Skip to main content

Újabb tagokkal bővült a Saia Room Automation

Megjelent: 2018. december 20.

SB controls lidKöszönhetően az energetikai elvárásoknak egyre több épületautomatikai rendszer telepítésekor elvárás a helyiségenkénti szabályozhatóság. A Saia termékfejlesztése is a Room Automation megoldásokra fókuszált és számos új termékkel jelent meg a piacon az elmúlt hónapokban.

 

 

 

A tavaly megjelent BACnet kommunikációs terepi eszközök továbbfejlesztéseként idén a Saia PG5-tel szabadon programozható vezérlőkkel erősödött a Saia Room Automation termékpalettája. A vezérlők mellett a kezelőfelületek területén is számos új eszköz jelent meg komplett megoldásokat nyújtva a helyiségautomatizálásra (1. ábra).

 

1 room aut

1. ábra  Saia Room Automation termékek

 

Room Automation – minek nevezzelek?!

Az angol nyelvben használatos Room Automation csakúgy, mint a Room Controller kifejezések egyértelműnek tűnnek, amíg nem próbáljuk megtalálni a pontos magyar megfelelőjét. Ha a helyiségautomatizálást a fűtés-, hűtés- és szellőzésvezérlők gyűjtőfogalmának tekintjük, akkor a Room Controller-t a helyiségvezérlő vagy szobavezérlő helyett inkább HVAC (Heating, Ventilation, & Air Conditioning) vezérlőnek illene hívnunk.
A mindennapi szóhasználatban az alkalmazandó eszközök között is van némi kavarodás. A kezelőfelületeket helyiségtermosztátnak vagy helyiségérzékelőnek nevezzük, amíg a tényleges vezérlési funkciót ellátó eszközöket helyiségvezérlőnek vagy helyiségszabályozónak. A gyakorlatban mégis hajlamosak még a szakmában dolgozók is a fenti fogalmakat helytelenül szinonimaként használni.
A Saia terminológiában megkülönböztetünk Room Controll Unit-ot (helyiségkezelő felületet), Configurable Room Controller-t (konfigurálható helyiségvezérlőt) és Programmable Room Controller-t (programozható helyiségvezérlőt). Az utóbbiak közé sorolhatjuk a PCD1 Room-ot vagy épp az E-Line CPU-t (PCD1.M2220-C15). A konfigurálható csoportba tartoznak a már jól ismert helyiségszabályozók, a PCD7.L6xx sorozat tagjai és a már említett BACnet Room Controller család (PCD7.LRxx).

 

2 rendszerrajz kom

2. ábra  Rendszerrajz

 

Szabadon programozható HVAC vezérlők

A legújabb Saia fejlesztés a PCD7. LRxx-P5 vezérlőcsalád, amelynek jelenleg öt tagja van és mindegyik PG5-tel szabadon programozható. (2. ábra)
Ahogy a 2. ábrán is látható, köszönhetően az S-Bus vagy a Modbus kommunikációra beállítható RS 485 interfésznek a rendelkezésre álló beépített be/kimeneteket tovább bővíthetjük E-Line RIO modulokkal, vagy éppen világításvezérlésre programozható E-Line Dali-modullal is. Szállodai, kórházi vagy hivatali telepítés esetén akár mozgásérzékelők vagy kártyaolvasók is integrálhatók a vezérlőhöz.
Az új IRM PCD7. LRxx-P5 vezérlők többféle adatpontszámú és tápfeszültségű változatban jelentek meg (3. ábra).

 

3 PCD7LR PG5

3. ábra  PCD7. LRxx-P5 termékcsalád

 

A sorozat tagjai:

  • PCD7.LRL2-P5: Programozható RC, 4 Triac (TRIAC kimenet), 2 AO (analóg kimenet), 4 RO (relés kimenet), 6 UI (univerzális bemenet), S-Bus/Modbus, 230VAC

  • PCD7.LRL4-P5: Programozható RC, 4 Triac, 6 AO, 4 RO,10 UI, S-Bus/Modbus, 230VAC

  • PCD7.LRL5-P5: Programozható RC, 4 Triac, 6 AO, 4 RO, 10 UI, S-Bus/Modbus, 24VDC

  • PCD7.LRS4-P5: Programozható RC, 2 Triac, 4 AO, 4 RO, 4 UI, S-Bus/Modbus, 230VAC

  • PCD7.LRS5-P5: Programozható RC, 2 Triac, 4 AO, 4 RO, 4 UI, S-Bus/Modbus, 24VDC

Adatpontjainak köszönhetően ideális vezérlése lehet a Fancoilnak (3 pontos vagy változó levegőmennyiségű), a VAV (Variable Air Volume) légkezelésnek, a mennyezethűtésnek, a padlófűtésnek, a radiátoros fűtésnek vagy ezek valamilyen kombinációjának.

