Skip to main content

A szolnoki Agóra kulturális központ épületautomatikai rendszere

Megjelent: 2016. szeptember 08.

3A jelentős uniós pályázati támogatással megvalósított Agóra-program nagyszerű lehetőség a kulturális élet felvirágoztatására számos megyei jogú városban, így Szolnokon is. A fejlesztésnek köszönhetően az Aba-Novák Kulturális Központ (ANKK) egy új épülettel és egy harangtoronnyal gazdagodott.

 

A szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ

A kulturális centrum – egy évvel megalapítása után – közel negyven éve, 1979. július 2-án nyitotta meg kapuit Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ néven. A szolnoki Megyei Tanács az új kulturális intézmény létrehozásával a régió kulturális életét szerette volna felpezsdíteni. Az épület tervezésére Zoltai István építészt kérték fel. A „nyitott ház” koncepcióban épült, üvegfalakkal elválasztott funkcionális elemeket tartalmazó tömbök a Népművelési Intézet elképzelését idézték.
2006-ban az épület egy átfogó rekonstrukció keretében mind külsőleg, mind belsőleg megújult: fűtési rendszerét korszerűsítették, a színpadtechnikát felújították, a létesítményt akadály-mentesítették, külső homlokzati részeit megerősítették vagy cserélték. Az építészeti megújulás után vette fel új nevét a központ a szolnoki művésztelepre gyakran ellátogató XX. századi magyar festő, Aba-Novák Vilmos emlékének tisztelegve.

1

1. ábra Az Agóra aulája

Az újjászületett művelődési központ már igényes környezetül szolgálhatott művészeti programoknak, konferenciáknak és kisközösségi rendezvényeknek egyaránt. Népszerűségének növe-kedtével derült ki egy „gyenge pontja”, ugyanis a belső tereit tovább nem lehetett bővíteni, és ezért nem tudta rugalmasan kezelni a szakmai rendezvények változó igényeit. Ezért született meg egy multifunkciós rendezvényterekkel és flexibilis berendezésekkel felszerelt új épület, az Agóra Terminál létrehozásának gondolata. A 2011-ben indult 1,8 milliárd forintos költségvetésből épülő Agóra lényegében egy háromszintes, felül világított aula (1. ábra) köré szervezett kis- és közepes méretű, egymástól függetlenül is alkalmazható, speciális funkciókat is kiszolgáló termek halmaza. Az épületben zeneszoba, kiállítótér, drámatér és oktatóterem egyaránt található. Megjelenése „nyitottabb” a régi épületekénél, hiszen nemcsak főbejárata, hanem földszinti tere is megközelíthető a Hild térről. A két épület között nemcsak a téren keresztül, hanem egy „légifolyosón” át is vezethet az arra járók útja, hiszen az épületek között gyalogoshidat is kialakítottak.

2 web

2. ábra A harangtorony a Hild téren


Az Agóra-program keretébe nemcsak maga az Agóra megépítése „fért bele”, hanem a Központ előtt egy „audiovizuális harangtorony” telepítése is, vetíthető médiafelületekkel és térzenét sugárzó hangszórókkal (2. ábra). Az újabb fejlesztést követően a Központ neve ismét változott, ezért ma a szolnokiak az „Aba-Novák Agóra Kulturális Központot” (ANAKK) (3. ábra) látogathatják, amely ezen a néven 2014. augusztus 30-án nyitotta meg kapuit.

3

3. ábra Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

Az épület gépészeti berendezései

Mivel cégünk a létesítmény épületautomatizálási funkcióinak megvalósításában vállalt részt, az Agórának itt elsősorban az épületgépészeti megoldásaival foglakozunk, amelyek a modern építészeti alkotáshoz méltó módon a mai kor követelményeinek igyekeznek megfelelni.
Az épület hő- és használati melegvíz- (HMV-) ellátásáért hőszivattyúk felelnek, míg a megfelelő levegő biztosítása 4 db légkezelő feladata. Az épület fűtési és hűtési rendszerének alapját 2 db 40 kW-os és 1 db 60 kW-os, kaszkád üzemű geotermikus hőszivattyú adja, amelyek hőforrása több, mint húsz, 100 m mélységű, függőleges szondából álló szondamező, amely a pincetér alatt helyezkedik el. Az épületben a kézmosáshoz és a zuhanyozáshoz szükséges HMV-t szintén a hőszivattyúk állítják elő, egy 600 literes puffertartály közbeiktatásával. A telepített légkezelők érdekessége, hogy a ventilátorok motorja és a frekvenciaváltó egy egységet alkot, ugyanis az utóbbit gyártáskor felszerelik a motor állórészére. A berendezések névleges légszállítása 5500 és 7500 m3/h között van, amely megbízhatóan kielégíti a közel 3800 négyzetméteres épületegyüttes légszállítási igényét.

