Skip to main content

Inkrementális forgásjeladók új generációja

Megjelent: 2019. január 24.

lid ifmAz ifm electronic inkrementális forgásjeladó termékcsaládja a szabadon paraméterezhetőségének köszönhetően szinte bármilyen alkalmazásba beilleszthető.

 

 

 

 

 

A kíváló minőségű és méretpontos termékek gyártásának nélkülözhetetlen feltétele a nyersanyagok vagy munkadarabok megmunkálási pontokon történő pontos pozicionálása, valamint a folyamatban előírt sebességű továbbítása. Ezt a feladatot a vezérlés csak megfelelő digitális mérőjelek segítségével tudja elvégezni, amelyet a legtöbb alkalmazásban különböző felbontású, inkrementális forgásjeladók állítanak elő. 

 

1abra ifm

1. ábra  Egyszerű beállítás a kijelző és a nyomógombok segítségével

 

A gyártási folyamatban résztvevő géprészek, szerszámok, valamint megmunkálandó alkatrészek pontos pozicionálása a megfelelő minőségű termékek előállításához és a gépek berendezések zavartalan működéséhez elengedhetetlen. Ezért az adott gép vezérlésének folyamatosan tudnia kell a munkadarab vagy szerszám pontos pozícióját. Mivel a mozgatást legtöbbször motorok és tengelyek segítségével végzik, így ezt az információt legegyszerűbben a tengelyek elfordulási iránya, szögelfordulása és a megtett fordulatok száma alapján lehet meghatározni. Ezeket az adatokat a tengelyre épített inkrementális jeladók szolgáltatják a fordulatonként kiadott egységnyi impulzus formájában a gépvezérlésnek.
Az adott feladat elvárt pontosságától függően különböző felbontású jeladókra van szükség, mivel a legkisebb mérhető távolságot az inkrementális jeladó felbontásából adódó legkisebb szögelfordulás határozza meg. Nagyobb gyárakban vagy gyáregységekben számos eltérő felbontású jeladó kerül alkalmazásra, ezért a cseredarabok raktározása, beszerzése, valamint a gépek és termelési folyamatok esetleges módosítása is sokszor gondot okozhat. Erre ad megoldást az ifm electronic szabadon programozható inkrementális forgásjeladó termékcsaládja.

 

2abra ifm

2. ábra  Lineáris útmérés mérőkerékkel

 

Programozható inkrementális forgásjeladók

Az ifm electronic újgenerációs forgásjeladóiban egyesítette a mágneses érzékelők robusztusságát az optikai elven működő jeladók pontosságával. A felhasználók a 2 és 10000 között beállítható felbontásnak, valamint a HTL vagy TTL szintű kimeneti jel kiválasztásának köszönhetően az adott alkalmazás igényeinek megfelelően tudják beprogramozni. A széles körű használhatóságot tovább növeli a 4,5...30 VDC feszültségtartomány is. A számos beállítható paraméter ellenére az eszköz egyszerűen és gyorsan beállítható az érzékelőn található kijelző és nyomógombok segítségével 1. ábra, vagy számítógéppel az IO-Link interfészen keresztül.
Az érzékelőben a feldolgozást egy nagyon erős 32 bites mikroprocesszor végzi, amely nagy precizitást és dinamikát biztosít a felhasználók számára. Az érzékelő az inkrementális forgásjeladó-üzemmód mellett számlálóként és fordulatszám-ellenőrként is használható. További funkciót jelent a kijelző zöld és piros színének programozhatósága, amely távolról is jól látható információt szolgáltat az aktuális fordulatszámról, sebességről, valamint a forgás irányáról.

 

3abra ifm

3. ábra  IP67-es védettséggel rendelkező típusok

 
Ezáltal a motorok fordulatszáma, a mérőkerékkel mért lineáris távolság impulzusszáma (2. ábra) egy pillantás alatt ellenőrizhető a kijelzett számérték leolvasása nélkül. Az inkrementális forgásjeladók rozsdamentes acél kivitelben készülnek, így ellenállnak a zord ipari környezet hatásainak, ezzel hosszabb karbantartási intervallumokat lehetővé téve.
A termékcsaládban megnövelt IP67-es védettséggel rendelkező típusok (3. ábra) is megtalálhatók, amelyek az élelmiszeripar nedves területein alkalmazhatók.



ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic