Skip to main content

A digitalizálás már a terepen elkezdődik

Megjelent: 2017. október 03.

02SiemensPROFINET a folyamatirányításban

A PROFINET a világon legszélesebb körben alkalmazott buszrendszernek számító PROFIBUS előnyeit ötvözi a legkorszerűbb Ethernet technológiával. A PROFINET támogatja a rugalmas kommunikációs hálózatok egyszerű beállítását, és integrált, megbízható és biztonságos kommunikációt biztosít az egész üzem területén – valós időben.

 

Nagyobb rugalmasság, hatékonyság és teljesítmény az ipari kommunikációban: a PROFINET évek óta jól bevált megoldásnak számít a gyártási és gépi környezetben, és mindenekelőtt globális szabványnak tekinthető az automatizálásban.
A PROFINET felülmúlja a folyamatirányítás által támasztott rendelkezésre állási, rugalmassági, és a valós idejű képességre vonatkozó és tartóssági igényeket. Az Ethernet alapú technológia ugyanakkor egyszerű kezelhetőséget biztosít.

 

01Siemens

PROFINET a SIMATIC PCS 7 V9.0-ban

Az ipar számára kínált PROFINET alapfunkcióinak egy részét immár a SIMATIC PCS 7 folyamatirányító rendszerbe integrálták:

  • Skálázható rendszer-redundancia (S2, R1)

  • Működés közbeni konfigurálás (CiR)

  • Nagy precizitású időszinkronizálás az eseménysorrendhez („SoE”)

 

A PROFINET által kínált lehetőségek maximális kiaknázása érdekében a hardverkínálat is jelentősen bővült:

  • SIMATIC PCS 7 CPU 41 0-5H V8.2

  • SIMATIC ET 200SP HA

  • SIMATIC CFU PA

  • SCALANCE XF204-2BA DNA („Y-Switch")

Mi az a PROFINET?

A PROFINET teljes mértékben az IEC 802.3 szerinti Ethernet szabványhoz kapcsolódik, melynek köszönhetően megbízható, jövőbiztos megoldást kínál a folyamatirányítás területén végbemenő digitalizálásra.
Befektetései védelmének érdekében a felhasználó a jövőben magas szintű biztonsági funkciókkal egészítheti ki rendszerét: egyrészről a nyílt ipari Ethernet szabvány támogatja a meglévő üzemrészek és technológiák integrációját. Ez a jelenleg is rendelkezésre álló megoldásokkal és termékekkel, így a PROFIBUS DP integrálására alkalmas IE/PB-Link PN IO-val vagy a PROFIBUS PA integrálására alkalmas SIMATIC CFU PA-val megvalósítható. Másrészt a világszerte megfigyelhető IEC 61158/61784 szerinti szabványosításnak és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a PROFINET az üzem teljes élettartamában, sőt azon túl is használható. Akár a vezeték nélküli kommunikációs technológiák, mint az IEEE 802.11 szerinti WLAN vagy a mobil kommunikáció is megbízhatóan integrálható.

 

02Siemens

 

A PROFINET-tel a vezetékes kommunikáció is könnyebb és költséghatékonyabb lehet:

A „minden célra egyetlen kábel” mottó jegyében lehetőség nyílik a különböző profilok, például PROFIsafe, PROFIdrive és más TCP/IP protokollok párhuzamos működésére az üzemben folyó alapkommunikáció befolyásolása nélkül.
További kényelmi lehetőségek is elérhetők: a PROFINET diagnosztika alapértelmezetten rendelkezésre áll; ez egyszerűsíti a telepítést, és támogatást kínál az üzem szervizeléséhez. A hálózati problémák és az eszközök ütközése megbízhatóan észlelhető és gyorsan orvosolható. Ez megalapozza az előrejelzésen alapuló karbantartást. Ezek az előnyök az üzem teljes életciklusa alatt szolgálják a felhasználó érdekeit.

Egyéni igényekre szabva

A PROFINET lehetővé teszi az üzem egyszerű bővíthetőségét a felmerülő igények szerint. A média redundancia (MRP) mellett kétféle rendszerredundancia is rendelkezésre áll:

  • Egyszerű rendszerredundancia (S2)

  • Redundáns rendszerredundancia (R1)

Az új hardverkomponensek a PROFINET „Configuration in Run” (CiR) funkciójának használatával működés közben is lehetővé teszik a módosítások elvégzését.
A rugalmas architektúrákkal jelentős megtakarítás érhető el a hálózatkiépítési költségek területén. Ezt konkrét projektek igazolják. Az egyik esetben a több mint 27 km hosszúságú vezetékhálózat a PROFINET használatával 9 km-re csökkent. A rugalmas architektúrák az üzem egyszerű bővítését is lehetővé teszik.
Az új hardverkomponensek a BusAdapter technológiát alkalmazzák, amely támogatja a PROFINET hálózat rézkábelekkel (RJ45 vagy FastConnect) illetve száloptikai kábelekkel történő, egyszerű és rugalmas összekapcsolását.

 

03Siemens

Funkciók

A folyamatirányítási iparban végbemenő digitalizálás miatt jelentősen megnövekszik az adatmennyiség (Big Data), folyamatos, többirányú terepi kommunikációra van szükség, és rugalmas, biztonságos kommunikációs hálózatokat kell kiépíteni.

A PROFINET választ ad ezekre a kihívásokra:

  • Teljesítményre optimalizálva

    – PROFIBUS kompatibilitás

    – Integrált eszköz-/hálózatdiagnosztika

    – Nagy adatátviteli sebesség a több digitális adat valós idejű átviteléhez

    – Az üzembiztos kommunikáció speciális hálózati komponensek nélkül is megvalósítható

  • Szabványosítás

    – Az IEC 802.3 szerinti Ethernet szabványon alapuló megoldás

    – Globális vezető nyílt terepi adatbuszszabvány

    – Informatikai szolgáltatások (pl. TCP/IP) támogatása

  • Egyértelmű kezelés

    – Az automatikus címzés és névkijelölés segíti a tervezést, az üzemeltetést és az üzembe helyezést

    – Az automatikus eszközfelismerésnek köszönhetően az eszközcsere egyszerűen, akár további beavatkozás nélkül is megvalósítható

    – Egyértelmű és egyszerű telepítési útmutatók

Előnyök
  • Ethernet a terepi szinten

    – Integrált vertikális és horizontális kommunikáció

    – Nagy mennyiségű adat valós idejű átvitele

  • Maximális rendelkezésre állás

    – Működés közbeni módosítások

    – A szabadon skálázható redundancia jelentős költségmegtakarítást és optimálisan személyre szabható megoldásokat biztosít

  • Nagyobb rugalmasság

    – Az egyetlen közös üzemi hálózatnak köszönhetően az eszközök a vezérlőkhöz szabadon hozzárendelhetők, és az üzem egyszerűen bővíthető

    – Az igényeken és az üzem specifikációján alapuló topológiák 60%-os megtakarítást eredményeznek, és ennél is nagyobb mértékben csökkentik a kábeligényt

    – „Minden célra egyetlen kábel”: költségtakarékos megoldás

  • Felhasználóbarát-kialakítás

    – Egyszerű eszközintegráció és gyors eszközcsere működés közben

    – Telepítő varázslók és integrált eszköz-/hálózatdiagnosztika

    – Az IEC 61784-3-3 szerinti biztonságos kommunikációs réteg (PROFIsafe)

  • Meglévő eszközök hasznosítása

    – Meglévő struktúrák és technológiák integrálása

    – Fokozatos átállás PROFIBUS DP-ről PROFINET-re

 

További információ: siemens.com/simatic-pcs7

 

Siemens Zrt.
Digital Factory / Process Industries and Drives
Reményi Szabolcs
1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Tel.: +36 1 417 1828
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.siemens.com/simatic-pcs7

Még több Siemens