4 web

4. ábra A beépített PCD3 vezérlőegység

A telepített gépészeti eszközök mennyisége is mutatja, hogy a vezérlés kiépítése saját, különálló automatikákkal nem lett volna sem ésszerű, sem gazdaságos. A megvalósított épületautomatikai rendszer alapját egy PCD3-as vezérlőegység adja (4. ábra), amely két Ethernet-RIO (helyi hálózaton keresztül a vezérlőhöz csatlakozó, távoli telepítésű be-/kimeneti egység) segítségével kezelni tudja a kb. 90 hőközponti és a közel 170 légkezelői adatpontot. Az épületben aktív tűzvédelmi rendszert is telepítettek a hő- és füstmentesítés biztosítására a megfelelő funkciótartó kábelezéssel, osztott kialakításban. Az alelosztók RS485-ön, Modbus-on kommunikálnak a központi Saia PLC-vel, ami további közel 120 adatpontot jelent.
A felügyeleti rendszer megjelenítése webalapú protokollal történik. A telepített 5,7” képátlójú, érintőképernyős panel főképét az 5. ábra mutatja. A nyomógombos menürendszerrel gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetők a fűtési-hűtési paraméterek, a világításvezérlés vagy éppen a légkezelők adatai. A 4 MB-os kapacitású flash-memóriában tárolható naplóadatokból több hónapra visszamenőleg kereshetők többek között a hőmérsékleti adatok, amely nagyon fontos információt jelent az épületautomatika finomhangolásához annak érdekében, hogy az épületgépészeti berendezések a leghatékonyabban tudjanak együttműködni.

5

5. ábra Az épületfelügyelet főképe

Érdekességek az Agóráról

A továbbiakban még néhány – nem feltétlenül műszaki tartalmú – érdekességet említünk az Agóra központról.

LEGO® Agóra

A megnyitóra elkészült az épület kicsinyített mása, amely igyekszik minden részletében az eredetit mintázni (6. ábra). Amíg a közel 2200 négyzetméternyi, eltérő színárnyalatú mészkőburkolatot háromféle pasztell színű építőkockák idézik, addig az Agóra 750 négyzetméternyi tetőkertjét „kavicsokkal” körbefogott zöld színű lapok helyettesítik. Az elkészült makett bárki számára látható az Agóra aulájában, de nemcsak kiállítási tárgy, hanem mozgatható elemeinek köszönhetően gyerekfoglalkozások „aktív” résztvevője is. A tetőpanelek eltávolításával láthatóvá válnak a belső terek, ahová LEGO®-figurákat lehet elhelyezni vagy épp matricákat ragasztani.

6

6. ábra A makett Agóra, hátterében az eredetivel

Névadás

Ha vetünk egy pillantást az Agóra-projekt látványterveire (7. ábra), észrevehetjük, hogy Terminál felirat látható az épület homlokzatán. A tervezési szakaszban az épület – mutatva feladatát és a szellemiségét – még ezen a néven szerepelt, hiszen már megjelenésében is az új típusú művelődést hirdeti. A Terminál típusú épületekhez jellemzően az időtlenséget és a stílusosan megvalósított bátor otthonosságot szokták társítani, amely méltó helyszíne a generációk és a sokszínű művészeti értékek találkozásának.

7

7. ábra A Terminál

A Terminál név azonban nemcsak ezt volt hivatott szimbolizálni, hanem a következő évek, évtizedek megújulását is, amelyhez az Agórát számos megközelítésből példaértékűnek szánták. A Terminál elnevezés egyben betűszó is, amelynek feloldása összefoglalja a létesítmény küldetését: (forrás: www.docplayer.hu/16355852-Unios-tamogatas-segitsegevel-epul-meg-az-agora-terminal-a-21-szazad-uj-fenye-szolnokon.html),

T = tudásközpontúság
E = energiatudatosság
R = referenciahely
M = multifunkcionalitás
I = információközpontúság
N = nemzetközi kapcsolatrendszer
Á = átalakíthatóság (transzformer szerkezet)
L = lokalitás

Az Agórát megálmodói olyan környezettudatos, a közösség számára mindig nyitott és példaértékű épületnek szánták, ahol kortól és érdeklődési körtől függetlenül bárki megtalálhatja a maga helyét és tevékenységét. Hogy ez a cél mennyire valósult meg, azt csak évek múltán tudjuk meg biztosan, de a közel kétéves látogatottsági adatok és üzemeltetési tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszú távon is hű lesz nevéhez és küldetéséhez. Az SB-Controls munkatársai büszkék arra, hogy részt vállalhattak az épület XXI. századi színvonalú üzemeltetéséhez.

 

Dudás Anita – SB-Controls Kft.

 

 SB-Controls Kft.

2092 Budakeszi
Kagyló utca 1-3.
Tel.: +36 23 501 170
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu
www.saia-pcd.com

 Schrack Technik Kft.

5000 Szolnok
Tószegi út 2. fszt. 4. 
Tel.: +36 30 436 8729
Fax: +36 56 515 161
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.schrack.hu

 

 Még több SB-Controls