magyar elektronika

Hírlevél

Tájékozódjon legfrissebb cikkeinkről, híreinkről!

Valós email cím megadása kötelező

Invalid Input

Invalid Input

beckhoff 02A Bosch Packaging Technology vállalat „Food” üzletága élelmiszeripari csomagolórendszerekre szakosodott. Mivel ezeket nemzetközi élelmiszergyártók használják sok esetben, rendkívül fontos, hogy kezelésük egységes és integrált legyen. A csomagolóipari szakemberek ezért fejlesztették ki az új HMI 4.0 kezelőfelületet, amelyet nemzetközi szinten, egységesen vezettek be a Bosch élelmiszer-csomagoló berendezéseinél – a Beckhoff vállalat többérintéses panel PC-jével együtt.

 

Jelenleg a vállalat új csomagológépei már az új kezelőfelülettel készülnek. Pascal Witprächtiger, a Bosch vállalat „Ipar 4.0 – Életciklust felölelő megoldások” nevű üzletágának igazgatója kifejtette: „A szoftver és a hardver tökéletesen illeszkedik egymáshoz, ezért a HMI 4.0-t csak a Beckhoff többérintéses panel PC-ivel együtt használjuk. Ezzel biztosítható egyrészt a teljes körű funkcionalitás, másrészt az egységes megjelenés és egyszerű használat, valamint az integrált megvalósítás, amely jelentősen megkönnyíti a felhasználók számára bármelyik gépünk kezelésének elsajátítását. Elsősorban a Beckhoff 15,6 coll átmérőjű vezérlőpaneljét használjuk, mégpedig három különböző verzióban: a CP3716 IP-65 típusú, karra szerelhető változatot billentyűzetbővítménnyel vagy anélkül, valamint a CP2716 változatot a vezérlőszekrényben.”
Pascal Witprächtiger számára fontos döntési szempont volt az eszközválaszték rugalmassága is: „Jobban kedveljük a két gépkarra szerelhető változatot: alkalmazásaink mintegy 80%-ában várhatóan ezeket használjuk majd. Az esetek fennmaradó 20%-ában észszerűbbnek tűnik a beépített kezelőfelület alkalmazása, például olyan helyzetekben, ahol már van megfelelő vezérlőszekrény, és ezzel megtakaríthatók a gépkar költségei; esetleg a higiénikus kialakítás nyújtotta előnyöket szeretnénk kihasználni.”
Roland van Mark, a Beckhoff ipari PC-k termék- és marketingmenedzsmentjéért felelős üzletágának munkatársa hozzátette:
„A fő szempontot a gyakorlati alkalmazás követelményei jelentik. Végül is a kar nemcsak pénzbe kerül, hanem helyet is igényel, újabb mechanikai egységet jelent, és mozgathatósága nem feltétlenül nyújt többletet minden helyzetben.”

 

beckhoff 01

Az új csomagolórendszert megvalósító szakértői csapat (jobbról balra): Pascal Witprächtiger, a Bosch Packaging vállalat „Ipar 4.0 – Életciklust felölelő megoldások” üzletágának igazgatója; Roland van Mark, a Beckhoff ipari PC-k termék- és marketingmenedzsmentjéért felelős üzletágának munkatársa; Thomas Schwendemann, a Bosch Packaging vállalat stratégiai beszerzési részlegének vezetője; Stefan Keller, a Beckhoff svájci leányvállalatának területi értékesítési igazgatója; és René Zuberbühler, a Beckhoff svájci leányvállalatának ügyvezető igazgatója

 

A feladathoz illesztett általános hardver

A Beckhoff vezérlőpanelje, mint Roland van Mark kifejtette, egy világszerte kapható egyedi eszköz: „A lényeg az, hogy minden felhasználói igényt kielégítsünk, ugyanakkor világszerte optimális ügyféltámogatást biztosítsunk. Ezt olyan vezérlőpanellel érhetjük el, amely nagyrészt általános alkatrészekből áll.” Pascal Witprächtiger hozzáfűzte: „Különösen fontos ez multinacionális vállalatoknál, amelyek világszerte rendelkeznek gyártóüzemekkel, ezért akár egy kínai vagy ausztrál felhasználónak sem kell heteket várnia egy speciális változatra.”
A bővítményként rendelhető elektromechanikus kezelőgombokon és az igény szerint feliratozható üveg előlapon kívül Pascal Witprächtiger felhívta a figyelmet egy további alkalmazásspecifikus tényezőre is: „A gépünk felépítésének egyik különösen vonzó eleme a kezelőkar. Mivel ez nagyon vékony és kis görbületi sugarú, a rögzítés mechanizmusát a nyomógombos bővítményt tartalmazó panelváltozathoz kellett igazítanunk. A Beckhoff vállalattal való együttműködés ezen a téren is mintaszerű volt, például a Windows 10 IoT operációs rendszer vagy a termikus viszonyok kialakítása kapcsán is.” Roland van Mark így világított rá az alapelképzelésre: „Az eszköz jól megtervezett felépítése egyértelmű előnyöket rejt magában. A megfelelően méretezett alumíniumházban bal oldalt található az alaplap, a másik oldalon a merevlemez, középen pedig az összekötő egységek. Minden rendszerelem termikusan el van választva egymástól. E modularitás révén különleges igények is kielégíthetők, például vékony kar kialakítása gyorsan, könnyen, a rendelkezésre állás korlátozása nélkül.”

 

beckhoff 02

A Bosch csomagológépeinek mintegy 40%-án világító nyomógombokkal szerelt panel-PC-k találhatók

 

Vonzó megjelenésű kezelőfelületek sokrétű választéka

Mivel a Bosch Packaging számára előnyösebbek a karra szerelt eszközök, Pascal Witprächtiger szerint a Beckhoff IP65-védettségű változatokat is tartalmazó széles termékpalettája kulcsszerepet játszott a döntésben: „Nem sok beszállító rendelkezik a piacon ilyen széles eszközválasztékkal, különösen az IP65-besorolású változatokat illetően. A Beckhoff termékek további előnyei közé tartozik a vonzó megjelenés és a magas szintű gyártási tapasztalaton alapuló, kiváló termékminőség. Fontos tényező volt számunkra az az ígéret, hogy a rendkívül jól bővíthető kezelőfelületi (HMI) termékkínálat le fogja fedni minden jövőbeni követelményünket, beleértve bármilyen különleges igényt is.”
Pascal Witprächtiger szerint a kialakítás is sokat számított: „Bár a legfontosabb az, hogy a csomagolórendszereink jól teljesítsenek, nem mellékes a kezelőfelület hardverének és szoftverének kialakítása sem, mert a HMI 4.0 sokkal több egy új illesztőfelületnél, újraértelmezi az ember és a gép közötti kapcsolatot. A fő cél a kezelés egyszerűsítése: csak a minimálisan szükséges mennyiségű információ jelenik meg rajta, de mindig pontosan az, amire szükség van. Más szóval a legfontosabb a felhasználói élmény.” Roland van Mark egyetértett: „Csak a lényegre optimalizált gép lehet hatékony és megbízható. A vonzó és hatékony hardver még gyorsabb és célzottabb működést tesz lehetővé.”

 

beckhoff 03

A kezelőpanel használható igény szerint elektromágneses gombok nélküli, karra szerelt kivitelben (amint az ábrán látható), vagy beépített változatban

 

További lehetőségek, például Ipar 4.0

A Bosch csomagológépeiben használt panel PC-k négymagos Intel® Atom™ processzorai bőséges számítási teljesítményt biztosítanak. Pascal Witprächtiger szerint ezek a PC-k nemcsak kellően hatékonyak, hanem költségvonzatuk is kedvező, ventilátor nélkül üzemeltethetők, és grafikus motorjuk kiválóan alkalmas a kezelőfelület futtatására: „A széles képernyőformátum ideálisan illeszkedik a gépek kialakításához és üzemeltetési koncepciójához. Emellett, például, a 3D-megjelenítésekhez használt többérintéses üzemmód támogatása révén megvalósíthattuk minden elképzelésünket, ráadásul a jövőbeni fejlesztésekre is jól felkészülhetünk.
A korszerű Windows 10 IoT operációs rendszer számos különféle opcióval támogatja az Ipar 4.0-alapú ötletek megvalósítását. Összességében olyan integrált megközelítés a célunk, amely optimális kezelőfelületet, gyors hibaelhárítást és végső soron maximális géphatékonyságot biztosít.”
Pascal Witprächtiger egy vezérlőrendszer-felhasználást is említett, mint az Ipar 4.0 alkalmazások egy korai megvalósítását: „Az egyes kezelőpanelek WCF (Windows Communication Foundation) technológiával automatikusan szinkronizálják magukat anélkül, hogy ehhez egy távoli master-gépet igényelnének. Mindegyik kezelőfelületi egységen megjeleníthetők más gépek információi, parancsai és receptjei is. A végfelhasználók így drága hagyományos szerverrendszer nélkül használhatják ki a hálózat nyújtotta előnyöket. Egyszerűsödik az akár 92 méter hosszú csomagolórendszerek hibaelhárítása is, mert a felhasználónak már nem kell elgyalogolnia egy távoli kezelőpanelhez, hanem egyetlen kezelőfelületen keresztül ellenőrizheti a teljes gépsort. Mindehhez ideális alapot nyújt a többérintéses Beckhoff panel-PC és a mi HMI 4.0 alapú kezelőfelületünk együttese.”

 

beckhoff 04

Az érintőpanel kis kiterjedésű rögzítési pontja jól illeszkedik a Bosch vékony karadapteréhez, emellett nyomógombokat igénylő alkalmazásokhoz is könnyen hozzáilleszthető

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: info@beckhoff.hu
www.beckhoff.hu

 

még több Beckhoff