Skip to main content

Molex csatlakozók IoT-alkalmazásokhoz

Megjelent: 2018. április 10.

Molex 1abraA Dolgok Internete, avagy az IoT fizikai megvalósítása a hálózathoz vezetékesen vagy vezeték nélkül csatlakozó készülékek összességében testesül meg. Az IoT-készülékek egymástól függetlenül működnek, és önállóan látják el minden feladatukat. Segítségükkel ellenőrizhetjük, vezérelhetjük és felügyelhetjük javainkat és erőforrásainkat, beleértve otthonunkat, autónkat, valamint a vállalati és akár a városi infrastruktúrákat is. Ez a csatlakoztathatóság – számtalan modern alkatrésznek, továbbá vezetékes és vezeték nélküli protokolloknak köszönhetően – teszi lehetővé az alkotók számára „intelligens” készülékek létrehozását.

 

Az IoT-re rendkívül jellemző, hogy a végpontok esetleg éveken vagy a végpont teljes élettartamán át felügyelet nélkül működnek. Létfontosságú tehát, hogy az egyes részegységek között olyan csatlakozásokat létesítsünk, amelyek ezt a hosszú időtartamot is képesek hibamentesen kiszolgálni, még a végpontot érő szélsőséges környezeti behatások esetén is. A Molex számos olyan csatlakozót fejleszt és gyárt, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A cikk ezekből mutat be válogatást.

 

Molex 1abra

1. ábra

 

Mit jelent számunkra az IoT?

Számos példát ismerünk a hálózatra csatlakoztatott eszközökkel kapcsolatban a számítógépes játékok, szórakoztatás, fitnesz és egészségügy terén, amely területeken a technológia rendkívül gyorsan fejlődik, kiváltképp mivel az adatgyűjtésre és -küldésre képes fejlett áramkörök nagy számban és költséghatékonyan állnak rendelkezésünkre. A hálózat napról napra nő, egyre több a csatlakoztatott alkotóelem: telefonok, gépjárművek, épületek és kis méretű érzékelők felügyelnek különböző fizikai értékeket, és adatokat küldenek hatalmas adatbázisoknak. Becslések szerint 2020-ra a hálózathoz csatlakoztatott készülékek száma valahol 25 és 50 milliárd között lesz.
Nem fér hozzá kétség, hogy mind értékelni tudjuk a technológiát, amely fűtött konyhapadlót biztosít otthonunkban, vagy egy bögre forró kávét a tus alól kilépve. Az otthoni informatikai megoldásoknak anyagi előnye is lehet, mivel megteremtik a fűtéshez és légkondicionáláshoz használt energia és az igényeink közötti optimális egyensúlyt.
Természetesen a mindennapi életünk megkönnyítésére szolgáló „Dolgok” létrehozásához és csatlakoztatásához szükségünk van „mesteremberekre” is. Itt jönnek képbe a teljes körű megoldások létrehozására képes elektronikai mérnökök. Manapság a műszaki tapasztalattal rendelkező hobbiszerelők is hozzáféréssel rendelkeznek álmaink intelligens, működőképes és költséghatékony otthonának megteremtéséhez szükséges alkatrészekhez.
Az IoT-készülékek megfelelő működésének biztosításához már a tervezés korai fázisában figyelembe kell vennünk olyan alapvető dolgokat, mint a tápellátás, kommunikáció és az adattárolás (memóriakártya-aljzatok). Itt jön segítségünkre a Molex, egy vállalat, amely teljes körű támogatást biztosít az IoT-készülékekhez, csatlakozóaljzatokat, csatlakozódugókat, foglalatokat és antennákat szolgáltatva a Dolgok Internetéhez.


A Molex javaslata a főbb csatlakozási problématípusok megoldására

A Molex board-to-board csatlakozók (1. ábra) széles választékát kínálja nagy sebességű, nagy sűrűségű és nagy teljesítményű alkalmazásokhoz. Segítségükkel NyÁK-lap „halmokat” hozhatunk létre, így miniatürizálva projektjeinket.

  • I/O-kommunikáció (cikkszám: 505660-0620)

    Miniatűr board-to-board csatlakozó – felületszerelt, függőleges, 6 kimenettel és 0,15 mm-es osztással; magassága 0,6 mm, szélessége 2,0 mm.

A miniatűr 2 mm-es csatlakozók lehetővé teszik a NyÁK-lapok közötti alacsony feszültségű jelek közvetítését, amely technológiát minden „hordozható” elektromos készülék alkalmazza, például okosórák, edzéshez használt adatrögzítők, egészségügyi készülékek, hangvezérelt segédprogramok, navigációs eszközök stb.

 

Molex 2abra

2. ábra

 

Tápellátás

A Mini-Fit csatlakozók (2. ábra) olyan működtető és szabályzó alkotóelemek esetén használatosak, amelyekkel nagyobb áramú terheléseket, például világítást, fűtést stb. akarunk szabályozni.

  • Cikkszám: 26-01-3115

    Dupla Mini-Fit csatlakozó (aljzat) 4 kimenettel, az aranybevonatú érintkezői pedig 13 A-es max. kapacitással rendelkeznek.

