Skip to main content

Ipari karbantartás a Testo professzionális hőkameráival

Megjelent: 2019. november 13.

testo lidA megelőző karbantartás olyan kihívásokat állít a szakemberek elé, amelyek minden iparágban jelentős figyelmet igényelnek. A berendezések, folyamatok rendszeres felülvizsgálatával elkerülhetők a költséges kényszerleállások. A problémák felderítése azonban sok esetben nehézkes a megfelelő technológia alkalmazása nélkül.

 

 

Az elhasználódó alkatrészek, az észrevétlen gyártási hibák, a kontakthibás kötések, túlmelegedett kapcsolók és vezetékek súlyos gondokat és többletköltségeket eredményeznek, amennyiben cseréjükre, javításukra nem kerül sor időben. Az sem megoldás azonban, ha minden egyes hiba kijavítása miatt le kell állítani a gyártási folyamatokat. Ahhoz, hogy a javítások a lehető legrövidebb kényszerleállással és termeléskieséssel járjanak, gondos odafigyeléssel kell megtervezni a karbantartási stratégiát. Legyen szó megelőző, hibaelhárító, állapotfüggő vagy bármely más karbantartási módszerről, a testo 885 és testo 890 ipari hőkamerákkal nemcsak hatékonyabb a meghibásodások felderítése, hanem kényelmesebb és biztonságosabb is mind személy-, mind vagyonbiztonsági szempontból.

 

1 villamos

2 villamos

Jól látható túlmelegedett biztosítékok a hőtérképen, illetve valós kép átfedésben


Az emberi szem számára láthatatlan infrasugarak érzékelésével és kijelzésével a villamos és mechanikus rendszerek, berendezések működése és állapota hatékonyan mérhető fel. A gyenge pontok és az elhasználódás már a korai szakaszokban észrevehetők anélkül, hogy bármit szét kellene szerelni. A villamos kapcsolószekrények, vezetékek túlmelegedése egyértelműen a túlterhelés jele. A multiméterrel vagy lakatfogóval történő ellenőrzés rendkívül időigényes, különösen a nagyobb létesítmények vagy hálózatok esetén.

 

3 vizsgalat

Elkerített berendezés vizsgálata testo 885 hőkamerával

 
A testo 885 és testo 890 hőkamerákkal egy pillantással, biztonságos távolságról ellenőrizhetők a kapcsolószekrények, vezetékek, kötések és biztosítékok. A hőkamerák 320 × 240, illetve 640 ×  480 pixeles felbontása mellé kiemelkedő, 30, illetve 40 mK-es termikus érzékenység társul, a SuperResolution felbontásnövelő technológiával pedig még nagyobb részletességgel rögzíthetők a hőképek az egyes berendezésekről. A TwinPix funkcióval a hőképek valós kép átfedéssel jeleníthetők meg az optimális felismerhetőség érdekében.

 

4 mechanikus

Hibásan beállított fogaskerék


A motorok, csapágyak, fogaskerekek és egyéb gyártósori, mechanikus berendezések állapotának rendszeres felmérése elengedhetetlen a folyamatos termelés biztosításához. Az alkatrészek, berendezések felülvizsgálata a termelés leállítása nélkül azonban nem csak bonyolult, de veszélyes is lehet. A testo 885 és testo 890 hőkamerákkal azonban érintés nélkül mérhető fel a gépek és alkatrészeik állapota. A nagy felbontású hőképeken jól felismerhető az elöregedés, kopás vagy a kenés hiánya okozta súrlódás és az ebből következő hőtermelés. A cserélhető objektívek révén minden távolságból végezhetők mérések, a forgatható kijelző és markolat pedig még a nehezen hozzáférhető vagy az elkerített helyeken is hatékony segítséget nyújt.

 

5 mechanikus

Túlmelegedő berendezés vizsgálata két különböző látószögű objektívvel


Az is előfordulhat, hogy az alkatrészek hőmérséklete a felvétel pillanatában rendben van, azonban üzemelés közben, különböző tényezők következtében jelentős fluktuációk jelentkeznek. Ebben az esetben a testo 885 és testo 890 hőkamerák teljesen radiometrikus videofelvétel funkciója nyújt támogatást. A funkcióval meghatározott időtartamban és beállítható indítási feltételekkel készíthetők videók, így a vizsgált objektumok hőmérsékletváltozása nyomon követhető. Amennyiben például ismert egy motor vagy berendezés üzemi hőmérséklete, beállíthatók határértékek is, amelyek átlépésével a hőkamera automatikusan elindítja a rögzítést. Az így készült videók elemzőszoftverben feldolgozhatók és elemezhetők. Ugyanez a funkció alkalmazható akár a fröccsöntött termékek minőségének ellenőrzésére is: a rögzített szekvenciákon jól kivehető a termékek hűlése. A nem egyenletes hűlés rontja a termék minőségét, valamint utalhat a berendezések elhasználódására is.

 

testo

Egy motor melegedése az üzemelés különböző szakaszaiban


Az ipari környezetben gyakran számos egymáshoz hasonló berendezést és részleget kell ellenőrizni. Egy állapotfelmérő körúton a dokumentáció jelentős idő- és energiabefektetést igényel függetlenül attól, hogy mi a vizsgálati módszer.
A testo 885 és testo 890 hőkamerák SiteRecognition funkciójával nagyban leegyszerűsíthető több tucat elkészített kép rendszerezése, elemzése és archiválása.

 

13 minoseg

Fröccsöntött termékek minőségének ellenőrzése

 
A testo SiteRecognition funkcióval egy mérésihely-archívum hozható létre a testo IRSoft elemzőszoftverben, amely adatbázisként szolgál minden Testo hőkamerához. Minden, az archívumban eltárolt mérési helyhez készíthetők jelölők – QR kódhoz hasonló matricák –, amelyek a helyszínen felragaszthatók. A vizsgálat során a hőkamera SiteRecognition varázslója felismeri a jelölőt, ennek megfelelően pedig a képet és a hozzátartozó információkat automatikusan a megfelelő mérési helyhez rendeli az IRSoft szoftverben. A mérési objektum és a dátum alapján a képek gyorsan és egyszerűen kereshetők vissza az archívumban. Ezzel lehetségessé válik például egy tárgyról több különböző időpontban készített hőkép előhívása és összehasonlítása, és amennyiben szükséges, elvégezhetők a megfelelő intézkedések.

 

14 siterecognition

A mérési helyek beazonosítása a SiteRecognition funkcióval


A karbantartási feladattól függetlenül számos további funkció támogatja a felhasználót a mérések elvégzésében. A skála és emisszió asszisztenssel biztosítható a megfelelő megjelenítés és a mért felületek emissziójának meghatározása. A hőkamerák akár 1200 °C-ig is képesek hőmérséklet mérésére, a váltható méréstartomány pedig minden hőmérsékletnél optimális pontosságot biztosít. Az említett példákon kívül a testo 885 és testo 890 hőkamerák a legkülönfélébb területeken alkalmazhatók karbantartásra, minőségbiztosításra vagy akár kutatás-fejlesztésre is.
A Testo magyarországi kalibráló laboratóriuma és szervize, illetve szakértői gárdája a beruházástól a hőkamera használatáig minden lépésben támogatja a felhasználót.

 

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu