Skip to main content

„Okosodik” a VEGA-távadók HMI-felülete

Megjelent: 2016. szeptember 07.

PLICSCOM Bluetooth leadA Bluetooth új lehetőségeket tár fel a plics-rendszerű szint- és nyomástávadóknál

A szint- és nyomástávadó-gyártó és különösen a radaros szintmérés terén piacvezető VEGA cég plics-koncepciója már önmagában is jelentős előnyöket kínál a gazdaságos készletezés és az egységes kezeléstechnika terén. A cég most a koncepció részévé tette a jelenkori okos mobileszközök alkalmazástechnikájára oly jellemző vezetékmentes kommunikációt is, amely az üzemeltetők munkáját teszi gyorsabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé.

A vezetékmentes kommunikációval egyszerűbb a távadók kezelése

A VEGA idei újdonsága, hogy a piacon elsőként bevezette a Bluetooth-kommunikációt a szenzorok világába, és ezzel az üzem összes VEGA-távadóinak HMI-felülete az üzemeltető és karbantartó „zsebében” is megjelenik.
A vállalat már jó ideje bevált technológiaként alkalmazza a plics-koncepciót, amely által a távadók csereszabatos modulokból építhetők fel. Ez teszi lehetővé, hogy a cég gyorsan és könnyen, raktári elemekből építhessen fel a felhasználók alkalmazásának speciális követelményeit kielégítő egyedi konfigurációkat.
Ezenkívül a felhasználó maga is igény szerint módosíthatja a konfigurációt a raktárában készletezett modulokkal, sőt modulcserével gyorsjavítást is végezhet. A kezeléstechnikáért és a kommunikációért is ilyen csereszabatos plics-modulok felelnek, amelyek új generációjába most beépült az okostelefonok technikájából közismert Bluetooth-kommunikáció is. Az ilyen képességgel felruházott PLICSCOM-modulok lehetővé teszik, hogy a plics-műszerplatform elemeiből felépített távadók egy mobil kisalkal-mazás (app) segítségével, Bluetooth-kommunikációval akár 25 m távolságból is vezetékmentesen legyenek távműködtethetők (1. ábra).

 

PN PLICSCOM Bluetooth DE 300dpi web

1. ábra Az új PLICSCOM-kijelző- és beállítómodul biztonságosan titkosított, vezetékmentes kommunikációval, okostelefonról vagy tabletről teszi lehetővé a VEGA-távadók paramétereinek beállítását és helyesbítését, a mért érték távleolvasását és a diagnosztikai funkciók végrehajtását

Bluetooth-képességű PLICSCOM-modul

Az új PLICSCOM bevezetésével a VEGA tovább bővíti a moduláris plics-műszerplatform már ismert és bevált előnyös tulajdonságainak körét. Vezetékmentes Bluetooth-kommunikációja minden iparágban komoly alkalmazástechnikai előnyt kínál, különösen olyan esetekben, ha a távadó nehezen megközelíthető helyen, mostoha körülmények között vagy akár veszélyes (Ex) környezetben működik. Az új PLICSCOM-modul fontos tulajdonsága, hogy „visszafelé kompatibilis”, azaz a 2002 óta világszerte üzembe helyezett 1,5 millió plics-felépítésű távadóba utólag is beépíthető, és a felhasználás földrajzi helyétől, az alkalmazási területtől, a szenzor mérési elvétől függetlenül egy bevált beállítási szisztémát valósít meg mindenféle szoftverfrissítés nélkül.

Egyszerű használatbavétel a régebbi VEGA-távadókon is

A telepítőnek mindössze le kell töltenie mobileszközére – okos-telefonjára vagy táblagépére – a „VEGA Tools” elnevezésű kisalkalmazást (app), a távadó házába be kell illesztenie az új, Bluetooth-kommunikációra is képes PLICSCOM-modult, és a távadó máris készen áll a vezetékmentes távműködtetésre. A mobileszközzel egy biztonságos távolságból, robbanásveszélyes környezetben akár a biztonságos zónából, titkosítással védett vezetékmentes kommunikációval is elvégezhető a távadó beállítása, a mért érték távoli megjelenítése és a diagnosztikai funkciók kezelése is.

Kézi kezelés a kijelzőablak eltávolítása nélkül

Azok számára, akik továbbra is szeretnék a helyszínen kezelni plics-rendszerű távadóikat, a VEGA egy másik ügyes funkciót kínál. Egy mágneses „ceruza” segítségével a műszerkijelző védőüvegének eltávolítása nélkül is működtethetők azok a kezelőgombok, amelyek a korábbi modelleknél csak az üvegablak eltávolításával, ujjnyomással voltak aktiválhatók (2. ábra). Ennek előnye, hogy a műszer kezelése miatt nem kell annak tömített állapotát megszüntetni, a kezelői beavatkozás nedves, poros környezetben a beázás vagy belső szennyeződés kockázata nélkül is elvégezhető. Erre a problémára több gyártó az optikai kezeléstechnikával keresi a megoldást, ám a VEGA mágnesceruzája mostoha vizuális feltételek (kondenzáció, deresedés, szennyeződés) esetén is megbízhatóan működik.

 

Fig 4 FA PLICSCOM Magnet Pen web

2. ábra Az új PLICSCOM kezelőgombjai a védőüveg eltávolítása nélkül, mágnesceruzával is kezelhetők

Egyszerűbb, biztonságosabb munkavégzés Ex-es térben is

A mágnesceruzás és Bluetooth-kezelés egy másik fontos előnye, hogy – a folyamatiparokban eddig példátlan módon – szükségtelenné teszi a robbanásveszélyes környezetben, üzem közbeni munkavégzés engedélyezését a beállítási és diagnosztikai műveletekhez.

A mobileszköz a telepítő és karbantartó hasznos „szerszáma”

Talán nem felesleges felhívnunk a figyelmet, hogy a robbanásveszélyes környezetben használt mobileszközöknek maguknak is Ex-tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Ilyen professzionális kivitelű, Ex-minősítésű eszközök ma már több gyártó választékában megtalálhatók, és előnyeiket a VEGA-távadók kezelésén kívül számos módon kihasználhatják az üzemeltetők és karbantartók. Ez utóbbinak egy példája az a funkció is, amelyet a „VEGA Tools” app kínál az ömlesztett szilárd anyagok szintjének mérésére szolgáló radaros távadók beállításához: megadjuk a távadó magasságát, valamint oldalirányú „elhúzását” a tartály (siló) ürítőnyílásához képest, és az app kiszámítja a távadó optimális dőlésszögét a függőlegeshez képest. Ha ezt követően a mobileszközt a távadóra illesztjük, annak beépített pozíciószenzora által szolgáltatott adatok alapján az optimális dőlésszög közvetlenül beállítható (3. ábra).

 

PN VEGA App 2014 EN web

3. ábra A VEGA Tools mobil kisalkalmazás közvetlen segítséget nyújt a távadó dőlésszögének pontos beállításához

 

A VEGA Tools app innen ingyenesen letölthető a két legismertebb mobilplatformra: 

android qr 

Android eszközökhöz 
(Google Play Store)

 iphone qr

Apple iPhone 
(Apple App Store)

 

A VEGA Grieshaber KG. (www.vega.com) termékeit Magyarországon a DATCON Ipari Elektronikai Kft. forgalmazza.

 

DATCON Ipari Elektronikai Kft.

1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. épület
Tel.: +36 1 460 1000, fax: +36 1 460 1001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.datcon.hu

Még több VEGA