Skip to main content

Új év – új műszerek a Rapas kínálatában

Megjelent: 2019. május 03.

rapas lidMinden cég igyekszik az új évben új fejlesztésű műszerekkel meglepni a szakembereket. Nincs ez máshogy ebben az évben sem. A cikk az alábbiakban néhány olyan új készüléket mutat be, amelyek fejlesztésénél vagy az árcsökkentést vagy új funkciók beépítését vagy a műszaki paraméterek javítását tartották szem előtt.

 

 

A HT Italia (Olaszország, Faenza) cég egy érintésvédelmi funkciókkal kiegészített multiméterrel bővítette repertoárját.
A NEPTUNE névre keresztelt készülék a szokásos TRMS multiméter-funkciókon kívül maximum 1000 V mérőfeszültséggel történő szigetelésvizsgálatra, 200 mA-rel történő folytonosságmérésre, harmonikus analízisre és egy vezetékkel történő fázissorrend ellenőrzésére alkalmas. (1. ábra)

 

1 abra neptune

1. ábra

 
Szigetelésvizsgálathoz 50, 100, 250, 500 és 1000 V DC mérőfeszültségek választhatók. A maximálisan mérhető szigetelési ellenállás (1000 V mérőfeszültségnél) 2000 MOhm, ami bőségesen elegendő a legkülönbözőbb szabványok által megkövetelt értékek ellenőrzéséhez. A szigetelésvizsgálattal egyidőben a készülék elvégzi a PI és DAR értékek kiértékelését is, amelyek az adott szigetelőanyag öregedési folyamatáról adnak értékes információkat. (2. ábra)

2 abra rapas

2. ábra

 

A jó érintésvédelem alapja a megfelelő földelés és a hozzávezető földelő kábelek, ekvipotenciális felületet biztosító áramvezetők és azok csatlakozásainak megfelelő állapota. A vonatkozó szabványok – többek között – 200 mA, vagy annál nagyobb árammal történő folytonosságellenőrzést írnak elő. A NEPTUNE ennek messzemenően eleget tesz, a mérések elvégezhetők az összes fali csatlakozó aljzat földpontja és a védőföld, vagy akár a védőföldnek használt víz/gázvezeték között.
A harmonikusok mérése nem érintésvédelmi mérés, de napjainkban, amikor a hálózatra egyre több felharmonikust termelő terhelés csatlakozik, a harmonikusok okozta működési hibák gyors felderítése egyre fontosabbá válik. A NEPTUNE-nal az áram és feszültség harmonikusok mérése DC-től a 25. felharmonikusig terjed, a készülék a THD-t abszolút és %-os értékben jeleníti meg, illetve a H20 funkció segítségével a legnagyobb amplitúdójú felharmonikust automatikusan jeleníti meg, és természetesen mód van az egyes harmonikus összetevők amplitúdó szerinti egyenkénti megjelenítésére is.

 

3 abra rapas

3. ábra

 
Jóllehet nem kifejezetten érintésvédelmi mérés a fázissorrend meghatározása, amit a készülékkel egy mérőcsúcs segítségével lehet elvégezni, javításnál és hibakeresésnél ez a funkció jó szolgálatot tehet.
A multiméter-funkciókat tekintve első helyen a TRMS feszültségmérés-funkció áll, amelynek segítségével DC és AC feszültség 0,1 V-os felbontással mérhető 1000 V-ig. A készülék úgynevezett kis impedanciás (LoZ) feszültségbemenettel rendelkezik, amely az erősáramú méréseknél általában követelmény. A készülék AC, DC, és AC+DC feszültségek mérésére alkalmas és automatikusan érzékeli, hogy AC, vagy DC feszültség van-e a bemenetén.
A készülék DC, AC és AC+DC áramok mérésére alkalmas külső, hagyományos, vagy hajlékony lakatfogó segítségével induló áram és normál árammérés üzemmódban 3000 A-ig, illetve megfelelő lakatfogóval (pl. Ht97U) 1mA-től szivárgó áram mérésére is. Az induló áram mérésénél megadható a mérés időtartama is.
A készülék kék háttérvilágítású LCD kijelzővel, digitális és analóg kijelzéssel rendelkezik, a mért értékek kimerevíthetők, lehetőség van Min/Max értékek mérésére, valamint feszültségek és áramok csúcsértékének mérésére is. A méréstartományok váltása automatikus, mint ahogy a kikapcsolás is 15 perc után, ha a kezelőszerveket nem működtették.
A készülék 4 db 1,5 V-os alkáli telepről működik, amelyek minimum 68 órás folyamatos működést biztosítanak.
A Sonel cég (Lengyelország, Świdnica) az új PAT-1-2-2E-10 gép- és készülék-ellenőrző műszerének fejlesztésekor az árcsökkentést tartotta szem előtt és sikerült egy korszerű, a szükséges vizsgálatok elvégzésére alkalmas, de jó árfekvésű műszert létrehoznia, ami a kis méret és hordozhatóság ellenére egy berendezések, elektromos szerszámok, IEC kábelek és hosszabbító kábelek (közöttük PRCD-vel szerelt kábelek is) automatizált mérésére alkalmas műszer. (3. ábra)

 

4 abra rapas

4. ábra

 
A mérési sorozat egy gombnyomással indítható. A készülék konfigurációs beállítása lehetővé teszi a készülék működési módjának módosítását és ezzel a felhasználó igényeire történő szabását. Olyan esetekben, amikor egy egyszerű mérésre van szükség anélkül, hogy komplex mérési sorozatot hajtanának végre, a PAT lehetőséget ad egy adott típusú mérés egyszeres mérési módjának beállítására. A PAT sorozat összes készüléke lehetővé tesz külső tápfeszültség nélküli méréseket, pl. hálózatkimaradás esetén egyszerűsített mérési sorozat telepes üzemmódban is lefuttatható. Minden információ a nagy méretű LCD kijelzőn jelenik meg, a mérési módok váltását, lefutását és az eredményt LED-ek jelzik. A vezeték nélküli nyomtatóval elkerülhető a szükségtelen kábelek okozta kábeldzsungel kialakulása. A mérési eredmények tárolása és PC-re való áttöltése, valamint a kiértékelő PC szoftver tovább szélesíti a készülék használhatóságát. (4. ábra)

 

Főbb jellemzők, PAT-10

  • LED-es eredménykijelzés.

  • Mérési funkciók gyors elérése.

  • Védő- és kiegyenlítő vezetők mérése 200 mA és 10 A árammal.

  • Szigetelési ellenállásmérés.

  • PRCD működési idejének mérése.

  • Ekvivalens, érintési és különbségi hibaáram mérése.

  • Hálózati feszültség mérése.

  • Beépített memória.

  • Automatikus méréstartomány-váltás.

  • Kompakt kivitel, ergonomikus hordtáska.

  • Sonel Reader (adatkiolvasó) és Sonel PAT (opció) szoftver.

A készülék kis súlya, mérete és a speciálisan tervezett tokozás kényelmes kezelést és nagyfokú hordozhatóságot biztosít.

 

Szerző: Pástyán Ferenc


RAPAS Kft.
1184 Budapest, Üllői út 315.
Tel.: +36 1 294 2900
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rapas.hu