Skip to main content

Feszültség- és folytonosságteszterek

Megjelent: 2019. augusztus 30.

rapas lidA feszültség- és folytonosságteszterek a mindennapi elektromos karbantartás nélkülözhetetlen eszközei. Megjelenésük gyorsan kiszorította a próbalámpát és a fázisceruzát, amelyek – bár lényegesen alacsonyabb szinten, de – hasonló feladatot láttak el, nevezetesen a feszültség meglétének gyors ellenőrzését.

 

 

Természetesen a teszterek, különösen a fejlettebb változatok számos más funkcióval is (pl. RCD-ellenőrzés) rendelkeznek, amelyek lényegesen kiszélesítik alkalmazási területüket. A cikk három gyártó – a Sonel (lengyel), a HTItalia (olasz) és a Testboy (német) cégek – legújabb feszültség-, folytonosságtesztereit mutatja be.

 

A HT7 és HT10 a HTItalia cég legújabb teszterei 

A HT7 AC/DC kétvezetékes feszültség mérésére alkalmas 6–690 V között, 1 Mohm bemeneti impedanciával. A feszültségmérést az LCD-s multiméteregység jelzi ki, amelyen egy pálcikás kijelző a legközelebbi szabványos feszültséghez tartozó értéket mutatja, amíg a multiméter 1 V-os felbontással jelzi ki a mért feszültség értékét. Az AC és DC feszültséget a készülék automatikusan felismeri, DC mérésekor annak polaritását is kijelzi (LED-del és előjellel az LCD-n). A méréshatárváltás szintén automatikus. AC feszültség detektálása – fázisceruza-funkció – szintén használható feszültség meglétének kimutatására 100–690 V között.
A nagy bemenő ellenállás nem mindig megfelelő feszültség meglétének keresésére, mivel a nagy bemenő ellenállás miatt akkor is megfelelő feszültséget jelez, ha a hálózat belső ellenállása viszonylag nagy. Ezért a próbalámpát hosszú ideig – helyenként még ma is – használják, de mivel az viszonylag nagy árammal terheli a hálózatot, a kábelhibák vagy a hálózatban lévő rossz csatlakozások miatt megnőtt belső ellenállás esetén a lámpa vagy nem gyullad ki, vagy megfelelő tapasztalat esetén a fényéből lehet következtetni a feszültség nem megfelelő értékére. A HT7 esetén ezt a funkciót a kisimpedanciás bemenet látja el, 6 kOhm-mal terhelve a hálózatot, ami már viszonylag nagy, közel 40 mA-rel terheli a 230 V-os hálózatot.

 

ht10

HTItalia HT7

 
A kisimpedanciás bemenet csak 12–230 V között használható, illetve néhány másodpercig magasabb feszültség is detektálható.
Egyik fontos funkciója a készüléknek a fázissorrend-ellenőrzés, amely 3-fázisú rendszerekben használt berendezések bekötésének, illetve az adott fázis meglétének ellenőrzésekor tesz jó szolgálatot. Fázissorrend ellenőrzésekor az LCD-n megjelenő szimbólumok, illetve LED-ek jelzik a fázissorrendet. Jóllehet a fenti funkciók telep nélkül is működnek, addig a hangjelzéses folytonosság ellenőrzése csak telepes táplálás (2 × 1,5 V) esetén használható, ahol a két mérőcsúcsot a mérendő objektumhoz / ellenálláshoz érintve a készülék hangjelzést ad, ha annak ellenállása 200 kOhm vagy annál kisebb értékű.
A kényelmes használatot a mérési helyet megvilágító nagy fényerejű LED teszi teljessé. A mérőkábel – amelyik a leggyakrabban cserélendő alkatrész – mind a tapogatócsúcshoz, mind a készülékhez banándugóval csatlakozik, így cseréje egyszerűen és gyorsan végezhető el.
A készülék megfelel a vonatkozó érintésvédelmi szabványoknak, és CAT III 1000V, CAT IV 600V mérésikategória-besorolással rendelkezik.

