Skip to main content

Egy sikertörténet – crowdbeamer

Megjelent: 2019. március 25.

lid crowdbeamerEgy nagyszerű ötlet és annak sikeres megvalósítása. Beszélgetés az ötletgazda Hans Romaennel és Lazányi Jánossal, aki a projekt magyarországi implementálását irányította.

 

 

 

 

 

Hans Romaen, a Roryco cég ügyvezetője több éven keresztül volt egy mérnöki oktatási programokért felelős szervezet elnöke Belgiumban. Amíg korábban az előadásokon résztvevők hatalmas mennyiségű nyomtatott anyagot kaptak, addig ma nem kapnak megfelelő információs anyagot – még a sokszor több ezer eurós részvételi díj ellenére sem –, legtöbbször már az előadások anyagát sem. Nem ritkán az is előfordul, hogy az előadók szinte az utolsó percekben még változtatnak a prezentáció néhány részletén.

01abra

Az első prototípusok

 

A résztvevők általában mobiltelefonjaikkal rögzítik az előadások fontosabb részeit és jegyzeteket készítenek vagy a jegyzeteket később szkennelik, aminek köszönhetően „digitalizálódik” az előadás számukra fontos része.

 

03abra

Előadás követése a crowdbeamer segítségével


„Változnak az idők, és ma az előadók prezentációi és a résztvevők által elvihető információ közötti digitális szakadék már nem elfogadható.” – Innen jött az ötlet. – „Hozzunk létre valós időben teljes digitális információt, az előadáson” – gondolta végig Hans Roamen. Az előadásokon a jelenlévők mindegyikénél van mobiltelefon, tablet vagy számítógép, amelyeken az előadás online követhető lehetne. A feladat tehát az előadások és videofelvételek nagyszámú konferencia-résztvevő számára történő valós idejű megosztása volt, ami kényelmes, jó minőségű alternatívát kínál a konferenciákon elhangzottak rögzítésére.

 

CB Interface

A crowdbeamer kezelőfelülete és csatlakozási lehetőségei

 

 

5

Burkolati elemek robbantott nézetben (CAD-Terv Kft.)

 

Hogyan működik a crowdbeamer

A crowdbeamer működéséhez nem szükséges külön szoftver, elegendő, ha az előadó a számítógépét HDMI vagy VGA kábellel az eszközhöz csatlakoztatja. A crowdbeamer az előadó számítógépének képernyőjén megjelenített teljes tartalmat továbbítja az általa létrehozott 30 méter sugarú Wi-Fi hálózaton keresztül. A résztvevők egy alkalmazást letöltve, a crowdbeamer Wi-Fi hálózatára kapcsolódva, saját eszközükön követhetik az előadást. A konferenciateremben mindenki kiváló minőségben követheti az előadó prezentációját, az alkalmazás „nagyítás” lehetősége pedig minden képrészletet tisztán láthatóvá, egyértelművé tesz.

 

HORI0065

Az elkészült eszköz csomagolása (Thermofoam Kft.)

 

A prezentációt hallgató résztvevők lementhetik, és megjegyzéseket is fűzhetnek az előadás anyagának általuk kiválasztott részleteihez, továbbá meg-oszthatják a grafikonokat, képeket, videókat vagy más anyagokat. A lementett tartalmat bármilyen egyéb alkalmazásba exportálhatják, ugyanakkor az előadó egy gombnyomással azonnal megvédheti a bizalmas vagy nem publikus információkat. A még jól látó, szemüveggel nem rendelkező emberek 30%-ának sem tökéletes a látása. Az előadásokkal egybekötött rendezvényeken megfigyelhető, hogy a prezentáció kezdete előtt az előadótermekben többen keresik a számukra leginkább megfelelő ülőhelyet, ahonnan jobban látják a kivetített képet – amelyet nem takar ki senki, illetve semmilyen tárgy –, és ahonnan nem olvashatatlanul kicsik számukra a betűk. A crowdbeamer használatával ez a probléma is megszüntethető.

 

A crowdbeamer szinte minden forráseszközzel együttműködhet:

  • kamera,

  • táblagép,

  • digitális képeszközök,

  • diagnosztikai eszközök,

  • videokonferencia,

  • mobil eszközök, valamint

  • HDMI/VGA jelosztókhoz is csatlakoztatható.

 

A crowdbeamer biztonságos, hordozható eszköz, amelynek akkumulátora 3 órás üzemidőt garantál. Az eszköz mobilitása egyúttal azt is jelenti, hogy nincs szükség többé speciális előadóteremre, ott is tarthatunk előadást, ahol nincs meg a technikai infrastruktúra, például szabadban, buszon vagy éppen egy kávézóban.
A crowdbeamer belső antennával rendelkező változata 100 felhasználó kiszolgálására alkalmas, míg a külső antennával rendelkező változatot használva nagyobb hallgatóság számára is elérhetővé tehetők az előadások prezentációs anyagai.

 

A crowdbeamer történetének fontosabb eseményei:

2014.

Ötlet és koncepcióterv, technológiai terv az IMEC-től (kutatás-fejlesztési és innovációs központ a nanoelektronika és a digitális technológiák területén);

2015. január

Megszületik az első prototípus;

2015. február

Peter Ryckaert és Hans Romaen megalapítja a Roryco Ltd-t;

2015. október

Az első crowdbeamer NyÁK prototípusa, firmware és alkalmazásfejlesztés a technológia életképességét bizonyítva;

2015. november

A szabadalom elfogadva Belgiumban;

2016. április

A crowdbeamer bemutatása az NVIDIA Technology konferencián;

2017. február

Az első kereskedelmi minták bemutatása az Integrated Systems Europe kiállításon;

2018.

A különböző díjak elnyerésének és a disztribúció kiépítésének az éve.

 

 

A crowdbeamer tényleges megvalósítása, elektronikai és mechanikai tervezése, gyártása, piacképes csomagolása magyar cégek összehangolt munkájának az eredménye. A hatékony fejlesztés elengedhetetlen eleme volt a projektben résztvevők tökéletes együttműködése és állandó kommunikációja. Az elektronikai tervezés – úgy a hardver, mint a szoftver tekintetében – a PCB Design Kft. munkája. A mechanikai és burkolati elemek tervezését a CAD-Terv mérnökcsapata végezte, míg a műanyag fröccsöntést a Jásztool Team Kft. A prototípus modelleket a Vision SMT Kft. gyártotta le, és ez a cég végzi a crowdbeamer sorozatgyártását is. Az esztétikus csomagolást a Thermofoam Kft. tervezte és gyártja.
Hihetetlenül nagy ötlet és kiváló „magyar” termék, gratulálunk a sikeres projekt tevékeny résztvevőinek.

 

crowdbeamer

Vezeték nélküli videómegosztó eszköz

Keretes kep

Technológia:

  • i.MX 6 négymagos processzor

  • 4 antennás CPU modul

  • 2,4 és 5 GHz-es WiFi

  • HDMI be- és kimenet, VGA be- és kimenet

  • Audio kimenet, mikrofonbemenet

  • Ethernet csatlakozó, USB OTG

  • 8 rétegű NyÁK, 1040 alkatrész, 593 net, 2256 via

 

 

PCB Design Kft.
1119 Budapest,
Fehérvári út 89-95. L.ép./115.
Tel: +36 20 399 7184
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.pcbdesign.hu