 

Új busz-kommunikációs kezelőfelületek

A minél komfortosabb és energiahatékonyabb működés érdekében érdemes valamilyen analóg vagy busz-kommunikációs helyiségérzékelőt telepíteni az automatikai rendszer kiépítésekor. Az ismert S-Bus-on vagy LON-on kommunikáló PCD7.L6xx sorozat kiegészítéseként jelent meg a piacon a Saia Q.RCU helyiségérzékelő termékcsaládja, amely négy altípusával a megszokott helyiségtermosztát feladatait (hőmérsékletmérés, setpoint, jelenlét-érzékelés, Fan-coil beállítás) analóg módon látja el.
Ahogy a fenti rendszerrajzon is látható a busz-kommunikációs helyiségkezelők is új tagokkal gazdagodtak a közelmúltban.

 

4a b PCD7LR TR40

4. ábra A: PCD7. LR-TR40, B: PCD7. LR-TR42

 

SBC Sylk-Bus fali modulok

A BACnet Room Controller-rel egy időben született meg a Sylk-bus-on kommunikáló PCD7. LR-TR4x termékcsalád (4. ábra).
Típustól függően rendelkezik LCD-kijelzővel, CO2-érzékelővel vagy páratartalom-érzékelővel:

  • PCD7.LR-TR40: Hőmérséklet-érzékelő

  • PCD7.LR-TR40-CO2: Hőmérséklet- és CO2-érzékelő

  • PCD7.LR-TR40-H: Hőmérséklet- és páraérzékelő

  • PCD7.LR-TR40-HCO2: Hőmérséklet-, pára- és CO2-érzékelő

  • PCD7.LR-TR42: Hőmérséklet-érzékelő LCD kezelőterminál alapjel és FC beállítás

  • PCD7.LR-TR42-CO2: Hő-, CO2-érzékelő LCD kezelőterminál alapjel és FC beállítás

  • PCD7.LR-TR42-H: Hő-, páraérzékelő LCD kezelőterminál alapjel és FC beállítás

  • PCD7.LR-TR42-HCO2 Hő-, pára-, CO2-érzékelő LCD kezelőterminál alapjel és FC beállítás

Érdekessége, hogy a bérlői igényekhez igazodva a hőmérséklet kijelzése választható: °F vagy °C, csakúgy, mint a ventilátorbeállítás: Auto-On, Auto-Off-On, Auto-Off-Low-Med-High.
A programozható LRX-P5 sorozat tagjaihoz a minél egyszerűbb telepítés és kábelezés érdekében buszonként 4 LR-TRxx csatlakoztatható.

5 D1000

5. ábra  PCD7.D1000

 

Modbus kommunikációs fali modul

A megszokott műanyag tokozatú Saia szobatermosztátok mellett egy teljesen új design zászlóshajója a PCD7. D1000 (5. ábra), amely a PEHA Dialog Aluminium megjelenését idézi.
A beépített hőmérséklet-érzékelője 0…40 °C tartományban képes a helyiség hőmérsékletét mérni. Ahogy a panelen jól látható, két nyíllal ellátott nyomógomb segítségével állíthatunk az alapjelen, amelyről LED-es visszajelzést kapunk. Három piros LED jelezi a pozitív irányú eltolást (0,5…3,0 K), míg három kék LED a negatív irányú eltolást (–0,5…–3,0 K).
RS 485 interfésze lehetővé teszi a Modbus vagy S-Bus kommunikációt, míg RJ9-es csatlakozója a láncolt felfűzést. Egy láncra maximum 6 darab IP30 védettségű, 24 VDC tápfeszültséget igénylő panel fűzhető fel, lehetővé téve egy multiszenzoros rendszer megvalósítását.

 

Szerző: Dudás Anita – SB-Controls Kft.


SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

 

Még több SB-Controls