 

ht10

HTItalia HT10

 

A HT10 AC/DC feszültségek polaritáshelyes mérésére, hangjelzéses folytonosságmérésre, ellenállásmérésre, RCD-k ellenőrzésére, fáziskeresésre és fázissorrend ellenőrzésére alkalmas teszter.
A LED-soros kijelző a szabványos feszültségeket (12–1000 V), az LCD a feszültségek pontos értékét jelzi ki a 6–1000 V tartományban. Itt is, mint az előző típusnál a méréshatárváltás automatikus és a feszültségmérés telep nélkül is működik. A HT10 lehetőséget ad AC feszültségek (6–1000 V) kisimpedanciás (kb. 7 kOhm) terheléssel történő mérésére, valamint egyvezetékes feszültség keresésére (fázisceruza-funkció). A 30 mA-es RCD-k működésének ellenőrzésére két külön gomb szolgál. A beépített nagy fényerejű LED rossz látási körülmények között is megfelelő megvilágítást biztosít. A készülék hangjelzéssel jelzi a veszélyes feszültség jelenlétét még akkor is, ha nincs benne telep. A 3 fázisú rendszerekben használt berendezések bekötésének, illetve az adott fázis meglétének ellenőrzését teszi lehetővé a fázissorrend-ellenőrzés funkció, amelynél az LCD-n megjelenő szimbólumok, illetve LED-ek jelzik a fázissorrendet.
Az ellenállásmérés (0–2000 Ohm; 1 Ohm felbontással), valamint a hangjelzéses folytonosságellenőrzés csak teleppel (2 × 1,5 V) működik. A készülék hangjelzést ad, ha a mért ellenállás 400 kOhm, vagy annál kisebb értékű. Itt is a mérési helyet megvilágító nagy fényerejű LED segíti a kényelmes használatot. A mérőkábel itt is mind a tapogatócsúcshoz, mind a készülékhez banándugóval csatlakozik, így cseréje egyszerűen és gyorsan végezhető el.
Az IP64 mechanikai (por és fröccsenő víz elleni) védelem durva környezeti feltételek mellett is biztonságos használatot biztosít, és eleget tesz az IEC/EN61243-3:2014/VDE 0682 szabvány érintésvédelemre vonatkozó előírásainak. A készülék kielégíti az IEC/EN61010-1 és IEC/61010-2-030, CAT IV 600V, CAT III 690V (HT10: CAT IV 600V, CAT III 1000V) érintésvédelemre vonatkozó előírásait is.

 

Profi III LCD plus

Testboy Profi III

 

A Testboy Profi III LCD tesztere True RMS AC feszültséget a 3 V...1000 V, DC feszültséget a 4 V...1400 V DC tartományban mér. Mint az előzőeknél, a feszültségméréshez itt sem szükséges telep.
A feszültség értéke a polaritással együtt jelenik meg. 35 V AC/DC-nél nagyobb feszültség mérése esetén hangjelzés figyelmeztet a veszélyes feszültség jelenlétére. A feszültségmérés frekvenciamérés (0–1000 Hz) funkcióval is kiegészül. Az előzőektől eltérően ez a készülék nem rendelkezik LED-soros kijelzéssel.

  • Az egypólusú fáziskeresés (fázisceruza)‑funkció >100 V feszültségek detektálására alkalmas. Ez a típus is rendelkezik kétpólusú fázissorrend-ellenőrzéssel, a fázissorrendre vonatkozó információ a háttér-világított LCD-n jelenik meg.

  • A folytonosság-ellenőrzés fény- és hangjelzéssel (10 kOhm-ig) és a funkció ellenállásméréssel (0...199,9 kOhm) egészül ki.

    A folytonosságmérés-funkcióban dióda, illetve félvezető-ellenőrzés is elvégezhető.

