható.

 

tartalom

 

A rendelet előírja továbbá az adatok legalább negyedóránkénti mérését, tárolását és továbbítását.
A röviden összefoglalt feltételeknek a PASS Scada maradéktalanul eleget tesz.
Az EMS (Energy Management System) -modul lehetővé teszi bármilyen típusú energiafogyasztás regisztrálását, monitorozását, különböző paraméterek szerinti elosztását, lekérdezését. Az energiatípusok lehetnek akár villamos energia, víz, gáz, levegő, stb. (1. ábra)

 

Process Automatika 1

1. ábra


A mérési pontok felvétele egyszerűen, „fogd és ejtsd” módon, paraméterezéssel megvalósítható. (2. ábra)

 

Process Automatika 2

 2. ábra

 

A mérések lekérdezéséhez és átlátható elemzéséhez a rendszer paraméter és költséghely szerinti elosztást tesz lehetővé. 20 db paramétertáblát lehet létrehozni, táblánként korlátlan paraméter hozzáadásának lehetőségével.
Példák:

Energia (villamos, víz, gáz, gőz)
Épület (épület1, épület2, épület3)
Funkció (világítás, termelés, hűtés, iroda)

 

Költséghelyek létrehozása külön panelen korlátlan mennyiségben lehetséges. A költséghelyelosztás az egy mérőn belüli költséghelybontást teszi lehetővé. (3. ábra)

 

Process Automatika 3

3. ábra

 

A lekérdezések történhetnek a különböző paraméterek és költséghelyek szerinti bontásban akár táblázatos, akár diagramformában. Az eredmények exportálhatók a szabványos formátumokban. (4. ábra)

 

Process Automatika 4

4. ábra


Beépített funkciók:

  • Havi maximális negyedórás fogyasztás tárolása egy adatpontban;

  • lekötött negyedórás fogyasztástúllépés előjelzése – „alarm” jelzéssel;

  • lehetőség van a fogyasztásokkal összefüggésben gyári és egyedi vezérlők segítségével beavatkozásokat beállítani.

 

 

A Process Automatika PASS Scada rendszere segítségével folyamatosan teszteli a Meltrade Automatika Kft. által forgalmazott Mitsubishi Electric Corp. erősáramú és automatizálási portfólió számos termékét. A Mitsubishi választékában számos olyan készülék és rendszer megtalálható, amely a villamos energia hatékony felhasználását segíti.
Példaként mutatjuk be az ME96 panelre szerelhető műszercsalád elemeit, amelyek Magyarországon is megtalálhatók komoly ipari alkalmazásokban.
Az ME96 előlapra szerelhető műszercsalád tíz éve sikeresen jelen van a hazai piacon. 2020-ban a készülékek harmadik generációját (ME96SS B. version) vezette be a piacra a gyártó.
Az ME96SSxB készülékcsalád három tagból áll:

  • Economy model

  • Standard model

  • High performance model

A képen az ME96SSEB-MB Economy model látható.

 

Mitsubishi Main

 

A készülék saját árkategóriájában jelenleg kiemelkedő mérési, szolgáltatási színvonalat képvisel:

Néhány kiemelt jellemző:

  • Alappontosság (I, U, P, Q): ±0,5%

  • Kommunikáció: Modbus RTU, RS485 soros

  • Programozható mérőváltó-áttételek

  • Lehetőség van egyedi képernyő összeállítására

  • Mélységi méret: mindössze 36 mm (!!!)

  • Működési hőmérséklet-tartomány: -5 °C…+55 °C.

A Mitsubishi villamos fogyasztásmérők a PASS Scada rendszerrel és annak energiamenedzsment-moduljával komplex megoldást nyújtanak az energiagazdálkodás igényeinek kielégítésére.

 


 

Az OkosFarm rendszerintegrátorként, állattartó telepeken, az istállógépészetek monitorozásával, IoT-technológiák fejlesztésével foglalkozik. Az istállókban működő gépészetek fontos feladata, hogy az állatok megfelelő körülmények között, megfelelő takarmányellátással és stressz-mentesen növekedjenek. Ezért a gépészetek műszaki biztonsága elengedhetetlen.
Számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy a gépek nem megfelelő működése miatt pusztulnak el, vagy betegednek meg az állatok, ezáltal a termelési folyamatok megakadnak.

 

okosfarm

 

A környezeti hatások határértékeinek az átlépése pedig stresszes állatállományt eredményez, ami hozamcsökkenéssel jár. Mindezek elkerülésére fókuszál az OkosFarm rendszere – a gépészetek megfigyelésével és az állattok életterében mért adatokkal a hibaesetek megelőzését és az istállók megfelelő körülményeinek fenntartását szolgálja. Szoftveres oldalon az OkosFarm a PASS Scada automatizálási rendszerét használja központi platformként, amely megfelelő felületet biztosít, az eszközök adatainak megjelenítésére.
A rendszer egy komplex megoldást nyújt az állattartó telepek problémáira, adatot szolgáltat a gépek áramfogyasztásáról, a meghibásodásokról, üzemidőkről, emellett historikus lekérdezésekkel és adatmentéssel segíti a telepvezetők munkáját. A riasztási modulok pedig éjszaka is őrködnek az állatállomány felett. Az Energiamenedzsment-modul eleget tesz a törvényi megfelelésnek, segít a gépek monitorozásában, karbantartásában, valamint az energiafelhasználás optimalizálásában.

 


 

A VERTESZ Elektronika Kft. nagy hagyományokkal rendelkező magyar elektronikai fejlesztő és gyártó cég. Fő profilja méréstechnikai és távvezérlő-, automatikai termékek, távadók, műszerek előállítása és értékesítése.

 

TMTG 3E

 

A TMTG-3E távadó/almérő bizonyítottan nagyfokú zavarvédettséggel működik, és kompatibilis a PASS Scada rendszerével. Komplex megoldást biztosít a villamos jellemzők mennyiségi és minőségi paramétereinek mérésére, és az automatizálási feladatokra is. Nagy mérési pontossággal (0,1% UI, 0,2% P) rendelkezik, az adattárolás nem felejtő memóriában történik, akár több hónapra elegendő tárhellyel. A TMTG-3E vezérelhető kimenetekkel; LAN, RS485, GPRS kommunikációval, valós idejű szinkronizálható órával rendelkezik. Teljes körű megoldást nyújt a MEKH 1/2020 (I.16.) rendeletre. A Vertesz távadóiból kialakított rendszer tetszőleges energiamennyiség mérésére is alkalmas.

 

 

Ahol már a PASS szolgáltatja az energiamenedzsmentet:

 

  • Pick Szeged Zrt.

  • Legrand Zrt.

  • Ménesbirtok

  • TDE ITS Kft. (kiépítés alatt)

  • Fornetti Kft.

  • Budai vár hűtéstechnikai rendszer

  • Okosfarm projektek

 

Process Automatika Kft.
6726 Szeged, Gizella u. 47.

http://automatika.hu/
http://automatika.hu/galeria/
http://automatika.hu/archivum/