Skip to main content

Szívügyünk

Megjelent: 2019. április 09.

arrowIntelligens sportruházat integrált, valós idejű EKG-rendszerrel

A magyar fejlesztésű HeartBit orvosi szintű szívvizsgálatot kínál sportolás közben felhasználói számára. A hordható okoseszköz túllépett az egyszerű pulzusmérők megoldásain, valós idejű EKG adatok gyűjtésére és elemzésére képes, segít optimalizálni a terhelést és az edzés hatékonyságát.

 

Az IDC (International Data Corporation) 2019 márciusában publikált legfrissebb, 2018. évi jelentése szerint a gyártók mobiltelefon-eladásai ugyan csökkentek, a hordható okoseszközök – aktivitásmérők, intelligens órák és okoskarkötők – piaca viszont szép növekedést ért el.
A hosszú és egészséges élethez nélkülözhetetlen, hogy az ember fitt legyen és megőrizze kondícióját. A sport a mindennapjaink szerves része, így nem véletlen, hogy a legújabb technológiai megoldások hamar megjelennek a sporteszközök piacán. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az aktivitásmérők, amelyek piaca iparági várakozások szerint 2020-ra elérheti a 34 milliárd dollárt. 
„A megfelelő edzési mód mindenkinél más, függ az egyéni fiziológiától, preferenciáktól, valamint az edzés külső körülményeitől. Nemcsak hatékonnyá, de biztonságossá is akartuk tenni a profi és amatőr sportolók edzéseit. Arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy úgy sportoljanak, hogy eközben védik legfontosabb szervüket. Túlléptünk a pulzusmérőkön, valós idejű, orvosi pontosságú EKG adatok elemzésével óvjuk a sziveket” – fejti ki ifj. Kozmann György, a HeartBit vezérigazgatója.

02abra arrow

 

A HeartBit egy olyan okoseszköz, amely terheléses EKG-t mér fizikai aktivitás közben, valós időben (a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő pulzusmérő eleve nem is mér EKG-t). Képes arra, hogy a mért adattömegből kiválassza a releváns adatokat, és ezekből valódi, élettani következtetéseket vonjon le. Úgy segít a fizikai állóképesség fejlesztésében, hogy közben a sportoló nem teszi ki magát kardiológiai kockázatnak.
A mai rohanó világban nem mindig egyértelmű, hol van a határ a biztonságos edzés és a szív túlterhelése között. A szívveréskor keletkező elektromos jelek vizsgálatával a HeartBit eszköz észreveszi az aritmia, pitvarfibrilláció és más rendellenességek jeleit. A fejlesztők elsődleges célja, hogy a HeartBit már a veszély első jelekor figyelmeztesse a használóját. Mindemellett a terhelés optimalizálásával az edzések hatékonysága is javítható. A HeartBit algoritmusa mesterséges intelligencia bevonásával a felhasználók fizikai állapota, sportolási szokásai és az időjárási körülmények figyelembevételével személyre szabott edzéstervet kínál a sportoláshoz.
A HeartBit céljainak eléréséhez megfelelő technológiai partnerre volt szüksége, ezért léptek együttműködésre az IBM-mel. Az adatokat az IBM Watson IoT Platform bevonásával elemzi a rendszer, így kínálnak személyre szabott edzéstervet minden felhasználó számára.
A terméket profi sportolók bevonásával fejlesztették, de nemcsak nekik szánják. A szív védelme, valamint az edzések hatékonyságának optimalizálása ugyanúgy fontos a sporttevékenységeket folytató amatőrök számára is. A HeartBit fejlesztése során olyan eszköz megalkotása volt a cél, amely a legfejlettebb technológiát teszi elérhetővé mindenki számára, legyen akár olimpikon, akár lelkes amatőr.
A HeartBit a világ első, három-elvezetéses bipoláris EKG mérésre alkalmas rendszere, amely egy kényelmes és funkcionális fitnesztopba integrálva működik. Segít a felhasználónak a mindennapi edzések során, a maximális fizikai teljesítőképesség elérésében, miközben a biztonságos zónában tartja a szív működését. A HeartBit okos technológiája és az azon alapuló alkalmazása kompatibilis az iOS és Android rendszerekkel. Személyes adatok betáplálásával az alkalmazás testre szabható. Az adatok megadását követően a HeartBit személyre szabott edzéstervet készít. A magas frekvenciájú mintavételezési/mérési rendszere lehetővé teszi az adatok valós idejű kiértékelését a készülékbe integrált egyéni EKG hullámforma analízisnek köszönhetően. A HeartBit a fizikai terhelés előtt és után is értékeli a mért EKG adatokat. Ezen információk alapján a készülék javaslatot tesz az edzések között szükséges regenerálódási időtartam mértékére. Közvetlen visszajelzést ad viselője aktuális fizikai állapotáról és lehetővé teszi a felhasználó számára az egészségügyi adatok exportálását is.

 

03abra arrow

 

HeartBit

Az eszközök feltalálója és vezető-fejlesztője Dr. Kozmann György professzor, aki több mint 50 éves nemzetközi tudományos kutatási tapasztalattal rendelkezik a fizika, a biológia és az informatika területén.
A HeartBit fejlesztői csapatának komoly tapasztalatai vannak a testfelület-leképezés, a fiziológiai érzékelők, a kommunikációs technológia és a mobil alkalmazások területén.
A vállalat szorosan együttműködik a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ – Kardiológiai Bioelektromos Képalkotó Kutatólaboratóriumával.
Korábbi sikeres találmányuk a Wiwe, a kisméretű személyes EKG készülék, amivel orvosi segítség nélkül kiértékelhető klinikai szintű EKG mérhető.

 

01abra arrow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arrow Electronics

Az Arrow Electronics már nem csak hagyományos disztribútorként dolgozik együtt partnereivel, hanem az alkatrészek szállításán túl „solution provider”-ként megoldásokat keres ügyfelei számára. A HeartBit egy komplex projekt, ahol az alkatrészeken túl felhőalapú szolgáltatások, „big data” kezelés is felmerült. Az Arrow egy cégként kezeli az ilyen komplex igényeket, amely ebben az esetben az alábbiak szerint történt:
Az Arrow Component felelt az alkatrészek: ECG frontend, BT kommunikáció, szenzorok, tápegységek beszállításáért, és segítséget nyújtott a legmegfelelőbb alkatrészek megválasztásában.  
Az Arrow ECS (Enterprise Computing Solutions) a szoftver- és felhőalapú szolgáltatások szállítója.
Az Arrow ESC (Engineering Solution Center) a mérnöki támogatást emelte magasabb szintre.
Megemlíthető még az Indiegogo, ahol az Arrow már a kezdeti fázisban támogatta a projektet „Arrow certified” minősítéssel.

 

HeartBit
Ildikó Beck PhD
Head of Product Management
Tel.: +36 70 908 0853
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.theheartbit.com

 

Arrow Electronics Hungary
1138 Budapest, Váci út 140.
Bihari Tamás, Senior Field Application Engineer
Tel.: +36 30 748 0457
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.arrow.com