  • A kétnyomógombos Fi/RCD-ellenőrzési funkció egy megfelelő terhelés bekapcsolásával lehetővé teszi 30 mA-es életvédelmi relék funkcionális ellenőrzését.

  • A feszültség- és ellenállásmérés-funkciók egy HOLD (mértérték-kimerevítés) funkcióval egészülnek ki, amely nehezen hozzáférhető helyeken tesz jó szolgálatot. A kényelmes használatot szolgálja a lecsavarható 4 mm-es mérőcsúcs, a mérőcsúcsokra húzható védősapka és a nagy fényerejű fehér LED a mérési hely megvilágításához.

 

A készülék vízálló tokozása kiváló minőségű műanyagból készül, a professzionális kinézet professzionális tulajdonságot takar.
A kijelzőterületet törésmentes, átlátszó műanyag fedél takarja.
A robusztus kialakítás hosszú élettartamot garantál még akkor is, ha a készüléket naponta használják. A telep élettartamát automatikus kikapcsolás növeli meg. A CAT IV 1000V besorolásnak köszönhetően a teszter biztonságosan használható elektromos töltőállomások és napelemes rendszerek ellenőrzésére is.

 

A Sonel P-6, P-5 és P-4 megbízható, különlegesen tartós és biztonságos kétpólusú feszültség-, folytonosság- és fázissorrend-teszterek, amelyeket extrém feltételek melletti ipari használatra terveztek. Fejlett gyártástechnológia, nagy érintésvédelmi biztonság és felhasználóbarát kezelés jellemzik a P-sorozatú feszültségtesztereket.

 

P 4 5 6 v1

Sonel P-6

 

Főbb jellemzők

  • Fázisazonosság (P-6) -vizsgálat – egyedi tulajdonság a feszültségteszterek világában;

  • automatikus feszültségteszt 1000 V AC/DC-ig;

  • optikai kijelzés LED-sorral (P-4) és kiegészítő LCD-vel (P-6, P-5);

  • figyelmeztető hangjelzés 50V AC és 120V DC fölött;

  • RCD-ellenőrzés bekapcsolható terheléssel;

  • automatikus folytonosságteszt a mérendő objektumhoz való csatlakozáskor;

  • 2-pólusú fázissorrend-ellenőrzés;

  • egypólusú jelzés ≥100 V jelenlétekor (fáziskeresés);

  • ellenállásmérés 1999 Ω-ig (P-6, P-5);

  • HOLD funkció a mért érték kimerevítéséhez;

  • robusztus, kétkomponenses mechanikai behatások és ütések ellen védő tokozás;

  • beépített mérési hely megvilágítás és háttérvilágított LCD (P-6, P-5);

  • IP65-ös por és víz ellen védett kivitel;

  • CAT IV 600V és CAT III 1000V érintésvédelmi besorolás.

 

A két mérőfejen található gombokkal a mérést végző személy csökkenteni tudja a teszter bemeneti impedanciáját, lehetőséget adva az RCD működtetésére. Mindkét gombot megnyomva további terhelési pont, egy vibrációs motor aktiválható. Ilyenkor a feszültség a kúszóáramok okozta hatás nélkül mérhető.
A készüléket durva körülmények közötti használatra tervezték, ahol a személyi védőfelszerelés (pl. szigetelőkesztyű) használata szükséges. Ugyanakkor a készülék kivitele egykezes használatot tesz lehetővé. A készülékek különböző mérőcsúcsokkal használhatók. A feltűzhető mérőcsúcsok a megérinthető fémrész hosszát 4 mm-re korlátozzák, ami megakadályozza a véletlen hozzáérést más kábelekhez kábelkötegben történő mérés esetén. A felcsavarható mérőcsúcsok 4 mm-es átmérőt kívánó, pl. fali csatlakozókban történő méréshez használhatók.

 

Szerző: Pástyán Ferenc


RAPAS Kft.
1184 Budapest, Üllői út 315.
Tel.: +36 1 294 2900
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rapas.hu