  • Cikkszám: 39-01-2045

    Dupla Mini-Fit csatlakozó (dugós) 4 kimenettel, 13 A-es max. kapacitással és aranybevonatú érintkezőkkel.

Molex 3ábra

3. ábra

 

I/O-kommunikáció és tápellátás

  • Cikkszám: 104249-0810

    SMT hibrid csatlakozó (aljzat) – NyÁK-lapok board-to-board csatlakoztatásához, 0,8 mm-es osztással; magassága 0,75 mm, 4 táp- és 4 jelcsatlakozóval.

  • Cikkszám: 104250-0820

    SMT hibrid csatlakozó (dugós) – NYÁK-lapok board-to-board csatlakoztatásához, 0,8 mm-es osztással; magassága 0,75 mm, 4 táp- és 4 jelcsatlakozóval (3. ábra).

    Az említett csatlakozókat NyÁK-lap csatlakozásokhoz használják. Lehetővé teszik a tápjel továbbítását, 4 kommunikációs jellel együtt. A csatlakozók garantálják a csatlakozások tartósságát és stabilitását. Az összes IoT-megoldásban alkalmazhatók az alábbi területeken: környezet, vízforrások, ipar, termelés, szállítás, energia, városok, épületek, lakások, egészségügy és életvitel.

  • Cikkszám: 505070-0620

    Miniatűr board-to-board csatlakozó, felületszerelt, függőleges, 6 kimenettel és 0,15 mm-es osztással; magassága 0,6 mm, szélessége 2,0 mm – felületszereléshez, mindössze 0,15 mm-es osztással, 0,5 mm-es magassággal, 2 mm-es szélességgel.

  • Cikkszám: 105450-0101

    Teljesen szigetelt, C típusú USB 3.1 csatlakozó felületszereléshez, éveken át megbízható csatlakozást nyújtó aranybevonatú érintkezőkkel.

    A C típusú USB-csatlakozók (4. ábra) rendkívül népszerűek a neves gyártók legújabb, piacvezető okostelefonjai körében, emellett ez a jövőbeli szabvány a fogyasztói elektronika terén. Töltőaljzatként és adatátvitelhez is használható a hordozható eszközökön.

Molex 4abra

4. ábra

 

Vezetékmentes kommunikáció

Az antennák jelentik a fő közvetítő közeget a vezetékmentes kommunikáció világába. Hálózati csatlakozást tesznek lehetővé GSM/Wi-Fi/Bluetooth/Z-Wave/Zigbee adatátvitelen keresztül. A hordozható-elektronikai mérnökök figyelmébe különösen ajánljuk a 2,4 GHz-es miniatűr antennát.

  • Cikkszám: 146185-0050

    Többsávos antenna 892 MHz-es, 1,9 GHz-es és 4,5 GHz-es frekvenciával a 824…960 MHz-es, 1,71…2,7 GHz-es, valamint a 3…6 GHz-es tartományban, 4,2 dBi-s erősítéssel. Kompatibilis a GSM/WLAN technológiát alkalmazó készülékekkel. Rugalmas, öntapadós és keskeny, ennélfogva tökéletesen rögzíthető bármilyen nem szabályos felülethez. Szélessége 15 mm, hossza 85 mm, kábelhosszúsága 50 mm.

  • Cikkszám: 47948-0001

    Miniatűr antenna (3 × 3 × 4 mm) 2,4 GHz-es középfrekvenciával és 50 Ω impedanciával, továbbá 3 dBi-s max. erősítéssel, 2 W teljesítményig. A Bluetooth, WLAN és Zigbee kommunikációs technológiát alkalmazó készülékekben használt, felületszereléshez szolgáló alkotóelem.

MOLEX marka original Shenzhen licznik miejscu

5. ábra

 

Adattárolás

Az érzékelők által rögzített hatalmas adatmennyiség csak feldolgozást követően továbbítható online a kiszolgálóhoz, vagy tárolható és biztosítható elemzési eredményként. A memóriakártyák tökéletesen megfelelnek a helyi biztonsági másolatok tárolásához, amelyekre a hálózat meghibásodása vagy katasztrofális események bekövetkezése esetén lehet szükség.

  • Cikkszám: 502570-0893

    Push-push típusú, felületszereléshez használt microSD memóriakártya-aljzat, 1,1 mm-es osztással (5. ábra).

 

Összefoglalás

A Molex választékának itt bemutatott töredéke jól szemlélteti, hogy mekkora termékkínálat áll az IoT-készülékeket fejlesztő mérnökök rendelkezésére. Az amatőr és hobbi-szerelőknek rendeléskor érdemes figyelembe venni a csatlakozó méretét: az 505070-0620 cikkszámú alkatrész például 0,15 mm-es osztással rendelkezik. Az otthon történő szerelés során rendkívül nehéz ilyen csatlakozót rövidzárlat okozása nélkül a NYÁK-lapra forrasztani. Javaslom, hogy vegyék részletesen szemügyre a Molex kínálatát, amely minden igénynek megfelelően tartalmaz termékeket, amelyek gyakran rendkívüli meglepetést képesek okozni az innováció terén.

 

Bővebb infomáció a termékekről: http://hu.farnell.com/molexconnectedhome

 

Farnell element14

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 80 016 413
Műszaki támogatás e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

http://hu.farnell.com

www.element14.com